Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Bůh žárlivý despota?

V  biblickém  Desateru  je  text,  který  často  bývá  impulsem  k vášnivým diskuzím.   Při  zběžném  čtení  je  totiž  možné  dojít  k  závěru,  že  Bůh,  ve  kterého  věří  židé  i  křesťané,  je  mstivý  a  žárlivý.

Minulý, šestý díl seriálu “Pořádek nebo anarchie“ byl o druhém paragrafu Desatera, který zní: "Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět ani tomu sloužit.
Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě milující. Stíhám vinu otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kteří mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kteří mě milují a má přikázání zachovávají. (Bible, Exodus 20)
Z první části tohoto textu jsme minule vyvodili následující Boží závazek: BUDU S VÁMI TAK VIDITELNĚ, ŽE MŮŽETE ZAPOMENOUT NA SVATÉ OBRÁZKY. Totéž Bůh nabízí i nám.  Ani my nemusíme shánět ikony nebo svaté obrázky, protože Bůh chce být viditelně a hmatatelně i s námi. Denně můžeme cítit jeho přítomnost v našich životech.

Dnes se podíváme na druhou část tohoto textu, který bývá často používán k tvrzení, že Hospodin je Bůh, od kterého je raději dobré se držet dále.
Bůh sám o sobě říká: Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě milující. Stíhám vinu otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kteří mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kteří mě milují a má přikázání zachovávají. (Bible, Exodus 20)

Při čtení Bible jsem tento text většinou přeskakoval. Zdálo se mi, že není v souladu s mou vírou, že Bůh je láska. Může být Bůh, který stíhá vinu otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení, Bohem lásky? Jednou jsem si ho přečetl až do konce. Protože jsem měl v ruce tužku, napsal jsem si na papír několik číslic.
Najednou jsem uviděl něco zvláštního. V jakém poměru je tu “trest“ a milosrdenství? Bůh stíhá vinu otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení, ale své milosrdenství prokazuje tisícům pokolení.
Tři až čtyři pokolení na straně jedné, na straně druhé tisíce pokolení, na které se vztahuje Boží milost.
Od stvoření člověka podle Bible uplynulo zhruba šest tisíc let. Kdyby jednotlivá pokolení dělilo dvacet let, pak Boží milosrdenství by obsáhlo minimálně dvacet tisíc let. Ale mohou to být klidně i satisíce nebo miliony let Božího milosrdenství, protože text neříká, kolik tisíců pokolení se Boží milosrdenství týká.

Ale vraťme se ke stíhání viny otců na synech. Jak je to myšleno? Podívejme se na jiný text, kde Bůh jasně říká, že děti nemají být trestány za skutky svých rodičů:
Vy však říkáte: »Proč nepyká syn za otcovu nepravost?«
Bude-li syn jednat podle práva a spravedlnosti, dbát na všechna má nařízení a plnit je, jistě bude žít. Duše, která hřeší, ta umře;
syn nebude pykat za nepravost otcovu a otec nebude pykat za nepravost synovu; spravedlnost zůstane na spravedlivém a zvůle zůstane na svévolníkovi.
Kdyby se svévolník odvrátil ode všech svých hříchů, jichž se dopouštěl, a dbal by na všechna má nařízení a jednal podle práva a spravedlnosti, jistě bude žít, nezemře. Žádná jeho nevěrnost, jíž se dopustil, mu nebude připomínána, bude žít pro svou spravedlnost, podle níž jednal.
Což si libuji v smrti svévolníka? je výrok Panovníka Hospodina. Zdalipak nechci, aby se odvrátil od svých cest a byl živ? (Bible, Ezechiel 18)

Děti nemají být trestány za špatné činy svých rodičů.
Jak tedy rozumět onomu stíhání viny otců na synech do třetího a čtvrtého pokolení?
Já osobně zde vidím Boží varování před jednáním, které negativně ovlivňuje život dalších generací.
Když se podíváme do dějin, můžeme vidět mnoho příkladů, kdy třeba nerozvážné jednání jednoho panovníka negativně ovlivnilo život v jeho říši na několik generací.
I my dnes, naším životním stylem, kdy si žijeme “nad poměry“, tedy na dluh, zatěžujeme příští generace v naší zemi, které tento dluh budou muset splácet a pravděpodobně na nás při tom nebudou vzpomínat s láskou.
Další oblastí, kde můžeme vidět pravdivost druhého přikázání je oblast zdraví. Přes veškeré vymoženosti moderní medicíny se dnes rodí daleko více dětí s narušenou imunitou, s alergiemi, vrozenými vadami, než dříve. Je to výsledek životního stylu jejich rodičů i prarodičů.

Bůh, který se představuje ve druhém paragrafu Desatera, je Bohem, kterému záleží nejen na našem dobru, ale i na dobru našich potomků. Proto chce, abychom věděli, že svým životem a svým životním stylem a také svým jednáním ovlivňujeme kvalitu života našich potomků. Vede nás k zodpovědnému jednání ve všech oblastech našeho života.

 

Příště se podíváme na třetí paragraf Desatera. Opravdu nás Bůh slyší?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 27.6.2010 11:45 | karma článku: 27,93 | přečteno: 2142x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 12,87 | Přečteno: 194x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 16,55 | Přečteno: 283x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,71 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3898x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,06
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.