Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někdy je šest víc než sedm

Ve škole jsme se učili, že sedmička následuje po šestce a má tedy vyšší hodnotu.  Proto,  když si můžeme vybrat,  zda něčeho můžeme mít šest nebo sedm, volíme druhou možnost. Výjimkou jsou tresty, tam raději ten menší…

Poslední dva díly seriálu “Pořádek nebo anarchie“ byly o zvláštním daru, který dal Hospodin Židům v době jejich putování pouští. Vlastně je tak učil zvláštní matematice. Učil je, že někdy je šest více než sedm.
Přečtěme si, jak zní čtvrtý paragraf ve smlouvě mezi Bohem a jeho lidem: Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina, tvého Boha.
Nebudeš dělat žádnou práci ani ty ani tvůj syn a tvá dcera ani tvůj otrok a tvá otrokyně ani tvé dobytče ani tvůj host, který žije v tvých branách.
V šesti dnech učinil Hospodin nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, a sedmého dne odpočinul. Proto požehnal Hospodin den odpočinku a oddělil jej jako svatý. (Bible, 2.Mojžíšova 20,8-11)
(Český ekumenický překlad, který jsem citoval, není nejpřesnější.  Ostatní české překlady uvádí v tomto paragrafu místo “den odpočinku“ přesněji “sobota“.)

Dříve, než Bůh seznámil židy se zněním vzájemné smlouvy, ukázal na příkladu many, co jim nabízí. Jeden den v týdnu mohou prožít bez všedních starostí. Jeden den v týdnu se jim může stát svátkem. Tím dnem byl sedmý den týdne – hebrejsky sabat – česky sobota.

My dnes žijeme ve společnosti, kde není snadné sehnat práci. A když už ji máme, tak se snažíme si ji udržet, někdy i za cenu svého zdraví, stresů nebo na úkor času pro partnera a děti. Jsme v zajetí konzumní společnosti, kde se vlastnictví hodnotí víc než dobré vztahy. Snažíme se dosáhnout co nejvyšší životní úrovně, často za každou cenu. Znám spoustu lidí, pro které je odpočinkem jen dovolená, tedy pokud na ni mají čas. Jinak pracují sedm dnů v týdnu, aby…

Proti tomuto konzumnímu způsobu života staví Bůh ochrannou zeď ve čtvrtém přikázání. Co v něm Bůh slibuje?
BOŽÍ ZÁVAZEK VE ČTVRTÉM PŘIKÁZÁNÍ: KDYŽ ZVOLÍŠ MŮJ DEN ODPOČINKU, POZNÁŠ, ŽE ŠEST DNŮ NA PRÁCI JE VÍC NEŽ SEDM! A JÁ TĚ NAVÍC NAUČÍM, JAK SPRÁVNĚ ODPOČÍVAT.

NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT?
Bůh tento závazek napsal vlastním prstem na kamenné desky na hoře Sinai a pak je dal Mojžíšovi. Možnost stejné smlouvy ale nabízí i nám.

Mám rád židovský humor a tak mi dovolte jednu anekdotu. Nejdřív malé vysvětlení. Židovský humor není snadný na pochopení.´
Židé tvrdí, že když Žid řekne anekdotu:
- Francouz se jí směje třikrát. Poprvé, když ji slyší. Podruhé, když mu ji vysvětlí a potřetí, když ji pochopí.
- Angličan se prý směje dvakrát. Poprvé, když ji slyší a podruhé, když mu ji vysvětlí. Pochopit ji nedokáže.
- Němec se směje jednou. Když ji slyší. Protože si ji nedá vysvětlit, tak ji ani nepochopí.
- Žid se nesměje vůbec, protože ji už zná. Zato vám ale řekne jinou. A většinou lepší.

Ale nyní už ta slíbená anekdota:
Je sabat. Starý Adler stojí před svým krámkem v Soukenické ulici a vyvolává: „Velký výprodej kabátů, kalhot a plášťů. Padesátiprocentní sleva! Poslední příležitost ušetřit!“
Kolem jde ortodoxní souvěrec Meyer a pohoršuje se: „Že se nestydíš, Jákobe, dělat o šábesu obchody!“
„Podívejte se na něho,“ vykřikuje Adler tak, aby ho všichni slyšeli, „já tu prodávám kvalitní zboží za poloviční cenu a on tomu říká dělat obchody!“

Tento přístup k prožívání dne Božího odpočinku není nic nového. Již Ježíš, když sledoval židovskou náboženskou praxi, vyzývá: „Na Mojžíšově stolici zasedli zákoníci a farizeové. Proto čiňte a zachovávejte všechno, co vám řeknou, ale podle jejich skutků nejednejte. Neboť oni mluví a nečiní...“ (Mat.23,2+3)
Ježíš varuje své posluchače a toto varování platí i nám. Nejen tehdy, ale i dnes platí jeho slova o lidech, kteří jinak mluví a jinak žijí. Ne každý, kdo vás bude poučovat o tom, že sobota je biblický den odpočinku, je nutně příkladem i v jejím prožívání. Proto se raději ptejte Boha, než lidí, když si nebudete jistí.

V Jeseníku jsem se setkával se skupinou věřících křesťanů. Společně jsme četli Bibli a uvažovali nad tím, k čemu nás Bůh vede v našem životě.
Po nějaké době jsem dostal otázku, co z toho mám, když si dělám problémy kvůli sobotě. Byla tam většina žen. Zeptal jsem se jich, jak ony prožívají sobotu. Hovořily o uklízení, vaření, nakupování...
Když skončily, vyprávěl jsem, jak vypadá sobota u nás:
Už v pátek večer, kdy podle Bible západem slunce začíná den odpočinku zapálí manželka v obýváku svíčky. Pak zpíváme, na stole je vždy dobré jídlo a pití. Televize neběží a tak máme čas jeden na druhého. Nakonec ještě děti zapálí prskavky a jdeme spát.
V sobotu se u nás neuklízí, nevaří, nenakupuje. Dopoledne jsme na bohoslužbě. Pak pojíme oběd, který jsme připravili už v pátek. Máme čas na procházku, nebo si po obědě zdřímneme.
Ten večer jsem se od této skupinky žen dověděl, že mé manželce závidí. Říkal jsem jim, že nemusí zůstat u závisti. Mohou to zkusit dělat stejně, Bůh jim to nabízí.

Když si pozorně přečteme text Desatera, můžeme objevit několik zajímavostí:
- čtvrtý paragraf tohoto zákona je nejobsáhlejší.
- pokud vezmeme celý text smlouvy, čtvrté přikázání se nachází ve středu této smlouvy
- uprostřed zákona jsou slova: „…sedmý den je den odpočinutí Hospodina, tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci…“
Podle čtvrtého přikázání každý sedmý den v týdnu, každou sobotu slaví vesmír svátek. Právě dnes celá nebesa oslavují svého tvůrce. Oslavují Boha, který je také tvůrcem naší planety a dárcem života.

Máte rádi oslavy? Jste rádi veselí a šťastní? Jste rádi obklopeni lidmi, které máte rádi? Pak i vás Bůh zve na oslavu svého svátku. Můžeme se každý sedmý den v týdnu připojit k nebeským zástupům, které prožívají slavnost Hospodinova dne odpočinutí.

Sobota totiž není určena jen Židům. Ježíš prohlásil: "Sobota je učiněna pro člověka, a ne člověk pro sobotu." (Bible, Marek 2,27) Bůh chce být i vašim Bohem.
V listu Židům je napsáno: “Tak má Boží lid pravý odpočinek teprve před sebou. Neboť kdo vejde do Božího odpočinutí, odpočine od svého díla, tak jako Bůh odpočinul od svého. A tak usilujme, abychom vešli do tohoto odpočinutí...“ (Bible, Židům 4,9)

Každou sobotu můžeme odpočinout od našich všedních prací i starostí. A při tom odpočívání pak můžeme prožívat radost z toho, že máme čas na své nejbližší i na budování vztahu s Bohem. Podle textu Bible je sobota i ideálním časem na přípravu pro okamžik, kdy Bůh naplní svůj slib, který Ježíš vyjádřil slovy: “Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí. Věříte v Boha. Věřte i ve mne. V domě mého otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak nebylo, řekl bych vám to. Jdu, abych vám připravil místo. A odejdu-li, abych vám připravil místo, opět přijdu a vezmu vás k sobě, abyste i vy byli, kde jsem já.“ (Bible, Janovo evangelium 14,1-3)

Bůh říká, že šest je někdy víc než sedm. Přesvědčit se o tom může každý, kdo se rozhodne prožít každý sedmý den v Bohem. Odložit práci, starosti a čas, který tak získá věnovat budování vztahů se svým stvořitelem i s rodinou. A také s dalšími lidmi, kteří v praxi poznali, že v otázce našeho času opravdu Bůh může udělat ten zázrak, že s ním za šest dnů zvládneme více, než bez něj za sedm.

Další díl seriálu: Žena není otrokyně ani hračka

Autor: Vlastík Fürst | sobota 10.7.2010 9:00 | karma článku: 28,36 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 36,93 | Přečteno: 3609x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,14 | Přečteno: 6620x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Dnes by se to fotilo

To tak jedete po ránu žlutým vláčkem do Prahy, podřimujete, možná se vám i něco zdá. Pak něco přeruší vaše snění, podíváte se z okna a vidíte něco nádherného.

11.4.2024 v 9:00 | Karma: 17,44 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Vlastík Fürst

Je pro Tomia Okamuru „nácek“ ještě jemné slovo?

Server Novinky.cz přinesl rozhovor s Tomio Okamurou, předsedou SPD. V něm pan Okamura prohlásil o Ukrajincích: „Co si myslíte, že jsou. „Náckové“ jsou ještě jemné slovo.“

8.4.2024 v 10:45 | Karma: 42,22 | Přečteno: 5022x | Diskuse| Politika

Vlastík Fürst

Už jsem se naplakala dost

Poslední dobou se stále častěji setkávám s lidmi, kteří neustále naříkají a pláčou, jak je k nim ten svět nespravedlivý. Nikdo se nemá tak zle a špatně, jako právě oni.

5.4.2024 v 17:15 | Karma: 29,49 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ostatní

Vlastík Fürst

Lže nám pan prezident Petr Pavel?

Před týdnem se na Pražském hradě sešel Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, se třemi zástupci opozičního hnutí ANO a s prezidentem Petrem Pavlem, který toto setkání zorganizoval.

4.4.2024 v 9:10 | Karma: 41,24 | Přečteno: 6423x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Opravdu na věčné časy?

Letos se nám Velikonoce sešly se změnou času, což se stává jen ojediněle. Zase budeme vstávat o hodinu dříve. Pokud tuto změnu času stejně jako já nemáte moc v lásce, čtěte dál.

31.3.2024 v 9:50 | Karma: 25,72 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma: 20,90 | Přečteno: 411x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma: 24,46 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma: 40,48 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma: 33,47 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma: 27,21 | Přečteno: 708x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Dojde po vítězství ANO k resuscitaci StB?

Andrej Babiš opět prozradil, že má rád „kompro složky“ na každého oponenta. I vrabci na střeše prý cvrlikají o tom, že je vyžaduje i na každého člena ANO. Důvod je pochopitelný - lépe se mu pak s nimi manipuluje.

14.3.2024 v 17:20 | Karma: 29,48 | Přečteno: 726x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Andrej Babiš to opět myslel dobře

Andrej Babiš si objednal „komromateriál“ na Jana Lipavského, ministra zahraničí. Zajímaly ho podrobnosti o manželce a dětech pana ministra. Jenže objednávku poslal na špatnou adresu. Nekritizujme ho, mýlit se je přece lidské.

11.3.2024 v 20:30 | Karma: 44,05 | Přečteno: 4281x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Uliční a kádrovací výbory

Poslední dobou se v diskuzi setkávám se zvláštním jevem. Ten, kdo nesouzní s názorem autora nebo diskutéra, je označován za člena buď „uličního“, nebo dokonce „kádrovacího“ výboru.

10.3.2024 v 10:10 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

S Ním jsem silný

David pokračuje ve své písni. Už v ní stihl Stvořiteli říci vše, co ho trápí. Sdílí se s ním o své obavy z toho, že jeho vojsko bez pomoci shůry prohraje. Strach mu ale nahání i mlčení nebes.

8.3.2024 v 19:10 | Karma: 12,42 | Přečteno: 299x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Voliči ANO a SPD to mají snadné

Jsme v polovině volebního období. Vláda načala třetí rok svého působení a má už jen necelá dva roky na to, aby přesvědčila své voliče, že volili správně. Zlí jazykové tvrdily, že se za pár týdnů rozpadne, což se zatím nestalo.

3.3.2024 v 10:10 | Karma: 39,31 | Přečteno: 3771x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Policajti nás budou nahánět jako dobytek

Už je to tady. Jsme policejní stát. Je to pravda, bylo to v novinách a na iDNES.cz o tom píše i bloger Ladislav Pokorný. Možná už zítra nás, co myslíme jinak, budou nahánět jako za bolševika.

1.3.2024 v 9:20 | Karma: 27,83 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Jen jednou za čtyři roky

Vzpomínám, jak kolem naší planety prolétala v roce 1986 Halleyova kometa. Těšil jsem se, až ji uvidím. Nechtěl jsem ji propásnout, protože až kolem nás poletí v roce 2061, já u toho už nejspíš nebudu.

29.2.2024 v 8:10 | Karma: 17,91 | Přečteno: 400x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Dosáhnout míru je podle Andreje Babiše snadné

Andrej Babiš se podle iDNES.cz včera neúspěšně pokoušel prosadit, aby „Sněmovna jednala o výzvě prezidentovi Petru Pavlovi a premiérovi Petru Fialovi k uspořádání mírové konference o Ukrajině.“

28.2.2024 v 10:15 | Karma: 28,82 | Přečteno: 593x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 3330
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.