Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabíjením nezískáš záruku vlastního bezpečí

V seriálu  "Pořádek nebo anarchie"  se  dostáváme  ke  třem nejkratším přikázáním  biblického Desatera.  Dnes  budeme  přemýšlet  o hodnotě  života člověka.

Připomeňme si, v jaké době vznikla smlouva, která je vyjádřena slovy biblického Desatera. O tom, jakou cenu měl v té době lidský život, vypovídá příběh ze života Mojžíše. Podle Bible tohoto Žida ještě jako dítě adoptovala faraónova dcera. Byl vychováván pro to, aby se z něj jednou stal nový farao. Absolvoval nejvyšší vzdělání. A pak…
V oněch dnech, když Mojžíš dospěl, vyšel ke svým bratřím a viděl jejich robotu. Spatřil nějakého Egypťana, jak ubíjí Hebreje, jednoho z jeho bratří. Rozhlédl se na všechny strany, a když viděl, že tam nikdo není, ubil Egypťana a zahrabal do písku.
Když vyšel druhého dne, spatřil dva Hebreje, jak se rvali. Řekl tomu, který nebyl v právu: "Proč chceš ubít svého druha?"
Ohradil se: "Kdo tě ustanovil nad námi za velitele a soudce? Máš v úmyslu mě zavraždit, jako jsi zavraždil toho Egypťana?"
Mojžíš se ulekl a řekl si: "Jistě se o věci už ví!"
Farao o tom vskutku uslyšel a chtěl dát Mojžíše zavraždit.
Ale Mojžíš před faraónem uprchl… (Bibli, Exodus 2,11-15)

Když později Mojžíš vyvedl z Egypta všechny své příbuzné, neměl mezi nimi život o nic větší cenu, než v Egyptě. I hádka kvůli maličkostem občas končila smrtí.
Jenže Bůh má na cenu života jiný názor a proto se součástí Desatera stává i šesté přikázání, ve kterém říká: "Nezabiješ." (Bible, 2.Mojžíšova 20,13)

Než půjdu dál, chci připomenout, že Desatero je text smlouvy mezi Bohem a člověkem, kterou Bůh uzavřel  s Židy a stejnou možnost nabízí i nám. Zkusme se podívat z tohoto úhlu na paragraf, kterým se dnes zabýváme.
V ŠESTÉM PŘIKÁZÁNÍ Bůh slibuje: KDYŽ SE ROZHODNEŠ PRO MNE, NEBUDEŠ MUSET PRO SVÉ BEZPEČÍ ZABÍJET, PROTOŽE JÁ TĚ OCHRÁNÍM!

Často slýchám námitku, že si Bible protiřečí, protože v Desateru Bůh říká nezabiješ a přitom je Bible plná násilí a dokonce jsou v ní místa, kde Bůh vybízí k zabíjení.

Neměli bychom zapomínat, že když Bůh řekne "Nezabiješ", je to jen část toho, co řekl o ceně lidského života. Aby nedošlo k nedorozumění, Bůh později dává Mojžíšovi i výklad zákona. Možná bychom mohli říci, že mu dává prováděcí pokyny. V těchto podrobných návodech se rozlišovalo mezi vraždou a neúmyslným zabitím. Vražda byla trestána smrtí.

Ale dříve, než byl někdo popraven, musel proběhnout spravedlivý soud. Ten se odehrával v šesti "útočištných městech". Na území Izraele byla tato města rozmístěna tak, aby se podezřelý do některého z nich dostal z jakéhokoliv místa během jednoho dne.
Ten, kdo prošel branou útočištného města byl v bezpečí před krevní mstou, která byla v té době běžná a často vedla k tomu, co nazýváme spirála násilí. U soudu se pak sešel podezřelý a krevní mstitel, který musel přinést důkazy o tom, že smrt jeho příbuzného nebyla náhoda nebo nešťastná nehoda, ale vražda. Pokud soud jeho důkazy přijal, byl vrah nejdříve odsouzen k smrti a pak ukamenován.

Boží zákon nedává prostor pro sériové vrahy. Součástí židovského práva byl i trest smrti. Jedinec ale neměl právo soudit a odsoudit. K tomu byl určen soud, který většinou zasedal v bráně a porotu tvořili vážení občané města.

6.přikázání nás učí vážit si života druhého člověka. Nezakazuje nám bránit život svůj a životy lidí, na kterých nám záleží. Současně ale dává nabídku, že obranu svého života i životů svých nejbližších můžeme svěřit do jeho rukou.

Když se po sametové revoluci uvolnila možnost získat zbrojní pas, kamarád přišel s nápadem, že si koupí pistoli, aby se cítil bezpečnější. Chtěl znát i můj názor. Vedli jsme spolu dlouhý rozhovor. Vyprávěl jsem mu příběh z našeho sousedství. Malá dcerka policisty vzala v nestřežené chvíli zbraň svého táty a když si s ní hrála, vyšla rána a zemřel její bratr… Následoval soud, který nikoho neodsoudil. Ale život této rodiny byl touto nehodou trvale poznamenán...
Kamarád si nakonec zbraň nekoupil. Od té doby uteklo dvacet let a žije i bez ní.

V USA v současné době přibývá lidí, kteří kupují staré vojenské podzemní bunkry. Prý se v nich cítí bezpeční. Před teroristy, atomovou hrozbou, záplavami, zemětřesením i před dopadem meteoritu. Když jsem tuto zprávu před pár dny četl, vybavila se mi Ježíšova slova z Lukášova evangelia: "Lidé budou zmírat strachem a očekáváním toho, co přichází na celý svět. Neboť mocnosti nebeské se zachvějí." (Bible, Lukáš 21,26)
Při hledání bezpečí se můžeme obrátit na Boha. Nabízí ochranu našeho života. Nabízí, ale nenutí. Můžeme ho odmítnout a starat o své bezpečí sami.

Mám rád slova Izraelského krále Davida. Byl to muž, který prolil mnoho krve. I té nevinné. Udělal spoustu chyb. Při hodnocení svého života ale nakonec konstatuje: "Jen v Bohu se ztiší duše má, od něho vzejde mi spása. Jen on je má skála, má spása, můj nedobytný hrad, mnou nikdy nic neotřese." (Bible, Žalmy 62,2+3)
Vždy, když čtu 6.přikázání, uvědomuji si, že násilí není řešením. Jako zlo plodí zlo, násilí zase přináší jen další násilí. Proto jsem rád, že můj život a mé bezpečí je v Božích rukách.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 31.7.2010 17:20 | karma článku: 29,03 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 17,72 | Přečteno: 302x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 16,56 | Přečteno: 284x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,86 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 521x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3898x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,24
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.