Krádeží své problémy nevyřešíš!

14. 08. 2010 9:15:59
V dnešní části seriálu "Pořádek nebo anarchie" se na chvíli zastavíme u posledního ze tří jednoslovných paragrafů biblického Desatera. Týká se toho, co dnes asi nejvíce zajímá většinu naší společnosti – majetku.

Za úspěšného je považován ten, kdo je bohatý. A čím dál tím méně nás zajímá, jak ke svému bohatství přišel. Po pádu železné opony se i u nás začalo soukromě podnikat. Lidé přicházeli na různé nápady, jak rychle přijít k penězům, pokud možno na úkor těch hloupějších.
Není to tak dávno, co jeden důvěřivý podnikatel svěřit pět milionů korun občanovi Libérie a věřil, že ten je za pomocí svých čárů a kouzel rozmnoží na dvojnásobný počet. Své peníze ani liberijského kouzelníka už nikdy neviděl.

Na toto téma se vyprávějí někdy až neuvěřitelné báchorky. Líbí se mi jedna židovská:
Jankel potřebuje koupit kožich, ale protože nemá peníze, musí k lichváři. „Potřebuji pět zlotých“ říká si o půjčku.
„Můžeš mi nechat něco do zástavy?“ ptá se lichvář.
„Sekyru.“
„Budiž, a kdy ty peníze vrátíš?“
„Na jaře!“
„Ajajaj, to bude velký úrok. Budeš mi muset vrátit deset zlotých!“
„Co se dá dělat,“ řekl Jankel. Přinesl sekyru, dostal pět zlotých a odcházel.
Tu za ním lichvář volá: „Počkej, Jankele, dát na jaře dohromady deset zlotých, to bude velký problém. Nechceš polovinu zaplatit už teď?“
Jankel mu dal pět zlotých. Odchází a kroutí hlavou. „To jsou mi obchody. Peníze nemám, sekyru nemám a ještě jsem dlužen pět zlotých!“

Někdo tomu říká podnikání, někdo výnosný obchod. Bible to nazývá zlodějnou – krádeží.

Jak zní osmé přikázání?
"Nepokradeš." (2.Mojžíšova 20,15)
Také tento bod Desatera můžeme vyjádřit pozitivně.
Bůh svému lidu říká: „Podívej se kolem sebe. Většina národů podniká války, aby při nich kradla a žila z práce jiných. Ty to nebudeš potřebovat. Ty nemusíš krást, aby ses měl dobře. Vzpomeň si na křepelky a na manu, kterou ti dávám každý den.!

Dnes už se neříká krádež, ale tunelování, přihospodařování, svobodné podnikání...
Bůh se v osmém přikázání staví proti krádeži a je jedno, jak ji nazýváme. Varuje před užíváním toho, co nám nepatří. Říká, že nám to v životě přinese jenom další problémy.

K čemu se zavazuje Bůh v osmém přikázání?
BOŽÍ ZÁVAZEK V OSMÉM PŘIKÁZÁNÍ: KDYŽ MI DOVOLÍŠ, ABYCH TI POŽEHNAL, NEBUDEŠ MUSET KRÁST, ABYS ZAPEZPEČIL SVOU EXISTENCI.

Bůh ví, že šťastní a spokojení můžeme být jen tehdy, když se umíme spokojit s tím, co patří nám a nehledíme na to, co nám nepatří.

Při úvahách nad osmým paragrafem Boží smlouvy se dostáváme do oblasti, která je v dnešní společnosti velice preferovaná. Majetek je považován za smysl a cíl života. Lidé se domnívají, že bohatství přináší štěstí.

Ale je tomu skutečně tak?
Už jste si někdy dali tu práci, abyste přemýšleli třeba nad tím, kolik slavných osobností, kolik bohatých lidí prožívá šťastný a spokojený život? No schválně, zkuste mi někoho jmenovat.
A kdybych vám dal nyní opačný úkol, abyste jmenovali ty, kteří jsou zaručeně v problémech?
Primář v jedné psychiatrické léčebně mi kdysi ukazoval svůj památníček, ve kterém měl autogramy svých slavných pacientů...

Sláva a peníze ještě nezaručují šťastný a spokojený život. Je to spíše opačně. Spíše ti obyčejní a chudší lidé jsou šťastnější a spokojenější.
Z boháčů jsou nejšťastnější ti, co nezapomněli, že jsou také jen lidé a proto jsou ochotni se dobrovolně dělit o své vlastnictví s těmi, kdo skutečně potřebují pomoc.

Mojžíš ve svých knihách popisuje i příklad Abrahama. Tento muž odešel z města, ve kterém byl váženým občanem. Se svým synovcem Lotem kočoval se stády dobytka směrem k palestinskému území, které Bůh zaslíbil dát jeho potomkům.
Po nějaké době jsou jejich stáda tak početná, že se musí rozejít. Abraham, starší z nich, si mohl vybrat jako první, kam se vydá. Ale on dal přednost mladému synovci.
Když později osvobodil synovce ze zajetí a mohl si přivlastnit válečnou kořist, neudělal to. Dal pouze desátek a zbytek nechal ostatním, aby se podělili.

Přibývá lidí, kteří jsou přesvědčeni, že žít poctivě je scestné. Na poctivé podnikatele se ti druzí dívají jako na blázny. Doba, kdy Bůh na Sinaji vyhlásil tento princip svého království, nebyla o nic lepší, než ta dnešní. Spíše naopak. I tehdy loupení bylo tím nejvýnosnějším řemeslem, kterému se pravidelně věnovali nejen loupeživí rytíři, ale i panovníci velkých zemí. Tahle činnost se táhne celými dějinami lidstva - provozovali ji panovníci Egypta, Babylónie, Říma, Řecka a v minulém století se o to pokoušel například Saddám Husajn.

Bůh naopak vede každého, kdo s ním chce uzavřít smlouvu, k poctivému jednání. V listu Židům je moudrá rada: "Nedejte se vést láskou k penězům; buďte spokojeni s tím, co máte. Vždyť Bůh řekl: `Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu. ́" (Židum 13,5)
Je zajímavé, že nejšťastnější lidi nenajdeme ve zlatých palácích, ale mezi těmi, kdo celý svůj majetek dokážou unést na svých zádech. V životech těchto šťastných lidí hraje Bůh důležitou roli, protože mají podobnou životní zkušenost, jako apoštol Pavel, který napsal: "Ne že bych si naříkal na nedostatek; naučil jsem se být spokojen s tím, co mám. Dovedu trpět nouzi, dovedu mít hojnost. Ve všem a do všeho jsem zasvěcen: být syt i hladov, mít nadbytek i nedostatek. Všecko mohu v Kristu, který mi dává sílu." (Filipským 4,11-13)
Přeji stejnou životní vyrovnanost i vám.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 14.8.2010 9:15 | karma článku: 29.66 | přečteno: 1386x

Další články blogera

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 421 | Diskuse

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 40.36 | Přečteno: 3730 | Diskuse

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 1006 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 198 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 131 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 343 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...