Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalouskovi už nevěřím ani ten pozdrav

"Komunistům nevěřím ani když mne pozdraví ´Dobrý den´. Lžou,  jako když Rudé právo tiskne!" Tohle moudro mi v šedesátém devátém roce minulého století říkal můj strýc, když jsem u něj byl na prázdninách.

Mám dojem, že náš ministr financí se u soudruhů učil dobře. A nejen on. Kdyby strýc ještě žil, určitě by své moudro rozšířil na všechny politiky, bez ohledu na to, kterou stranu používají jako výtah k moci a asi by tím moc z nich neurazil.

Jedno moudro říká: "Lež má krátké nohy." Někteří filutové k tomu dodávají: "Ale ty se dají vycvičit!" A tak, než začneme všichni svorně nadávat na Kalouska, politiky a novináře, podívejme se, jaká je naše společnost, ve které žijeme.
Věříte tomu, co je v televizních zprávách nebo v novinách?
Důvěřujete tomu, co je uvedeno na obale výrobku, který kupujete?
Myslíte si, že vám politici před volbami říkají pravdu?
Čemu vlastně věříte? Věříte alespoň tomu, co sami říkáte? Nebo jste se už také naučili, že říkat pravdu se už dnes moc nevyplácí a je lepší si ji upravit po svém? Také máte dojem, že pravda už dnes vlastně nikoho nezajímá?

Před léty jsem četl maďarskou bajku o chameleónovi, který se stále přizpůsoboval svému okolí.
"Kdysi, kdesi, tam kde jsou hluboké lesy, kde tuze praží slunce a kde bývají dlouhé deště, žil jednou jeden chameleón. Žilo se mu velmi dobře, protože byl obdařen dlouhým jazykem a hravě dovedl měnit barvu. Nejeden malíř by mu mohl jeho barvy závidět. Jednou sama duha zezelenala závistí, když spatřila chameleónovu paletu.
Opravdu, toto podivuhodně životaschopné zvíře mělo takřka nevyčerpatelné barevné možnosti. Mohlo se přizpůsobit kůře stromů, modři nebeské klenby, zeleni trávy, černé hroudě, hnědému jílu, žlutému písku, květinám i lebedě, nocím i dnům. Neexistovalo druhé zvíře, které by se dovedlo lépe přizpůsobovat než náš chameleón.
Celý život se jen přizpůsoboval a přizpůsoboval. Jiní bojovali, vítězili, prohrávali, prchali, sami pronásledovali, hladověli a sytili se, tak jak to přinášeli rozmary osudu. Chameleón se však jen přizpůsoboval a svému dlouhému jazyku vděčil za ta nejchutnější sousta. Druzí, kteří měli nedostatek barev a krátký jazyk často hynuli v bídě nebo těžce strádali.

Čas plynul, míjel a chameleón zvolna zestárl. Apetit už neměl tak dobrý jako kdysi, a když cítil, že se blíží smrt, zamyslil se nad tím, nač mu vlastně je všechno to přizpůsobování a dlouhý jazyk v tomto krátkém životě.
"Stojí opravdu za to, hledat uplatnění jen proto, abych jednoho krásného dne klesl mrtev a poskytl potravu mravencům? Proč a nač?" vynořila se před ním mučivá otázka a on si ji neuměl zodpovědět. Již neměl chuť měnit barvy a jeho jazyk už dávno pozbyl své udivující čilosti.

Uvažoval takto: "Jsem přesycen životem. Ach, ach... Kariéra, ješitnost... ech! Zestárl jsem, vystřízlivěl jsem. Chtěl bych zvolat na mladé, kteří se derou vpřed, mění své barvy a šermují jazyky: "Stůjte, nespěchejte, netlačte se! K čemu, vždyť všechno je marné! Jednou to všechno stejně skončí... Kdysi jsem se taky domníval, že se musím honit za svými zájmy, číhat na zisk. A hle, mé tužby vybledly, krev se usadila, jazyk mi zplihl a už ani nemám chuť se přizpůsobovat! Vrátím se k svým vlastním barvám a tak budu očekávat, co je nevyhnutelné a čemu nezabrání ani ti nejmocnější chameleóni."
Tak zúčtoval chameleón s planými, nicotnými radostmi života a v srdci se mu usadil poklidný smutek. Avšak když chtěl své rozhodnutí uskutečnit, zavalila ho náhle ledová hrůza. "Svatý Chameleóne, jakou jsem měl původní barvu?... Ach nebesa, bylo možné, že jsem ji zapomněl?... Pomoc!"
Darmo si lámal hlavu, už si nevzpomínal, jaké byl tenkrát barvy. Tak často a tolikrát ji měnil, že již neměl ani potuchy, která byla ta pravá, k níž se nyní chtěl vrátit. "Co dělat, co dělat", trápil se. "Kdo mi nyní pomůže? Kdo mi nyní poradí?"

Rozhodl se, že se zeptá jiných. Ostatní si to snad pamatují. Každý ví, že vlastní hlas neslyšíme tak dobře, vlastní barvu nevidíme tak jasně a vlastní pach necítíme tak určitě, jako ti ostatní.
Potkal známou ještěrku. "Milá ještěrko, pověz mi, prosím tě, nepamatuješ se náhodou, jakou jsem měl původně barvu?"
Žlutou!" vyrazila ještěrka ihned a byla pyšná na svou paměť. Však to není tak snadné pamatovat si pravou chameleónovu barvu.
Chameleón však jen mávl rukou. Žlutou volil tehdy, když k nim zavítal lev. Ještěrka se tehdy ovšem domnívala, stejně jako lev, že je to jeho přirozená barva.

Setkal se se známým motýlem. "Prosím tě, drahý motýlku, nevíš náhodou, jakou jsem měl původně barvu?"
"Zelenou!" odpověděl motýl rychle a hrdě pohlédl na chameleóna, jako by říkal: "Viď, že jsi rád, že ses se mnou setkal?"
Chameleón však jen mávl rukou. Zelenou se oděl tehdy, když číhal na mouchu a musil se přizpůsobovat barvě trávy.

Potkal známého výra. "Odpusť, že tě ruším, milý výre, ale nemohl bys mi říci, jakou jsem měl původně barvu? Rozpomeň se, prosím tě..."
Výr dlouho přemítal, protože nemiloval ukvapené výroky. Pak s uvážlivým důrazem odpověděl: "Pruhovanou!"
Chameleón však jen mávl rukou. Pruhovanou si vybral tehdy, když se do čela místního hospodářství dostala zebra.

Potuloval se lesem stále smutněji a víc a více bledla jeho naděje, že se někdy dozví, jakou měl původně barvu. Každé zvíře se sice upamatovalo na některou z jeho barev, ale ani jedna z nich nebyla ta pravá. O každé věděl, k jakému účelu ji kdysi použil.

Zvířata v lese se ještě dlouho pamatovala na starého chameleóna, který stále shrbeněji a shrbeněji a sklesleji a sklesleji putoval od slunka východu do slunka západu, od jihu k severu a hledal a hledal, ale nikdy nenalezl svou pravou barvu."

Jak už jsem psal v nadpisu, Kalouskovi už nevěřím ani pozdrav. Když jsem o tom ale uvažoval, napadla mne otázka: "Nemyslíš, že by někdo mohl říci totéž o tobě?" (Což ale chování  pana ministra neomlouvá.)

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 10.3.2011 13:10 | karma článku: 32,97 | přečteno: 1997x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 8,16 | Přečteno: 111x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,24 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6780x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 3333
  • Celková karma 30,32
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.