Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skončíš v pekle

Čas od času se tu na blogu setkávám s myšlenkou "křesťanského pekla". Proto si myslím, že je na místě otázka: "Opravdu bude Bůh trestat své odpůrce věčným trápením v pekelném ohni?"

Je pravda, že v Bibli jsou texty, které bez znalosti kontextu mohou vést k domnění, že věčné trápení je součást Božího plánu. Na druhé straně tu jsou skutečnosti, které bychom neměli opomíjet.

Co je po smrti?
Při čtení Bible bychom neměli přehlédnout zajímavé texty v knize Kazatel. A nemyslím teď na slavné známé věty: "Je čas rození i čas umírání, čas sázet i čas trhat..." (Kazatel 3,1-8) Mám na mysli texty z 9.kapitoly této Šalamounovy knihy: "Živí totiž vědí, že zemrou, mrtví nevědí zhola nic a nečeká je žádná odměna, jejich památka je zapomenuta. Jak jejich láska, tak jejich nenávist i jejich horlení dávno zanikly a nikdy se již nebudou podílet na ničem, co se pod sluncem děje... Všechno, co máš vykonat, konej podle svých sil, neboť není díla ani myšlenky ani poznání ani moudrosti v říši mrtvých, kam odejdeš..." (Kazatel 9,5-6+10)

Jaroslav Achab Haidler velice vtipně shrnul židovský pohled na peklo slovy: "Židé peklo nemají. Jejich „šeol“ je totiž daleko více spíš prostorem, kde už nelze klást otázky, ani se doslechnout odpovědi – tedy cosi jako hrob." Peklo je místo, kde mrtví nemyslí, nepracují a také nic necítí. Když člověk umře, čas na hodinách jeho života se zastaví.

Když jsem tyto texty četl poprvé, položil jsem si otázku: "Když člověk nemůže myslet, protože mu nefunguje rozum, nemůže nic dělat, protože se jeho tělesné funkce zastavily a vlastně o tom, že nemyslí a má mrtvé tělo neví, protože nic necítí, mohu ještě mluvit o životě?" Nakonec jsem sám sobě musel odpovědět: "To není život, ale skutečná smrt!"

Jak rozumět termínu "věčné"
Další otázkou jsou ony texty, které hovoří o věčném ohni či věčném trápení. Nechci vás nyní zatěžovat odvolávkami na originální texty, které je možné přeložit i bez věčného trápení. Podívejme se na jeden text, který nám to ukáže i v našem rodném jazyce.
"Podobně jako oni i Sodoma, Gomora a okolní města se oddaly smilstvu, propadly zvrhlosti, a jsou nám výstražným příkladem trestu věčného ohně." (Juda 1,7)
"A takto Sodoma a Gomora a okolní města, která se stejně oddávala smilstvu a honila se za odlišným tělem, se uvádějí pro výstrahu a podstupují trest věčného ohně." (Jeruzalémská Bible)

Věřím, že se mnou budete souhlasit, když napíšu, že Sodoma a Gomora už dávno nehoří. Nehořela ani v době vzniku Judova dopisu. Přesto o nich napíše, že "podstupují trest věčného ohně". To je pádný biblický argument proti tvrzení, že každý, kdo odmítne Boha, skončí ve věčném trápení.

Jaký je biblický Bůh – Hospodin?

Když jsem se kdysi zabýval otázkou věčného trápení, objevil jsem argument, který mi stačil, abych něco takového, jako jsou věčně trvající muka v pekle, odmítl. Apoštol Jan napsal: "Milovaní, milujme se navzájem, neboť láska je z Boha, a každý, kdo miluje, z Boha se narodil a Boha zná. Kdo nemiluje, nepoznal Boha, protože Bůh je láska. V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy." (1.Janův list 4,7-10)

Jan píše, že Bůh je láska. Ne, že Bůh má lásku, ale že JE láska. To je velice důležitý poznatek. Láska je základem Božího charakteru a jeho moci. Navíc, Jan ještě dodá: "Láska nezná strach; dokonalá láska strach zahání, vždyť strach působí muka, a kdo se bojí, nedošel dokonalosti v lásce." (1.Janův list 4,18)

Jestliže je Bůh láska, pak si nedokážu představit, že by někoho věčně trápil. Láska taková není. Když apoštol Pavel definuje Boží lásku, píše:
"Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí,
láska se nevychloubá a není domýšlivá.
Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch,
nedá se vydráždit, nepočítá křivdy.
Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy.
Ať se děje cokoliv, láska vydrží,
láska věří, láska má naději, láska vytrvá.
Láska nikdy nezanikne..." (1.Korintským 13,4-8)

Myšlenka věčného utrpení odsouzenců v pekle je v příkrém rozporu s touto definicí Boží lásky. Pokud je Bůh láska, pak mi můj rozum říká, že žádné nekončící utrpení v pekle nebude. Texty, které, podobně jako u Sodomy a Gomory, hovoří o věčném plameni, chtějí vyjádřit, že ten, kdo odmítne Boží nabídku věčného života jednou definitivně skončí smrtí, ze které už nebude návratu.

Kdyby bylo učení o věčném trápení v pekle pravdivé, pak bych o věčný život v nebi nestál. Protože, pokud bych měl žít s tím, že někdo z mých přátel odmítl Boha a zatímco já se "veselím v nebi", on se "věčně trápí v pekle", pak by se i mé nebe změnilo v peklo. Pak bych ani nemohl milovat Boha, protože by přestalo platit, že "Bůh je láska".

 

Ne, nechci dnes nikomu brát jeho víru v pekelná muka. Pokud to někomu vyhovuje, nemíním se s ním přít. Jen jsem chtěl ukázat, že to může být i jinak. Láska se totiž nikdy nedá vynutit násilím a zastrašováním. Láska se dá získat jen láskou.

 

Autor: Vlastík Fürst | pátek 27.5.2011 21:11 | karma článku: 25,75 | přečteno: 2564x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,18 | Přečteno: 599x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,03 | Přečteno: 291x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,86 | Přečteno: 782x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 524x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,38
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.