Místo uctívání potupná smrt (Začalo to zklamáním 26)

13. 07. 2011 18:00:00
Po Saulově obrácení prožívají křesťané v Jeruzalémě krátké období klidu. Pak je ale začíná pronásledovat král Herodes. Je to kariérista, který dokonce přijal judaismus, aby se zalíbil Židům. Snaží se prosazovat dodržování obřadů podle židovského zákona, protože doufá, že si tím získá ještě větší přízeň svých podřízených.

Židovští duchovní vůdcové toho umí dobře využívat. Stačí, když se před ním zmíní o nějakém problému a Herodes už vše aktivně zařídí. Doplácí na to Jakub, bratr apoštola Jana. Král ho nejdříve nechá uvěznit a později mu nechává setnout hlavu. Ohlasy na tuto popravu jsou tak příznivé, že se Herodes rozhoduje, že nechá popravit i Petra.

Před velikonocemi se do Jeruzaléma sjíždějí nejen pravověrní židé, ale i křesťané. Ti se chystají nejdříve v pátek společně vzpomínat za Ježíšovo ukřižování, v neděli pak mají v plánu oslavit další výročí jeho vzkříšení.

Herodes se od svých informátorů dovídá, že ve městě je už i Petr. Nechává ho sledovat a čeká na vhodnou příležitost k jeho zatčení. Podaří se mu to ve chvíli, kdy se Petr vydává do chrámu sledovat závěr židovských obřadů. Nedaleko místa, kde bydlí, ho zajali vojáci a hned ho odvádějí do vězení.

Chvíli nato už Petr sedí v kobce. Řetězy na rukou je připojen ke dvěma strážným. Další stráže jsou před celou. Šestnáct vojáků se střídá v nepřetržitém střežení vězně, za kterého králi ručí svým vlastním životem. Zatímco strážní nezamhouří oko, Petr téměř okamžitě usíná. V poslední době si moc neodpočinul a tak má teď pocit, že mu Bůh dává krátkou dovolenou.

Mezitím velikonoční svátky končí. V noci před plánovaným procesem dostává Petr zvláštní návštěvu. Do jeho cely vstoupil anděl. Petr to ale neví, protože opět tvrdě spí. Anděl ho musí pořádně dloubnout do žeber, aby se podařilo Petra probudit.

Překvapený Petr otevírá oči, ale chvíli nic nevidí. Má pocit, že se dívá do slunce. Když si jeho oči konečně přivyknou na tu oslnivou zář nebeského hosta, slyší příkaz: "Vstávej. Obleč se, obuj si bohy a pojď!" Anděl ho uchopí za ruku, ze které spadly řetězy a vede ho ven. Všechny dveře se před nimi neslyšně otevírají a když jimi projdou, zase se stejně tiše zavřou.

Najednou stojí venku před vězením. Petr se může zhluboka nadechnout čerstvého vzduchu. Dochází mu, že to není sen, ale skutečnost. Anděl ho ještě dovede na místo, které Petr i v té noční tmě dobře poznává a pak se mu ztrácí. Apoštol se po něm ještě chvíli rozhlíží, ale když ho nikde nevidí, vydává se do domu svých přátel.

V domě Marie, maminky Jana Marka, se ještě svítí. Petr opatrně zatluče na vstupní dveře a čeká, kdo mu přijde otevřít. Přichází Rodé, služebná, která ho dobře zná. Když slyší jeho hlas, má takovou radost, že mu zapomene otevřít a utíká všem, kteří se už několik dnů modlí za Petrovo osvobození, oznámit vyslyšení jejich modliteb.

"Petr se vrátil! Stojí za dveřmi." volá. Jenže nikdo ji nevěří. "To není možné. Určitě ses spletla. To by musel být jedině jeho duch!" namítají. Ale Rodé trvá na svém. Petr, který už je venku trochu netrpělivý, znovu klepe na dveře. Když mu konečně otevřou, propuká obrovská radost a Petr jim hned musí vyprávět, co se stalo.

Ráno svolává Herodes do svého paláce všechny významné obyvatele Jeruzaléma. Nechává pro všechny připravit hostinu, během které se chystá oznámit Petrovu popravu, na kterou chce všechny pozvat. Už se nemůže dočkat, až zase uvidí vděčné pohledy židovských vůdců a uslyší jejich pochvalné díky.

Hosté se scházejí a sál v Herodově domě je brzy plný. Král popřeje všem přítomným dobrou chuť. Po krátké chvíli už to nevydrží a oznámí, co bude vrcholem dnešního setkání. Za všeobecného potlesku pak posílá vojáky pro vězně. Po chvíli se strážní vrací s nepořízenou. "Králi", oznamují mu, "vězeň zmizel a nikdo neví, jak se to stalo."

Herodes zuří. Nechává si přivést všech šestnáct strážných, ale ani ti nejsou schopni vysvětlit, co se vlastně stalo. Tvrdí, že ani chvíli nespali. Neumí si to vysvětlit. Prosili krále o milost. Popravdě se dušují, že za to nemohou, že je to určitě další ze zázraků toho křesťanského Mesiáše, o kterém už zase mluví celý Jeruzalém. Tím ale krále ještě víc rozzuří a ten je všechny nechává popravit.

"Taková ostuda", vzteká se ještě večer král. "Měl to být můj triumf a teď vypadám jako neschopný břídil, který neumí ani ohlídat jednoho vězně." Ještě několik dnů má král špatnou náladu. Nakonec odjíždí z Judska do Césareje, kde má mít pravidelné audience. Nechává si ušít nové roucho a spolu se svými poradci sepisuje slavnostní projev.

V den audiencí je trůnní sál v Césareji plný hostů, kteří jsou zvědaví na další program. Když vstupuje Herodes, všichni utichají. Král začíná svou řeč. Všichni mu visí na rtech. Řečnit totiž Herodes opravdu umí. Ještě ani neskončí, když se sálem začíná nést volání: "To nemluví člověk. To musí být bůh!" Lidé tyto dvě věty skandují za bouřlivého potlesku a někteří se začínají klanět.

Herodes dobře ví, že takové pocty patří jen Bohu. Přesto je přijímá jako samozřejmost. Po nedávném fiasku v Jeruzalémě mu to připadá jako balzám na jeho uraženou ješitnost. Dlouho se ale neraduje. Lukáš, který o několik let později píše kroniku začátků mladé křesťanské církve, napsal: "A tu jej postihl anděl Páně za to, že si přivlastnil čest, patřící jen Bohu: zemřel rozežrán červy... Ale slovo Páně se šířit nepřestalo." (1)

____________________________________________________________________________________________________

(1) Skutky apoštolů 12,23

Autor: Vlastík Fürst | středa 13.7.2011 18:00 | karma článku: 14.29 | přečteno: 355x

Další články blogera

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 128 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 40.42 | Přečteno: 3758 | Diskuse

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 1010 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.65 | Přečteno: 243 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1494 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...