První misijní cesta (Začalo to zklamáním 27)

14. 07. 2011 18:00:00
Poté, co Pavel s Barnabášem předali církvi v Jeruzalémě dar od křesťanů z Antiochie, zůstávají ještě několik dnů ve městě, protože jsou právě velikonoce. Pavel touží po setkání s Petrem, ale ten je zrovna ve vězení. potkají se až poté, co je Petr zázračně osvobozen andělem.

Barnabáš s Pavlem se pak přidávají k lidem, kteří po svátcích míří stejným směrem, jako oni. Je to bezpečnější a cestou mohou hovořit s poutníky o svém Spasiteli. Po několika dnech se konečně dostávají do Antiochie. Přestože jsou po cestě unaveni, hned večer navštěvují bohoslužbu, na které všem vyprávějí o tom, co zažili v Jeruzalémě.

Pavel a Barnabáš se také domluví se třemi členy místní církve, že budou několik dnů držet půst. Potřebují více času na modlitbu. Chtějí prosit Ježíše, aby jim ukázal, jaké s nimi má plány.
Bůh je na svou odpověď nechává chvíli čekat.

Odpoví jim až během společné bohoslužby, při které najednou všichni slyší hlas Ducha svatého: "Pověřte ze svého středu Barnabáše a Saula. Modlete se za ně, abych je mohl vyslat na misijní cestu." Všichni přítomní se domlouvají na pokračování půstu. Plánují, že o den později Barnabáše a Pavla vyprovodí na jejich první misi.

Druhý den ráno se znovu setkávají. Vedoucí sboru se modlí a pokládají přitom své ruce na hlavu Pavla a Barnabáše, kteří tak dávají najevo, že přijímají Boží povolání. Starší sboru v Antiochii prosí Boha, aby požehnal rozhodnutí obou učedníků a provázel je na jejich cestě.

Pavel s Barnabášem a Janem Markem se pak na lodi vydávají na Kypr, odkud pochází Barnabáš. Jeho znalost prostředí se brzy ukazuje jako velká výhoda. Nejdříve kážou v židovské synagóze v Salamině. Pak procházejí celý ostrov a po několika týdnech dojdou až do Páfu, kde je k sobě zve římský místodržící Sergius Paulus. Tento moudrý pohan už delší dobu touží po setkání s nějakým vzdělaným křesťanem. Teď má konečně možnost. Pavlovo vzdělání bylo opravdu na vysoké úrovni. O tom se Sergius může velice rychle může.

Sergius má mezi svým služebnictvem židovského mága se zvláštním jménem. Jmenuje se totiž Barjezus, ale všichni mu říkají Elymas, což je ve zdejší řeči výraz pro kouzelníka. Elymasovi se Pavlův vliv na jeho pána vůbec nelíbí O Ježíši už slyšel. Ale nechce o něm raději ani přemýšlet, protože to by pak musel skončit se svou magií. Nyní ho jeho svědomí zase obviňuje. Místo, aby poslechl hlas svého svědomí, staví se tvrdě na odpor. Skáče Pavlovi do řeči, uráží ho a posmívá se mu.

V jedné chvíli už toho má Pavel dost. Podívá se na Barjezuse a zvolá: "Tvoje jméno sice znamená Syn Ježíšův. Ale jsi synem ďábla. Stojíš v cestě lidem, kteří hledají Boha. Abys pochopil, proti komu bojuješ, na nějakou dobu oslepneš!"

Sotva to Pavel vyslovil, Elymas oslepl. Podobně jako Pavel před necelými čtyřmi roky u Damašku, potřebuje nyní Barjezus někoho, kdo ho chytí za ruku a odvede domů. Pro Sergia, který to vše pozoruje, je to poslední potřebný důkaz. V té chvíli přijímá víru v Ježíše a stává se jeho učedníkem.

Barnabáš s Pavlem pokračují dál. Jan Marek s nimi už ale není. Zjistil, že na takovou misi ještě není připravený a tak se vydal na cestu domů do Jeruzaléma. Pavel s Barnabášem se lodí plaví na pevninu. Z Perge, kde přistála jejich loď, pokračují dál pěšky až do Antiochie v Pisídii, kde hned první sobotu navštěvují místní synagógu.

Představený synagógy na ně obrací s prosbou, aby oslovili přítomné. Pavel přijímá nabídku a přítomní pak slyší úžasné kázání o Mesiáši. Je tak přesvědčivé, že když Pavel skončí a jdou domů, lidé ho prosí, aby příští sobotu zase přišel a znovu kázal o Mesiáši.

Příští sobotu do synagógy míří skoro celé město. Když to vidí místní židé, začínají žárlit. Tentokrát už nenechávají Pavla kázat v klidu. Skáčou mu do řeči, hádají se s ním a dělají vše, jen aby mu to všechno znepříjemnili. Pavel je slušně napomíná, ale oni na to reagují tím, že útočí ještě silněji.

Nakonec se Pavlovi začínají posmívat. Snaží se ho zesměšnit a jeho kázání přerušují svými urážlivými poznámkami. "Ježíš nám řekl", obrací se Pavel k židovským představeným, "abychom Boží poselství o příchodu zaslíbeného Mesiáše nesli nejprve vám. Protože ho ale odmítáte a vzdáváte se tak naděje na věčný život, budeme ode dneška kázat stejnou zprávu mezi pohany." Tímto prohlášením Pavel ukončil své kázání a spolu s Barnabášem opouští synagógu. Ta je během chvíle prázdná, protože většina přítomných se vydává za Pavlem, který slíbil, že venku bude pokračovat ve svém kázání.

Během několika následujících dnů vzniká v Pisidské Antiochii křesťanský sbor, ve kterém mají většinu obrácení pohané. Navštěvuje ho i několik Židů, což se nelíbí představeným synagógy. Přemýšlí, jak by mohli apoštolům překazit jejich úspěšnou práci. Obracejí na své známé a společně s nimi tlačí na městské úředníky, aby zasáhli. Nakonec se jim daří dosáhnout toho, že městská správa nařizuje Pavlovi s Barnabášem, aby Antiochii opustili.

Pavel s Barnabášem uznávají, že nemá cenu zbytečně dráždit místní židy i městskou správu. Místní sbor si už stihl vybudovat fungující řád a vedení, a tak mu neublíží, když odejdou. Druhý den se loučí se svými novými duchovními sourozenci. Ti jim slibují, že se za ně budou modlit. Oba misionáři se vydávají na další cestu směrem do Ikonia a jsou zvědaví, co je tam čeká.

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 14.7.2011 18:00 | karma článku: 14.90 | přečteno: 395x

Další články blogera

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 142 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 40.42 | Přečteno: 3759 | Diskuse

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 1010 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... (Pro Marušku... )

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 250 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1500 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...