Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korinťané se vysmívají Pavlovi i Ježíši (Začalo to zklamáním 37)

Po dlouhé době Pavel nemusí utíkat. Z Atén odchází až když dokončí vyučování Dionysiose, Damaris a dalších Atéňanů, kteří se od něj nechali pokřtít, když vírou přijali Ježíše jako svého Spasitele. Když se nechali pokřtít Židé, bylo toto seznamování se základy křesťanství snazší. Potřebovali jen na základě Mojžíše a Proroků posílit víru v Ježíše.

U Aténských křesťanů je tato výuka složitější. Pavel je seznamuje s výkladem Desatera, o kterém Ježíš prohlásil: "Amen, pravím vám, dokud nepomine nebe a země, nepomine ani jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane." (1) Když bývalí pohané pochopí tyto základní morální principy, Pavel pokračuje v dalším výkladu. Hovoří s nimi nejen o Ježíši, ale i o tom, kdo je to Bůh Otec a pozornost věnuje i působení Ducha svatého. Učí je zdravému životnímu stylu a dalším pravdám, které jsou pro ně úplně nové.

Během této doby se Pavel modlí a prosí Boha, aby mu ukázal, kam má jít dál. Jako odpověď slyší: "Pavle, vydej se do přístavního města Korint." Apoštol zahání přípravy na další cestu. Zjišťuje, kudy se má dát, shání vše co bude potřebovat. Brzy nato vyráží do Korintu za dalším dobrodružstvím.

Cesta do Korintu trvá několik dnů. Pavel má čas znovu v klidu přemýšlet o tom, jak dál. V Aténách se snažil své poselství přizpůsobit povaze posluchačů. Jejich logice čelil logikou, na jejich filozofování reagoval svým filozofováním. Diskuzím s filozofy věnoval několik dnů, protože věřil, že tito vzdělaní lidé nemohou odmítnout něco tak logického. Teď už ví, že se mýlil.

"V Korintu začnu jinak," uvažoval. "Vyhnu se zbytečným diskuzím a půjdu rovnou na věc. Budu prostě kázat Krista ukřižovaného. Nakonec, uvidím, jaké budou výsledky." Ve své hlavě si pomalu skládá osnovu kázání, které chce mít, až dorazí do toho přístavního města. "Krista představím jako Žida, který vyrostl v prosté rodině, žijící ve městě se špatnou pověstí. Povím jim, jak ho nakonec jeho vlastní národ zavrhl a nechal ukřižovat jako zločince. A nakonec budu vyprávět o jeho vzkříšení..."

Během těchto úvah mu cesta rychle ubíhá. Přemýšlí i o tom, zda jsou vůbec Řekové schopni přijmout kázání o kříži. Tuší, že to nebude vůbec snadné. Nakonec se rozhodne, že tímto problémem své kázání začne. Hned v úvodu prohlásí: "My kážeme Krista ukřižovaného. Pro Židy je to kámen úrazu, pro ostatní bláznovství." (2)

V Korintu se Pavel vrací ke svému starému způsobu misie. Nejdříve vyhledá synagógu a v ní vykládá svým posluchačům Písmo od Mojžíše a proroků až po příchod Mesiáše. Snaží se jim dokázat, že tím očekávaným Mesiášem je Ježíš Kristus.

Přítomné Židy upozorňuje, že pokud odmítnou poselství o spasení v Ježíši Kristu, odmítne je i Bůh a nabídne svou milost pohanům. Nakonec vypráví o svém setkání se vzkříšeným Ježíšem. Jeho posluchači se v té chvíli začínají s Pavlem dohadovat a jeho kázání začínají zesměšňovat. Posmívají se i Ježíši.

V té chvíli Pavel používá starou židovskou symboliku. Vytřásá si prach ze svých šatů a dává tím všem v synagóze najevo, že za ně už před Bohem nenese odpovědnost. Než oddejte, prohlásí na adresu všech, kteří se mu posmívají: "Přivoláte na sebe Boží soud a moje vina to nebude. Od této chvíle se budu věnovat pohanům." (3)

Vedle synagógy stál dům Tita Justa, který byl velice zbožný. Když Pavel odchází ze synagógy, Titus ho zve k sobě domů a Pavel jeho pozvání rád přijímá. Ještě ten večer může Pavel začít diskuze se skupinkou Titových přátel, mezi kterými je i Krispus, představený synagógy s celou svou rodinou.

Diskuze nebyla vůbec snadná. Když večer vyčerpaný Pavel ulehá do postele, přemýšlí, zda má jeho práce nějaký smysl. Prožívá syndrom vyhoření. V noci má vidění, ve kterém se znovu setkává s Ježíšem. Spasitel mu říká: "Neboj se a nedej se umlčet. Já jsem s tebou a odrazím všechny útoky proti tobě. V Korintu je ještě mnoho těch, kteří se stanou mými následovníky." (4)

Toto vidění Pavlovi dodalo novou energii, chuť i odvahu do další práce. Ráno vstává a už se nemůže dočkat, až se večer u Tita zase sejdou jeho přátelé a on jim bude vydávat svědectví o Ježíši.

Diskuze pokračují. Po několika dnech se Titus Justa nechává pokřtít. Společně s ním přijímá Ježíše Krista i představený synagógy Krispa s celou svou rodinou. Korint se tak stává dalším městem, kde vzniká křesťanský sbor.
_______________________________________________________________________________________________________________
(1) Matouš 5,18; (2) 1.Korintským 1,23; (3) Skutky 18,6  (4) 18,9-10

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 28.7.2011 18:00 | karma článku: 14,77 | přečteno: 469x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 15,01 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,70 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3898x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:25

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3333
  • Celková karma 30,53
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.