Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední dny v Efezu (Začalo to zklamáním 43)

Apoštol Pavel je už v Efezu více jak tři roky. Toto město si oblíbil. Všímá si, že má také něco specifického. Jeruzalém byl typicky židovské město, kde se vše točilo okolo Hospodinova chrámu. V Aténách, které byly centrem filozofie, se to hlavní v otázce náboženství zase odehrávalo na Akropoli v Parthenónu. Ve zhýralém přístavním městě Korint se za duchovnem muselo do pohanských chrámů, které byly na kopcích nad městem.

V Efezu to byl chrám bohyně Artemidy – Diany Efezské. Jednou za rok se ve městě konaly zvláštní obřady na její počest. Dřív se na tyto svátky obyvatelé Efezu chystali celý rok. Ve městě byly desítky dílen, ve kterých zruční řemeslníci vyráběli malé makety slavného chrámu i malé kopie sochy bohyně Artemidy, která podle pověstí byla seslána přímo z nebe.

Od té doby, co ve městě působí Pavel, ale zájem o slavnost, i o výrobky místních zlatníků, evidentně upadá. Demetrius, jeden z těch, který si na náboženské horlivosti ctitelů Artemidy založil dobře prosperující byznys, si to velice dobře uvědomuje a přemýšlí, jak by se mohl bránit.

Jednoho dnes svolává všechny, kdo jsou na tom podobně jako on. Když jsou všichni pohromadě, začíná svůj pečlivě připravený proslov: "Přátelé, zapomeňme, že jsme si navzájem konkurencí. Vždyť jsme si doposud z našeho byznysu žili dobře všichni. Teď nám hrozí nové nebezpečí. Všimli jste si, jak nám od té doby, co k nám přišel Pavel, klesají zisky? Jestli s tím nic neuděláme, tak z nás budou brzy žebráci..."

Vše šlo přesně podle jeho plánu. Během svého projevu záměrně v lidech hrotil jejich emoce a náboženské vášně. "Přátelé, je to Artemis, které vděčíme za náš blahobyt. Ona teď od nás očekává, že se jí zastaneme. Pokud to neuděláme, přestane nás chránit a z nás se pak rychle stanout chudáci!"

V té chvíli emoce v davu vřely. Kdosi zavolal: "Veliká je efezská Artemis!" (1) Po chvíli už tato slova skandovaně opakoval celý dav. Volání davu se rozléhalo celým městem a tak se dav rychle rozrůstal o zvědavce, kteří se přišli podívat, co se to děje.

Demetrius vyzval lidi v davu, aby se vypravili pro Pavla, který za to vše může. Vydali se do přednáškové síně filozofa Tyrana, kde Pavel pravidelně přednášel. Jenže dnes tam zrovna není. V sále právě Gaius a Aristarch, Pavlovi přátelé, chystají vše potřebné na další přednášku. Demetrius je nechává davem vléct do divadla, kde je chtěl postavit před soud.

Zpráva o zatčení obou přátel se dostává k Pavlovi. Je právě kousek od divadla na návštěvě křesťanů, kteří pracují jako provinční úředníci v Efezu. Pavel se chystá jít do divadla, aby pomohl Gaiovi a Aristarchovi, ale ostatní mu domlouvají, aby to nedělal. "Pavle, neboj se. Nic se jim nestane. Dav chtěl tebe. Za chvíli je propustí. Věř nám. Známe místní prostředí lépe než ty!" Pavel si nechává poradit a zůstává raději v bezpečí.

Mezitím se o tomto konfliktu dovídají i místní Židé. Protože Pavel i jeho někteří přátelé mají židovský původ, posílají Židé do divadla Alexandra, svého mluvčího. Tento schopný řečník se pokouší obrátit hněv davu jen proti Pavlovi. Lidé v zástupu mu naslouchají, ale když poznají, že je Žid, tak ho odstrčí z podia a znovu začínají skandovat: " Veliká je efezská Artemis!"

Mezitím do divadla přichází městský tajemník. Moudře čeká, až se lidé v davu tím pokřikováním unaví. Křik opravdu postupně slábne a když umlkne i ten poslední křikloun, ozve se úředníkův hlas: "Občané. Každý přece ví, že v našem městě je nejvýznamnější chrám bohyně Diany a že její nádherná socha spadla přímo z nebe. To si přece nikdo nedovolí zpochybnit. Pokud si, Demetrie, chceš s ostatními řemeslníky na někoho stěžovat, obrať se na soud. Tady na to není to správné místo." (2) Pak dává pokyn, aby se lidé rozešli.

Když se rozruch konečně uklidní, svolává Pavel večerní shromáždění, na kterém všem oznamuje, že se v noci vydá na další cestu. Chce jít dál do Makedonie a Řecka. Než se rozejdou, Pavel prosí o modlitby. Lidé se za Pavla modlí. Prosí Boha, aby ho chránil na jeho další cestě. Když pak utichne poslední přímluvná modlitba, prosí zase Pavel za své korintské bratry a sestry a nakonec vztahuje své ruce nad jejich hlavy a vyprošuje pro ně Boží požehnání.
______________________________________________________
(1) Skutky 19,28;  (2) Skutky 19,35-40

Autor: Vlastík Fürst | pátek 5.8.2011 18:00 | karma článku: 15,46 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 22,93 | Přečteno: 734x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6780x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Dnes by se to fotilo

To tak jedete po ránu žlutým vláčkem do Prahy, podřimujete, možná se vám i něco zdá. Pak něco přeruší vaše snění, podíváte se z okna a vidíte něco nádherného.

11.4.2024 v 9:00 | Karma: 17,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3332
  • Celková karma 30,93
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.