Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příliš dlouhé kázání (Začalo to zklamáním 47)

Pavel se konečně vydává na cestu do Jeruzaléma. Plánovanou cestu lodí raději ruší, protože dostal varování před Židy, kteří plánují jeho vraždu a tak mají ve všech větších přístavech své hlídky, čekající na apoštolův příjezd.

Lukáš s Pavlem se vydávají po souši přes Makedonii až do Filip. Ostatní posílají lodí do Troady, kde by se měli setkat. Ve Filipech slaví s místním sborem velikonoce a pak se lodí vydávají do Troady. Po pětidenní plavbě na moři se konečně zase setkávají se svými pomocníky a udělají si týdenní přestávku. Všichni už potřebují odpočinek. Poslední tři měsíce byly opravdu náročné.

Každý den se troadští křesťané scházejí s Pavlem a společně hovoří zvláště o otázkách, ve kterých stále nemají úplně jasno. Pavlovi pomáhají i jeho spolupracovníci, kteří ho doprovázejí. Všichni se radují z toho, jak se jim společně daří nacházet odpovědi i na ty otázky, které doposud nikoho z nich nenapadly. Každý večer proto děkují Bohu a chválí ho za dar Ducha svatého, jehož moudrost pociťují při každé diskuzi.

V pondělí chce Pavel pokračovat dál. Proto se všichni schází také v neděli večer, aby si mohli poslechnout poslední Pavlovo kázání a také spolu prožít Slavnost poslední večeře Páně. Setkání se odehrává ve třetím patře.  Místnost je plná lidí, proto nekteří sedí i v otevřených oknech.

Pavel je dobrý řečník. Tentokrát se ale jeho kázání protahuje víc, než je to u něho obvyklé. Tuší, že už se s místními nikdy neuvidí a tak se snaží toho říci co nejvíc. V jednom okně sedí i mladík Eutychos. Snaží se poslouchat, ale pomalu ho přemáhá únava. Nakonec usíná tak tvrdě, že vypadne z okna na dvůr.

Nastává všeobecná panika. Lidé běží po schodech dolů. Zjišťují, že se mládenec zabil. Všude se ozývá pláč a naříkání. Když se Pavel konečně prodere k mrtvému, sklání se a v duchu prosí: "Pane, vrať Eutychovi život. Bylo by to smutné loučení, kdyby kvůli mému kázání zemřel tak mladý křesťan." V té chvíli Pavel cítí, že se do těla mrtvého vrací život a tak ho ukládá na lavičku a říká: "Nedělejte si starosti, žije." (1)

Všichni se vrací do místnosti ve třetím patře a Pavel dokončuje své dlouhé kázání, na které jeho posluchači určitě nikdy nezapomenou. Pak ještě diskutují až do rána. Když se loučí, přichází mezi ně i Eutychos a všichni děkují Bohu, že pád ze třetího patra přežil.

V pondělí ráno Pavel posílá všechny své spolupracovníky lodí do přístavu Assos a vyráží pěšky přes poušť. Potřebuje být chvíli sám. Musí si ujasnit, jak rozumět tomu, co mu říká Duch svatý. Sám vnímá jeho hlas, který ho posílá do Jeruzaléma. V každém sboru ho ale bratři, obdaření prorockým duchem, varují, že v Jeruzalému bude zajat.

Jde pouští a modlí se: "Pane, jak to myslíš? Mám jít do Jeruzaléma nebo se mu mám vyhnout?" Nebojí se smrti, ale má obavu, aby nejednal v rozporu s Boží vůlí. Než došel do Assosu, měl jasno. Bůh ho skutečně posílá do Jeruzaléma, ale připravuje ho na to, že tam přijde o svou svobodu. I poté mu ale dá prostor pro další šíření evangelia.

Cestou pouští se Pavlovi znovu vybavuje jeho téměř tříletý pobyt v podobném prostředí, jakým právě prochází. Vzpomíná na to, jakou radost prožíval, když mu Ježíš při studiu židovských Písem postupně odkrýval pravdy, které tam dříve pro svou zaslepenost neviděl. Znovu si vybavuje, jak těžký boj musel Duch svatý svádět s jeho tradičním pohledem na Mojžíše a Proroky. Znovu děkuje Ježíši za jeho velkou trpělivost, kterou s ním až doposud má.

V Assosu se zase připojuje ke svým přátelům a plují dál okolo ostrovů Chios a Samos až do Milétu. Původně se chce Pavel stavit v Efezu, ale to by ho zdrželo natolik, že už by pak nestihl v Jeruzalémě oslavit Letnice. Proto posílá vzkaz efezským starším, aby za ním přišli do Milétu.
________________________________________________________________________________________________________________
(1)Skutky 20,10;

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 11.8.2011 18:00 | karma článku: 25,05 | přečteno: 579x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 22,93 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6780x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Dnes by se to fotilo

To tak jedete po ránu žlutým vláčkem do Prahy, podřimujete, možná se vám i něco zdá. Pak něco přeruší vaše snění, podíváte se z okna a vidíte něco nádherného.

11.4.2024 v 9:00 | Karma: 17,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:56

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 3332
  • Celková karma 30,93
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.