Obhajoba před Herodem Agrippou (Začalo to zklamáním 52)

18. 08. 2011 18:00:00
Festus tři dny po svém jmenování římským místodržitelem v Cesareji odjíždí do Jeruzaléma, kde se chtěl seznámit s představiteli židovského národa a hodlal navštívit i velitele římské posádky. Pavel mezitím ve vězení doufá, že bude konečně propuštěn na svobodu.

Členové velerady cítí příležitost na zlikvidování Pavla. Ten je sice ve vězení, ale stále jim pije krev, protože přijímá návštěvy a píše své dopisy, kterými dodává členům své sekty novou odvahu k další expanzi do světa. Pořád trvá na tom svém ohavném bludu, že Bůh má rád pohany stejně jako Židy. Hrůza!

Festus přijímá na audienci zástupce velerady a ti ho hned žádají, aby konečně uzavřel případ jednoho vězně, který už dva roky čeká v Cesareji na soud. Nabízí mu, že mu ulehčí práci, pokud tento případ svěří do jejich pravomoci. Vězeň je Žid a také jeho provinění se týká hlavně Židů. Žádají ho: "Pane, ten vězeň nabádal lidi k neposlušnosti našich náboženských zákonů a to by mohlo vést i k povstání proti Římské nadvládě. Dovol nám, abychom se tohoto nebezpečného buřiče zbavili jednou provždy."

Festus jim ale odpoví: "Vězeň je v Cesareji a já se tam vrátím co nevidět. Vyšlete se mnou své zplnomocněnce a máte-li svou žalobu dobře podloženou, ať ji přednesou u řádného soudu." (1) Tím ale členům velerady velkou radost neudělal. Dobře totiž vědí, že jejich obžaloba nemá u řádného soudu žádnou naději na úspěch.

O pár dnů později se Festus vrací do Cesareje. Hned druhý den svolává soud a nechává předvést Pavla. Nejdříve hovoří žalobci a pak má Pavel možnost se obhájit. Jeho řeč je tak přesvědčivá, že Festovi je hned zřejmá apoštolova nevina. Mohl by ho propustit na svobodu. Jenže, Židé mají velký vliv i na císaře a tak se Festus dopouští stejné chyby, jako jeho předchůdce. Chce se jim zalíbit a proto se obrací na Pavla s návrhem: "Jsi ochotný se v Jeruzalémě postavit před soud, kterému bych předsedal?" (2)

Pavel na rozdíl od nového místodržitele dobře ví, že by do Jeruzaléma živý nedojel. Židé by ho cestou zabili. Proto nesouhlasí: "Ne, trvám na tom, abych byl ponechán v pravomoci římského soudu. Sám jsi zjistil, že jsem se proti Židům nijak neprovinil. Kdyby mně byl prokázán nějaký zločin, byl bych ochotný podstoupit spravedlivý trest, třeba i popravu. Jejich žaloby jsou však smyšlené a ty nemáš právo vydat mně jim. Odvolávám se k císařovu soudu!" (2)

Takovou reakci Festus nečekal. Protože má ale Pavel pravdu, místodržitel mu odpoví: "Odvolal ses k císaři, tak tam půjdeš." (2) Soudní slyšení je ukončeno a nespokojení zástupci židovské velerady se vrací s nepořízenou domů do Jeruzaléma. Festus pak žádá úřady v Římě, aby do Cesareje poslali vojenskou eskortu, která by vězně dopravila k soudnímu slyšení v hlavním městě říše.

Několik dnů nato přijíždí do Cesareje na návštěvu král Herodes Agrippa se svou sestrou Bereniké, která, přestože je vdaná za svého strýce Heroda Chalcia, je v té době královou milenkou. Chce se seznámit s novým úředníkem, který zde zastupuje římskou vládu. Festus mu jednou povídá: "Podědil jsem tu po Felixovi zvláštního vězně. V Jeruzalémě na něho žalovali velekněží a velerada a žádali na mně rozsudek smrti. Musel jsem jim dát lekci z římského práva a poučit je, že my Římané nikoho nesoudíme bez řádného slyšení obou stran a že každý musí dostat možnost obhajoby. Hned po mém návratu do Cesareje se dostavili žalobci a tak jsem toho muže vyslechl..." (3) Festus pak své vzácné návštěvě popisuje průběh slyšení i překvapivý závěr.

Agrippa naslouchá a je mu jako Židovi trapně, že ten pohan má pravdu. Skutečně musí uznat, že Římané mají v současné době spravedlivější soudy, než jeho národ. Uvažuje, že odvolá velekněze a udělá ve veleradě pořádek, aby se už příště nemusel stydět. Obrací se na Festa: "Ten člověk mne zajímá. Rád bych si ho poslechl." (3)

Nazítří se u místodržitele schází vybraná společnost. Je tu král se svou milenkou i představitelé Cesareje. Pak přivádí Pavla. Když je králem Agrippou vyzván, aby znovu přednesl svou obhajobu, začíná hovořit. Protože tomuto slyšení předsedá Žid, klade apoštol ve své řeči větší důraz na svůj farizejský původ. Když hovoří o svém zachovávání zákona, král pociťuje výčitky svědomí, protože má pocit, že Pavel v té chvíli naráží i na jeho vztah s Bereniké. Přesto poslouchá dál.

V okamžiku, kdy Pavel hovoří o vzkříšeném Kristu, Festus vykřikne: "Pavle, ty ses zbláznil. Znáš toho tolik, že tě to připravilo o rozum!" (4) Apoštol mu ale v klidu odpovídá, že to nemá nic společného s pominutím mysli. Vysvětluje mu, že jen, s ohledem na Agrippu, používá židovskou logiku, které král dobře rozumí: "Můj rozum je v pořádku, vážený Feste. Mluvím jen pravdu a jsem plně při smyslech. Král je v pojmech židovské víry doma a proto mluvím tak otevřeně. Myslím, že i o nás křesťanech dobře ví. Vždyť nejsme žádná tajná sekta." (4) Pavel pak zase osloví židovského panovníka: "Jde vlastně jen o to, králi Agrippo, zda skutečně věříš tomu, co předpověděli židovští proroci. A já vím, že věříš." (4)

Tím Pavel svou obhajobu končí. Agrippa mu po krátkém mlčení odpoví: "Mluvíš tak, že bys mne málem přesvědčil, abych se stal křesťanem." (4) Pavel, dříve než ho stráž odvede do jeho cely, ještě stihne říci: "Kéž by Bůh dal, abys nejen ty, ale vy všichni byli to, co jsem já. Tedy, až na ty řetězy." (4)

Když je vězeň odveden, Festus se ptá Agrippy na jeho právní názor: "Nebýt toho odvolání," odpovídá král, "mohl bys ho klidně propustit." (5)
_____________________________________________________________________________________________________________ (1)
Skutky 25,4-5; (2)Skutky 25,9-11; (3)Skutky 25,14-22; (4)Skutky 26,24-29; (5)Skutky 26,32;

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 18.8.2011 18:00 | karma článku: 22.45 | přečteno: 729x

Další články blogera

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 126 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 40.42 | Přečteno: 3757 | Diskuse

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 1010 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.65 | Přečteno: 243 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.40 | Přečteno: 1494 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...