Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztroskotání (Začalo to zklamáním 53)

Do Cesareje konečně přijíždí císařský oddíl, který má převzít všechny vězně, čekající na soud v  Římě. Velí mu Julius, zkušený důstojník. Se svěřenými vězni odplouvá okolo pobřeží Malé Asie směrem na západ.

Počasí jim moc nepřeje a tak plují jen s velkými obtížemi. Julius hned první den zjišťuje, že jeden z vězňů, Pavel, je velice sympatický. Proto, když druhý den zastaví v Sidonu, dovolí svému vězni, aby navštívil místní křesťany. Apoštol od nich dostává vše potřebné na dlouhou cestu do Říma.

Po několika dalších dnech přistávají v lykijské Myře, kde mění loď. Z malé plachetnice přesednou na velkou alexandrijskou obchodní loď, která má namířeno do Itálie. Ale ani na této lodi není další plavba snadná. Spíše naopak. Počasí je stále horší a tak po několikadenní plavbě přistávají na jižním pobřeží Kréty. Místo se sice jmenuje Dobré přístavy, ale k přezimování moc dobré podmínky nemá.

Koncem září byla plavba dále od pevniny na otevřeném moři nebezpečná. Proto probíhá porada, zda zůstat zde nebo se ještě pokusit dostat do lepšího přístavu. Bůh Pavlovi ukázal, že by se zbytečně vystavovali nebezpečí. Když se ho velitel Julius ptá na jeho názor, varuje: "Jestli teď vyplujete, dáváte v sázku nejen loď a její náklad, ale i životy nás všech." (1) Kormidelník, majitel lodi i další cestující nechtějí jeho radu přijmout. Mají obavy, že by zde v tomto malém přístavu obráceném na otevřené moře, neměli takové pohodlí, jako v přístavech na opačné straně Kréty. Naléhají, aby se přece jen vydali na rozbouřené moře a zkusili najít pohodlnější místo na přezimování.

Další den začíná vát příznivý vítr a kapitán, i přes Pavlovo varování, dává příkaz k vyplutí. O chvíli později, jen co loď odrazila kousek od pevniny, se počasí z ničeho nic mění. Prudká bouře láme hlavní stěžeň, jako by to bylo malé párátko a trhá i plachtoví. Další dny není vidět slunce ani hvězdy a tak námořníci na lodi, kterou vichřice unášela sem a tam, nemají tušení, kde se nachází.

Do lodi začíná zatékat a všichni se proto musí střídat u čerpadla, kterým se snaží zabránit potopení svého plavidla. Po několika dnech zápasu s vodním živlem propadají všichni beznaději. V té chvíli vychází Pavel na palubu a oslovuje vojáky i námořníky: "Přátelé, měli jste dát na mne a přezimovat na Krétě v ´Dobrých přístavech´. Byli byste si ušetřili spoustu těžkostí a škod. Ale neklesejte na mysli, není všechno ztraceno. Nikdo z nás nezahyne, jen loď vezme za své. Dnes v noci se mi zjevil posel Boha, kterému náležím a sloužím. Řekl mi: ´Neboj se, Pavle, máš ještě stát před císařem! Jako dar ti Bůh dává životy všech, kteří se s tebou plaví.´Odvahu, přátelé! Já věřím svému Bohu, že se jeho vzkaz doslova splní. Máme se zachránit na nějakém ostrově:" (2)

Čtrnáctou noc hlásí hlídka chvíli před půlnocí, že na obzoru vidí pevninu. Námořníci pomocí olovnice sledují, jak se pod lodí zmenšuje hloubka. Když klesá pod třicet metrů, vyhazují přes záď čtyři kotvy a loď se na chvíli zastaví. Posádka toho chce využít a snaží se nenápadně spustit záchranný člun. Pavel na to upozorňuje Julia a ten okamžitě přesekne lana a nechává člun zmizet na moři.

Ještě před rozedněním se Pavel pokouší přemluvit všechny na  lodi, aby se najedli. Celých čtrnáct dnů totiž nikdo neměl na jídlo ani pomyšlení. Pavel si před nimi láme chléb a pouští se do jídla. Když ostatní vidí, s jakou chutí jí, dávají se sami do jídla. Pak do moře vyhazují vše, co na  lodi ještě zbývá, aby snížili její ponor.

Ráno po čtrnácti dnech vychází na chvíli slunce. Ozáří malou zátoku, která je přímo před nimi. Námořníci odřezávají kotvy a doufají, že se jim podaří zakotvit v zátoce. Prudký vítr žene loď směrem k pevnině. Loď po chvílí najíždí přídí na mělčinu a příboj začíná bortit záď.

V tom okamžiku, když už je souš tak  blízko, začíná jít Pavlovi o život. Vojáci chtějí všechny vězně zabít. Kdyby jim některý z nich utekl, sami by pak podle římského práva dostali trest smrti. Když hrozilo nebezpečí útěku, měli rozkaz vězně raději zabít. Julius si Pavla natolik oblíbil, že se kvůli němu v té chvíli rozhoduje riskovat. Dává příkaz, aby vojáci vězně nezabíjeli, ale nejdříve sejmuli pouta. Teprve po splnění rozkazu dovoluje velitel svým podřízeným, že mohou zkusit doplavat na pevninu.

Posádka, vojáci, cestující i vězni se snaží zachránit. Ti, co umějí plavat, skáčou do moře jako první. Ostatní se snaží ve vodě držet kusů dřeva, které se díky vichru a příboji odlamují z potápějící se lodi. Jako poslední skáče do moře kapitán s velitelem.

Na břehu čtou seznam posádky i cestujících a zjišťují, že se nikdo neztratil. Dívají se na Pavla a v duchu si říkají: "Tak on to asi nakonec skutečně bude Boží muž. Všechno se stalo přesně tak, jak říkal."
_______________________________________________________________________________________________________________ (1)Skutky 27,10;  (2)Skutky 27, 22-26;

Autor: Vlastík Fürst | pátek 19.8.2011 18:00 | karma článku: 25,93 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 15,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,71 | Přečteno: 763x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3898x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6782x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

  • Počet článků 3333
  • Celková karma 30,54
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.