Zamilovanost nestačí

29. 06. 2012 20:20:00
Zamilovanost nestačíaneb: Desatero falešných představ o našem manželství...

Co to je falešná představa? Je to něco velice nebezpečného. Špatné od dobrého, černé od bílého rozlišíme snadno. Kdyby nám někdo dal místo stokoruny kousek bílého papíru, určitě bychom si toho hned všimli. Na to by dnes nikdo nenachytal ani malé dítě.
Když vám ale dá někdo falešnou stokorunu, může vás zmást. Falešné vypadá stejně, jako to dobré a správné. Stačí jeden detail a to zdánlivě hodnotné se stává bezcenným. Vše falešné je nebezpečné právě tím, že to vypadá "JAKO". Ale jen vypadá.
Z tohoto důvodu je dobré poznat falešné představy i to, v čem je ta falešná představa nebezpečná.

Pojďme chvíli uvažovat o falešných představách, které mezi lidmi kolují o manželství:

1. Pro vstup do manželství je potřeba velká zamilovanost. Když jsme zamilovaní, nemusíme mít strach, že by naše manželství mohlo dopadnout zle.
Takhle uvažují mnohé páry při vstupu do manželství. Sám si ještě dobře pamatuji, co to s člověkem dělá, když je zamilovaný.
Vzpomínám si na jednu situaci z mé puberty. Tehdy jsem bydlel ve Zlíně. Na hlavní křižovatce se zastavili dva zamilovaní v dlouhém, vášnivém polibku. Přestali vnímat okolí. Auta zastavovala, vytvářela se dopravní zácpa.
Nakonec vše vyřešil starší příslušník tehdejší Veřejné bezpečnosti. Pamatoval jistě ještě četnictvo první republiky a tak ty dva chytil za ucho, odvedl je na chodník a po pár pohlavcích řekl, ať rychle zmizí.
Spousta lidí kroutila hlavou, jak mohou být ti dva tak hloupí. Já jim záviděl. To dokáže zamilovanost.
Ale jsou i jiné případy. Zamilovaní jsou někdy schopni spáchat sebevraždu. I k tomu může vést zklamání zamilovaného.

Co to je zamilovanost?
V krvi zamilovaných lidí se objevujme "fenyl-etyl-amin", který vylučují žlázy s vnitřní sekrecí. K vylučování dochází při podráždění určitých partií mozku. Zamilovanost se rodí tak, že člověk sbírá představu o ideálním typu partnera či partnerky. Tak vznik náš "ideál".
V určité chvíli najednou potkám "onu"... Má dva nebo tři prvky z mého ideálu, ale mně to stačí, aby se hormony daly do pochodu. Ideál podle našich představ nikdy nenajdeme, protože neexistuje. My jsme vlastně zamilovaní do našeho ideálu a snažíme se jej vidět v reálné osobě. Ve chvíli, kdy zjistím, že se realita liší od mého ideálu, dochází k šoku.
Největší silou v manželství není zamilovanost, ale láska. Láska je čin vůle. Je to snaha poznat potřeby druhého člověka a ty potřeby uspokojovat. O tom jsme přemýšleli minule. Láska tedy přímo souvisí s ochotou a schopností poznávat a uspokojovat potřeby toho druhého.

2. I když se vdám, jsem dcerou svých rodičů. I když se ožením, jsem synem svých rodičů. Rodiče musím poslouchat, dokud žijí.
Je pravdou, že ani po svatbě nepřestáváme být dětmi svých rodičů. Musíme si ale uvědomit, že po svatbě je pro ženu její manžel člověk číslo jedna a pro manžela je jedničkou zase jeho žena. Bible říká o dvojici, která se rozhodne uzavřít manželství: "...budou jedno tělo." Pupeční šňůra se musí při svatbě přestřihnout.
Mnohé maminky se snaží připoutat si zvláště své syny. Jistě znáte případy, kdy se takový maminčin mazlíček neoženil jen proto, že nebyl schopný opustit maminku.
I toto dobře znám. Když jsem se oženil, měl jsem sám problémy s úpravou vztahů ke svým rodičům. Byl bych schopný jezdit k nim na návštěvu dvakrát týdně. Manželka to nemohla pochopit. Přišel jsem na řešení. Když se jí nechtělo, navrhl jsem, ať mi návštěvu u mých rodičů dá jako dárek k příštím narozeninám. V krátké době jsem měl vybrány dárky až po zlatou svatbu. Ke cti mé ženy slouží, že se mnou měla trpělivost a počkala, až vazby samy přejdou do správných mezí.

3. Dítě je středem rodiny
U této falešné představy Vás musím rozdělit do dvou kategorií.

a) věřící člověk
Pokud jste věřící (například křesťan), pak by středem vaší rodiny měl být Bůh. Na druhém místě potom manžel(ka) a teprve na třetím místě je dítě (děti). Jen tak může být v rodině harmonie. Navíc, pro děti je pevný a dobrý vztah mezi rodiči něčím, co jim dodává pocit bezpečí a pohody.

b) sekulární člověk
I když nevěříte v žádné náboženství, měly by být na prvním místě ve vašem životě určité etické hodnoty, potom manželka a pak děti...

Vztah, kdy pro mne můj partner znamená "všechno na světě" je velmi nebezpečný. Počínaje nezdravou žárlivostí, snahou toho druhého připoutat a případným zhroucením životních hodnot při smrti či odchodu partnera konče.
Mladým lidem říkám: "Neberte si děvče (chlapce), který vás má rádo nade všechno." Proč taková rada? Protože pokud není něco nad námi, půjde s největší pravděpodobností o patologický vztah.

4. Konflikt je znamením krize a blížící se katastrofy
Všechny konflikty a nedorozumění vznikají z rozdílných pohledů a jsou zcela přirozené v každém manželství. Pokud došlo ke konfliktu, nejde o katastrofu, ale o to, abychom konflikt tvořivě vyřešili. Jak říká Prof.Dr.Křivohlavý: "Ne bořivě, ale tvořivě."
Berme konflikty jako příležitost k tomu, abychom jako lidé i jako manželé dozráli. Právě v těžkých a složitých situacích naše manželství dozrává. Této problematice se budeme věnovat někdy příště v kapitole o komunikaci v manželství.

K dalším šesti falešným představám o manželství se dostaneme zase za týden.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 29.6.2012 20:20 | karma článku: 31.77 | přečteno: 2052x

Další články blogera

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.81 | Přečteno: 453 | Diskuse

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 40.38 | Přečteno: 3747 | Diskuse

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 1008 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 577 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 163 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 214 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 386 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...