Vyřeší naše problémy čas ?

27. 07. 2012 20:10:14
Můžeme se naučit zvládat konflikty v našem životě? Ty malé i ty větší? Je možné umět zvládat problémy, hádky či hněv? Mnoho lidí se domnívá, že vše spraví čas. Můžeme spoléhat na toto řešení?

Vzpomínám na příhodu, která se odehrála skoro před dvaceti lety. Těsně před cestou k rodičům jsme se s manželkou nepohodli. Jeli jsme z Jeseníku do Zlína a v autě byla pěkně napjatá atmosféra. U rodičů jsme se snažili tvářit, jako že je vše v pohodě.
Máma chtěla, abych s ní zajel pro vajíčka. Bylo to jen asi pět kilometrů. Cestou nás předjížděli hasiči v upravené Tatře 613. Předpisově jsem jim uhnul. Jejich rychlost jsem odhadoval tak na 150 km/h. Asi 20 sekund poté jsme uviděli záblesk a pak slyšeli pořádnou ránu. Pak jsme popojížděli okolo místa nehody a v protisměru viděli kus hořící Tatry, omotaný kolem sloupu trolejového vedení, a o sto metrů dál byla zbývající část auta.
Když jsem chvíli stál několik metrů od hořícího a vybuchujícího auta, uvědomil jsem si, že jsem tamtudy před 15 minutami projížděl s celou rodinou. Kdybych se zdržel o 15 minut...
V Bibli je moudrá rada: "Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce!" (Ef.4,26) V každém manželství dochází čas od času ke konfliktům nebo hádkám, to není nic neobvyklého. Neměli bychom ale zapomínat, že čas k jejich řešení není zítra, ale dnes.

PĚT KROKŮ KE ZVLÁDNUTÍ KONFLIKTŮ
Vydejme se nyní krůček po krůčku v umění zvládání konfliktů v mezilidských vztazích. Zvláště těch, které se často opakují.

1. Přiznejte si své pocity
Protože vztek je jen příznakem a není vlastním problémem, nemusíte mít kvůli němu žádný pocit viny. Potlačíte-li své pocity, pak bude vše ještě složitější.
Co vlastně cítíte? Je to například strach nebo se stydíte. Můžete být zraněni tím, co vám udělal váš protějšek. Možná máte chuť se pomstít a cloumá s vámi zlost. Když si uvědomíte své pocity, můžete přistoupit k dalšímu kroku.

2. Prozkoumejte, co tyto pocity vyvolává
Položte sami sobě otázku: "Proč jsem vzteklý? Co tyto pocity vyvolalo?" Jakmile zpozorujete, že se začínáte vztekat, pokuste se dát si čas objektivně prozkoumat příčinu. Až ji najdete, (například strach nebo bolest), pak bude mnohem snazší najít také řešení problému..

3. Podívejte se na situaci z různých stran
Indiáni mají moudré přísloví: "Posuzuj člověka teprve tenkrát, když jsi ušel jednu míli v jeho mokasínech!" Velmi dobrá metoda, jak zacházet s hněvem, je podívat se ještě jednou na situaci očima toho druhého. Lidé, kteří se velmi zvolna dostávají do vzteku, jednají většinou podle této metody. Prostě si na to zvykli. Pokoušejí se pochopit chování útočníka a najít pro ně vysvětlení. Tato metoda nového hodnocení často vede k novým a jemnějším reakcím, které mají větší účinek.

4. Přehrajte si tu situaci v myšlenkách
Posaďte se a projděte si krizovou situaci ve své mysli ještě jednou. Představte si, jak se přiměřenou formou vypořádáte se svým protějškem. Můžete si, chcete-li, dokonce možný dialog napsat. Když si začnete představovat, jak se začínáte nadzvedávat, zabrzděte a začněte znovu. Nezapomínejte, že byste rádi zůstali otevřeným, přímým a jemnocitným člověkem a ne člověkem sarkastickým a ponižujícím.
Tato "generální zkouška" funguje tak, jako vše, čemu se v životě naučíme. Naučíme-li se být malichernými, jednostranně naříkat a obviňovat, pak se nám stane tento druh roztržek zvykem. Cvičíme-li se ve vyrovnaném a blahosklonném chování, po čase zjistíme, že se nám tento způsob jednání stal samozřejmostí.

5. Hovořte o svých myšlenkách a pocitech
Mnohdy je nejlepší, když chvíli vyčkáme, než se sami uklidníme. Často pomine zloba sama od sebe, stane se bezvýznamnou a brzy se na ni zapomene.
Ale když vás vztek oloupí o pokoj v duši a vy se k danému problému musíte znovu a znovu vracet ve svých myšlenkách, měli byste si o tom pohovořit. Dejte si ale před tím dostatek času, abyste mohli promyslet shora uvedené možnosti, a pak, když jste se v odpovídající míře připravili, hovořte se svým protějškem o svých myšlenkách i pocitech!

Možná se vám to vše zdá pracné a složité. A navíc si možná říkáte: "Za vše může on (ona), já jsem v tom nevinně! To já pořád odpouštím a snažím se mu (jí) vycházet vstříc. Už mne to přestává bavit."
Chci ještě jednou citovat Bibli. Evangelista Matouš popisuje rozhovor Petra s Ježíšem o řešení konfliktů: Tehdy přistoupil Petr k Ježíšovi a řekl mu: "Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší? Snad až sedmkrát?" Ježíš mu odpověděl: "Pravím ti, ne sedmkrát, ale až sedmdesátkrát sedmkrát." (Mat.18,21-22)
Manželství má pro manžele jednu velkou výhodu - mohou být stále spolu. A má také jednu obrovskou nevýhodu - musí být stále spolu. Je mezi nimi příliš mnoho "třecích ploch" a tak dochází k problémům. Uměli byste svému partnerovi odpustit za jeden den sedmkrát? A sedmdesátkrát sedmkrát?

Učte se na problémy dívat i z toho lepšího pohledu. Vzpomínám, jak jsme mladšímu synovi koupili na trhu rifle. Bylo to pár dnů před tím, než šel do první třídy. Když si je oblékl a sáhl do kapsy, zjistil, že je rozpáraná. S klidem Angličana prohlásil: "To je z trhu? A víte, proč je to trh, protože se tam všechno trhá!" A pak měl radost, že se tomu smějeme.

Závěrem jedna praktická rada, jak lépe zvládat všední problémy, kterou jsem kdysi dostal od mého kamaráda - lékaře. Říkal mi: "Snaž se mít pevně naplánovaný program každodenního pohybu. Máš-li málo pohybu, problémy se ti zdají podstatně větší. Mozek přijímá a vysílá informace prostřednictvím elektrických impulsů, které běží po nervových spojích, které nazýváme synapse. Proto, máš-li příliš málo pohybu nebo příliš málo spánku, pak v těchto důležitých synaptických spojovacích bodech v mozku dochází k jakémusi zkratu, jehož důsledkem je to, že se stáváš podrážděným, netrpělivým, rozmrzelým a pesimistickým..."

Přeji Vám v příštím týdnu co nejméně "zkratů" nejen v synaptických spojovacích bodech Vašeho mozku, ale i ve Vašich rodinách.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 27.7.2012 20:10 | karma článku: 29.29 | přečteno: 1319x

Další články blogera

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 40.42 | Přečteno: 3755 | Diskuse

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 1010 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 578 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.26 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1858 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 276 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...