Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posměvač do nebe nepatří

            Po zvláštní a velice akční roční dovolené v arše se Noe se svou rodinou zase vrací do normálního života. Musí si postavit dům, obdělat kousek půdy a zasadit tolik, aby měl dost jídla pro období, kdy zakusí první zimu.

            Noe byl dobrý hospodář a tak v knize Genesis můžeme číst: I začal Noe obdělávat půdu a vysadil vinici. Napil se pak vína, opil se a odkryl uprostřed svého stanu.
Chám, otec Kenaanův, spatřil svého otce obnaženého a pověděl to venku oběma svým bratřím. Ale Šém a Jefet vzali plášť, vložili si jej na ramena a jdouce pozpátku přikryli nahotu svého otce. Tvář měli odvrácenou, takže nahotu svého otce nespatřili.
Když Noe procitl z opojení a zvěděl, co mu provedl jeho nejmladší syn, řekl: "Proklet buď Kenaan, ať je nejbídnějším otrokem svých bratří!"
Dále řekl: "Požehnán buď Hospodin, Bůh Šémův. Ať je Kenaan jejich otrokem! Kéž Bůh Jefetovi dopřeje bydlet ve stanech Šémových. Ať je Kenaan jejich otrokem!" (Genesis 9,20-27)

            Je to smutný příběh. Díky tomu, že Noe nezvládl svou chuť, dochází k dělení jeho rodiny. Zatímco dva synové dostávají požehnání, rodina třetího je prokleta.

            Tento text mne dlouho trápil. Vyrůstal jsem v rodině, kde alkohol neměl své místo a tak pro mne byl každý alkoholik někdo, koho jsem si nemohl vážit. A teď najednou čtu, že kvůli jednomu opilci dochází k něčemu tak hroznému. To, co mne na tom všem nejvíc dráždilo, byl fakt, že Noe, který to vše způsobil, vyvázl vlastně bez trestu.

            Trvalo mi dlouho, než jsem pochopil, že není nic horšího, než když musí otec proklít rodinu svého potomka. Noe musel nést důsledky svého nerozvážného činu. Jako otci a dědovi mu nebylo jedno, že třetina jeho potomků žije způsobem, který je překážkou požehnání.

            Tento příběh není v Bibli proto, aby legalizoval opilství. Bible říká zcela jasně, že opilci nebudou v nebi. Proč tedy Mojžíš toto vyprávění uvádí ve své knize? Co nám tím chce Bůh říci? Jsem stále více přesvědčen o tom, že to, co se tehdy stalo, je varováním pro všechny lidi, kteří mají pocit, že oni nejsou jako ti, co se opíjí, prohrávají peníze v hazardu a tráví noci s prostitutkami. Je to právě pro takové lidi, jako jsem já.

            Jak to myslím? Člověk, který zvládá svůj život, může dojít k názoru, že už má vlastně „nebe“ jisté. Nikoho jsem nezabil, ženě jsem věrný, nekradu… A do toho najednou Bůh ukazuje, že stačí třeba jen to, abych zneužil slabosti druhého člověka k tomu, abych ho ponížil a zesměšnil ještě víc, než už to on sám zvládl tím, co udělal.

            Prorok Izajáš tlumočí Hospodinova slova:  „Pryč zmizí ukrutník, po posměvači bude veta, vyhlazeni budou všichni, kdo jsou pohotoví k ničemnosti, kteří svým slovem svádějí člověka k hříchu, tomu, kdo je v bráně kárá, kladou léčky a spravedlivého strhují do nicoty.“ (Izajáš 29,20+21)

            Podobná slova můžeme číst v úvodním žalmu: „Blaze muži, který se neřídí radami svévolníků, který nestojí na cestě hříšných, který nesedává s posměvači…“ (Žalm 1,1)

            Zesměšnit někoho, připravit ho o poslední kousek důstojnosti, který ještě má, to dnes lidé neberou jako něco, co je třeba odsoudit. Dokonce ani většina křesťanů takové jednání nepovažuje za závažný hřích. Bůh to ale vidí jinak. Alkoholik na tom někdy může být paradoxně lépe, než ten, kdo se takovým lidem posmívá a odkrývá jejich „nahotu“.

            Proč? Protože alkoholik časem vystřízliví, a když pozná, jak mu tyto stavy škodí, může začít s nápravou. Pokud je závislost silnější než on, může najít pomoc u Boha, který má dostatek síly k porážce jakéhokoliv nepřítele. Posměvač má většinou dojem, že o nic nejde. Necítí, že něco dělá špatně. Proto ani nehledá odpuštění a pomoc u Boha, který dokáže překonat i naši závislost.

            Není lehké bojovat se svým jazykem. Proto David prosí:  „Hospodine, postav stráž k mým ústům, přede dveře mých rtů hlídku…“  (Žalm 141,3)

Autor: Vlastík Fürst | neděle 1.6.2014 16:36 | karma článku: 17,14 | přečteno: 211x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 22,93 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6780x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Dnes by se to fotilo

To tak jedete po ránu žlutým vláčkem do Prahy, podřimujete, možná se vám i něco zdá. Pak něco přeruší vaše snění, podíváte se z okna a vidíte něco nádherného.

11.4.2024 v 9:00 | Karma: 17,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

  • Počet článků 3332
  • Celková karma 30,93
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.