Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je papež rasista?

Server Romea.cz zveřejnil tento týden článek s nadpisem: "Evropská romská organizace: Papež svou promluvou k Romům pomohl šířit negativní stereotypy". Řečeno jinými slovy: "Papež je rasista!"

         Co hlava katolické církve udělala tak hrozného? Romským aktivistům se například nelíbilo, když papež řekl: "Vzdělání je jistě základem pro zdravý vývoj člověka. Je dobře známo, že nízká úroveň školní docházky mnoha z vašich mladých lidí, je dnes hlavní překážkou jejich přístupu do světa práce. Vaše děti mají právo chodit do školy; nebraňte jim v odchodu! Vaše děti mají právo chodit do školy! Je důležité, aby impuls k lepšímu vzdělání vycházel z rodiny, pocházel od rodičů, prarodičů; je úkolem dospělých zajistit, aby mládež navštěvovala školu." Papež František si dovolil říci to, co ví každý, kdo alespoň trochu zná romskou problematiku. Mnozí Romové nevedou své děti k tomu, aby chodily do školy. Pravdou je, že negramotný člověk hledá práci hůř, než tem, který má vzdělání.
         Papeži je také vytýkán výrok: "Vážení přátelé, nedávejte médiím a veřejnému mínění žádnou pohnutku, aby o vás mluvily špatně. Vy sami jste protagonisty své přítomnosti a budoucnosti. Stejně jako všichni občané můžete přispět k blahobytu a pokroku společnosti, respektováním zákonů, plněním svých povinností a integrováním se také prostřednictvím emancipace každé nové generace." Situace s romskou kriminalitou je tak  hrozivá, že už několik let je "politicky nekorektní" každý, kdo si dovolí poznamenat, že trestný čin spáchal Rom, což ale neplatí třeba v případě Vietnamců nebo Ukrajinců. U těch se o žádnou nekorektnost nejedná.
         Hlava katolické církve je podle článku zveřejněném na serveru Romea.cz rasista, protože si dovolil Romům poradit, jak se mohou dostat ze slepé uličky, ve které se jejich komunita nachází.

         Podle včerejší zprávy "Úřad vlády dostane přes miliardu korun" zvýší naše vláda příspěvky organizacím, které se věnují "integraci Romů", přestože výsledky jejich činnosti jsou zatím téměř nulové. Otázkou je, zda vyšší tok státních prostředků něco změní. Pokud v normální firmě někdo dlouhodobě nedokáže plnit daný úkol, je propuštěn. To ale neplatí v případě neziskovek, zabývajících se integrací nepřizpůsobivých. Přestože jejich metodika zjevně nefunguje, dostanou ještě přidáno. Místo 43,6 milionu, které jimi protečou v letošním roce, si polepší na 86,7 milionu korun.

         Nechci ale končit negativně. Včera jsem potkal Roma, před kterým smekám. Bylo to v místě, kde stojí několik kontejnerů na odpadky. Firma, která má na starosti svoz domovního odpadu je vždy nestíhá včas vyprázdnit a tak to na tomto místě často nevypadá moc vábně. Včera ráno na tomto místě uklízel mladý Rom.
         Zastavil jsem se s ním, abych mu poděkoval. Dověděl jsem se, že tudy chodí každé ráno do práce. Zaměstnává ho magistrát, uklízí naše město. Říkal, že mu ten nepořádek také vadí. Mluvil o tom s vedoucím a ten mu dovolil, aby si vzal "nářadí" domů a díky tomu tu teď, cestou do práce, může dělat pořádek.
         Přiznám se, že mne setkání s tímto Romem potěšilo. Možná, že by se romští aktivisté, kteří hledají rasisty tam, kde nejsou, měli zaměřit raději tímto směrem.
         Já osobně znám více Romů, kterých si vážím.

Vyjádření serveru Romea.cz (doplnil admin): Zpravodajský server Romea.cz se nikdy k projevu papeže Františka nevyjádřil, stejně tak se nevyjádřil provozovatel serveru ROMEA, o. p. s. Zpravodajský server Romea.cz pouze zveřejnil stanovisko organizace s názvem  Evropského fóra Romů a travelerů (ERTF).

Poznámka autora:  Těší mne, že podle vyjádření pana Zdeňka Ryšavého Romea.cz nesouhlasí s obsahem článku, který zveřejnila. V tomto duchu jsem udělal dvě úpravy v textu.

Starší články:
Když se dva perou, muslim se smějeZavře Evropa konečně hranice?Evropa - dům bez dveří, pozemek bez plotuMuslim ženu nebije, muslim ji jen vychovává 

Autor: Vlastík Fürst | středa 11.11.2015 16:25 | karma článku: 35,97 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 10,38 | Přečteno: 177x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,55 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3896x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6780x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

  • Počet článků 3333
  • Celková karma 30,40
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.