Přeji vám slepou víru!

Na přelomu roku dostáváme každý řadu krásných přání. Lidé, kterým za to stojíme, nám většinou přejí to NEJ, co znají – zdraví, štěstí, bohatství a spoustu přátel. Kdo z nás by si to nepřál?

Rád bych vám přál totéž. Uvědomuji si ale, že v našem životě stále platí ono heslo z dob, kdy jsme u nás budovali socialismus. Tehdy se říkávalo: „Co nelze udělat, lze naplánovat.“ Ano, lze přát zdraví, štěstí a třeba i bohatství. Můžeme to vše přát sobě i druhým, ale naplnění už není zcela v naší moci. Přejeme si navzájem to dobré, ale uvědomujeme si, že v životě přicházejí i nemoci, chudoba, samota a někdy i smrt.

Rád vzpomínám na své dětství. Máma i táta mne měli rádi a věděl jsem, že se na ně mohu spolehnout, že jim mohu slepě věřit, protože by nikdy vědomě neudělali nic, čím by mi ublížili. A i když jsem dospěl, stále jsem měl jistotu, že na mne rodiče myslí, modlí se za mne a jsou ochotni mi pomoci, když to bude třeba. Nepochyboval jsem o tom, že mne mají rádi, i když se mi nedaří a dokonce, i když je zklamu.

Možná pod vlivem toho, jaké jsem měl dětství, chápu i první slova modlitby, kterou nás učí Ježíš: „Otče náš.“ Jsou mi mnohem bližší i proto, že jsem v minulém roce přišel o tátu. Jsem rád, že je tu někdo, komu mohu věřit ještě víc než tatínkovi a mamince.

A tak chci i vám všem, kteří o to stojíte, přát, abyste v roce 2017 měli vždy někoho, komu můžete slepě věřit, protože víte, že vás má rád a nikdy by vám neublížil. Přeji vám, abyste měli někoho, kdo bude s vámi, i když zrovna nebudete zdraví a šťastní, bude méně peněz, nebo přijdete o někoho blízkého. Bůh nám toto vše nabízí. Pokud v něj věříte, pak vám přeji, abyste jeho blízkost cítili v každé chvíli tohoto nového roku.

Při zvláštních příležitostech vyslovuji požehnání, které pronášeli izraelští kněží i novozákonní křesťané. Chci ho na začátku roku 2017 zprostředkovat i vám, vašim blízkým a celé naší zemi. Pokud po této životodárné síle, kterou požehnání přináší, toužíte, tak ho z Božích rukou jen prostě přijměte:
"Ať Hospodin ti žehná a chrání tě,
   ať Hospodin rozjasní nad tebou svou tvář a je ti milostiv,
   ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a obdaří tě pokojem.
Sám pak Bůh pokoje, nechť vás cele posvětí
   a zachová vašeho ducha, duši i tělo bez úrazu
   a poskvrny do příchodu našeho Pána Ježíše Krista."

Autor: Vlastík Fürst | neděle 1.1.2017 14:10 | karma článku: 32,51 | přečteno: 775x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,71

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59