Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vážím si Andreje Babiše

Je to už drahně let, co jsem pod svým blogem otevřel rubriku „Vážím si“. Psal jsem v ní o bezdomovcích, Miloši Zemanovi, Václavu Klausouvi, o hasičích nebo o jednom samoživiteli... Dnes chci v této rubrice zmínit Andreje Babiše.

     Protože už od posledního článku v této rubrice uplynuly skoro čtyři roky, raději připomenu, co je jejím cílem. Táta mi vždy říkával, že se od každého člověka mohu naučit něco dobrého. Jen se prý musím porozně dívat. "Není to snadné," říkával, "ale pokud budeš trpělivý, tak se to naučíš."

     A tak jsem se v této rubrice v minulosti díval na lidi, u kterých to bylo snadné. Třeba na jednoho hasiče nebo na dobrovolnici v Adře. Později jsem si zkusil všímat i těch, u kterých to tak snadné nebylo. Třeba právě už zmiňovaného Miloše Zemana a Václava Klause. I u nich jsem si pro sebe našel něco, v čem byli dobří.

     Už nějakou dobu pozoruji Andreje Babiše. Nikdy jsem nevolil ANO, politické hnutí, které vede a v jehož čele stojí. Není mi sympatický a čas od času se rád vyjádřím k tomu, v čem s ním nesouzním.
Má něco, v čem nám může být příkladem? Něco, čemu bychom se od něj mohli přiučit? Je v něčem lepší než ostatní?

     Andrej Babiš má oproti ostatním současným politikům jednu velikou přednost – úžasný tah na branku. Kdyby se v mládí věnoval třeba fotbalu, možná z něho mohl vyrůst fotbalista, který by zastínil Pelého a další hvězdy. Pravda, při svém pojetí boje by spoustu zápasů nedohrál pro červenou kartu, ale pokud by mu nakonec pro jeho originální chápání pravidel nezakázali fotbal úplně, možná by vydělával ještě více, než díky svému byznysu.
Pan Babiš má cíl, za kterým jde – chce mít ještě více peněz a ještě větší moc. Je jako buldok, který když ucítí kořist, tak ji chytí a už nepustí. To je něco, co ostatním současným politikům chybí.
Ten tah na branku chybí i spoustě lidí v naší společnosti. Zvláště těm, co neustále naříkají a čekají, že se o ně postará stát. Pokud by si vzali příklad ze svého idolu ti naříkači, kteří se nachází mezi 35% voličů ANO, situace v naší zemi by se radikálně změnila. Možná by pak dokázali nakazit i většinu zbývajících naříkačů na zlé časy.

     To další, co bychom se od Andreje Babiše mohli učit (a platí to i pro současného premiéra), je umění Andreje Babiše prodávat jako vlastní zásluhy nejen to, co skutečně udělal, ale i to, co mají na svědomí političtí spojenci. Pokud chcete důkaz, připomeňte si, jak dopadla bývalá ČSSD, když s ním spoluvládla. Andrej Babiš dokázal přesvědčit i její voliče o tom, že to vše dobré, co udělala vláda, je zásluha Andreje Babiše a jeho ANO, zatímco za všechny neúspěchy mohli vždy politici ČSSD nebo opozice. Dokázal být přitom tak sugestivní, že v příštích volbách se ČSSD odporoučela do propadliště dějin a dnes už jí nepatří ani dlouholetá osvědčená značka.
Předseda hnutí ANO to umí tak dobře, že mu v současné době věří 35% voličů. Andrej Babiš je dokáže přesvědčit o své pravdě, i když je lehce prokazatelné, že to, co říká, je lež. Naposledy jsme se o tom mohli přesvědčit v rozhovoru, který na iDNES.cz vyšel dne 22. února 2024. V něm tvrdil, že to nebyla jeho vláda, která dojednala Green Deal, ale vláda Petra Fialy. Je snadné dohledat, která vláda byla u zrodu Green Dealu a mohla na něm něco změnit. Umění Andreje Babiše přesvědčit davy o tom, že on za nic nemůže je tak dokonalé, že mu věří 35% voličů.

     Ano, Andrej Babiš má schopnosti, které bychom se od něho měli učit. Má famózní tah na branku a umí se neskutečně prodávat. To je něco, co naše společnost postrádá. Možná i proto mu fandí tolik lidí.

     Pokud v tom učení se od Andreje Babiše budeme úspěšní, tak si dejme velký pozor, abychom to, co se od něj naučíme, nezneužívali jen ke svým sobeckým zájmům a nemysleli jen sami na sebe a svůj osobní prospěch.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 25.2.2024 13:10 | karma článku: 43,40 | přečteno: 10917x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 21,26 | Přečteno: 535x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 16,80 | Přečteno: 290x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,86 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 522x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3898x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,34
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.