Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Více soch je sousoší, více žen soužení

Sexuální výchova je podle některých učitelek "prasárna", píše pan Hofírek. I díky jeho článku si mnoho lidí si myslí, že křesťanství není sexualitě příliš nakloněno. Podle Bible je ale sexualita Boží dar a sexuální výchova je nutná k tomu, abychom tento dar uměli používat.

Za tyto názory na křesťanství si my křesťané můžeme sami. Mnohé církve, ve snaze "být lidové", v minulosti odložili Bibli a přijali do svého učení "lidové pověry a tradice". Tímto článkem chci připomenout, že všichni křesťané nejsou stejní.
Na teologickém semináři jsme v praktické teologii hovořili o sexuální výchově. O tom, že Bible ukazuje na ideál, od kterého se realita, žel, hodně vzdaluje. Náš vyučující tehdy prohlásil slavnou větu: "Biologie je někdy silnější než teologie."

Jako pastor dostávám otázky na to, jak se dívám na antikoncepci, předmanželský sex, sexuální výchovu atd... A když odpovídám, vnímám někdy u tázajících značné překvapení.

Antikoncepce
Jsem rád, že jsem členem církve, která má k této otázce velice konstruktivní přístup. Doporučujeme antikoncepci, ale na druhé straně upozorňujeme na možné zdravotní komplikace. Ženy, které měly s některou antikoncepcí problémy, jistě potvrdí, že ne každá antikoncepce je vhodná pro každou ženu.
Jak už jsem psal, z Bible je zřejmé, že sexualita je Boží dar. Ten byl dán nejen k rozmnožování, ale i ke vzájemné radosti obou partnerů.
Kamarád, katolický kněz, mne před léty jako ještě mladého pastora požádal, zda bych mohl pro mladé lidi z jeho farnosti udělat přednášku o antikoncepci. On sám ji udělat nemohl, ale na těch mladých mu hodně záleželo. Setkání proběhlo v kulaté místnosti v kostelní věži. Přišlo asi padesát dorostenců a tři starší manželské páry, které měly dohlédnout na to, abych jejich děti příliš nezkazil. Když jsem skončil, rodiče byli první, kdo mi přišli poděkovat. Zaujal mne povzdech jedné z nich: "Škoda, že jste tu nebyl před 25 lety."

Předmanželský a mimomanželský sex
Už v ráji podle Bible dává Bůh zajímavý postup: "Proto opustí muž svého otce i matku a přilne ke své ženě a stanou se jedním tělem." (Bible, Genesis 2) Muž by měl být schopen žít nezávisle na svých rodičích. Svou budoucí ženu by měl milovat. A teprve když splní tyto dvě podmínky, je čas na splynutí dvou v jednoho.
To je ideál, který nabízí Bůh. Člověk ho může respektovat a nebo nemusí. Bůh za to nestřílí. Jen nechá dopadnout důsledky. Pan Miroslav Černý v jedné své skladbě říká: "Když mnoho soch je sousoší, pak mnoho žen je soužení!" Je to hluboká pravda, kterou můžeme vysledovat v Biblickém příběhu Jákobova manželství se čtyřmi ženami.
Pokud neznáte Bibli, pak se stačí podívat na jednoho hejtmana, který se chlubí tím, že má dvě domácnosti. Jednu s legální manželkou, druhou s milenkou. Podle něj vše parádně klape. Vrabci z jeho obce ale hovoří o tom, že by ke svým dvěma platům hejtmana a poslance, a k příjmům z různých podnikatelských aktivit, přivítal ještě nějaký přivýdělek. Dvě domácnosti přece jen něco stojí...
I dva předsedové našich předchozích vlád by mohli vyprávět o tom, co je to soužení. Také bývalý předseda "zelených" a další známé osobnosti. Z vlastní zkušenosti zná možná tohle "soužení"  i někdo z Vás, kdo právě čtete tento článek.
V počátcích "budování komunismu" u našich východních sousedů experimentovali s tzv. kolektivními domy, ve kterých bylo všechno společné. Jejich obyvatelé nesměli pěstovat dlouhodobé vztahy, protože i sexualita byla kolektivní... Když v těchto domech začal narůstat počet sebevražd, experiment byl ukončen.
Podle Bible je ideálem manželství jednoho muže s jednou ženou v celoživotním vztahu. Pokud zvolíme jiný model, riskujeme zbytečné problémy.

Sexuální výchova
Mám dva syny a tak mohu z vlastní zkušenosti říci, že sexuální výchova dětí je někdy hodně veselá. Moje žena má zásadu být v této oblasti výchovy vždy o krok napřed před ulicí a kamarády.
Sami jsme totiž v manželství zjistili, že i dobře míněné rady kamarádů a kamarádek se vždy nemusí zakládat na pravdě.
Před narozením druhého dítěte se starší syn ptal maminky, jak se to děťátko dostane z bříška ven. Odpověděla mu, že každá maminka má takovou dírku, která je hodně malá, ale ve chvíli, kdy chce miminko ven, se tato dírka roztáhne, děťátko vyklouzne ven a pak se dírka zase stáhne. Když chtěl syn tu dírku vidět, manželka to nějak zamluvila a myslela si, že kluk zapomene.
Nezapomněl. V létě jsme navštívili rodiče. Byl tam i švagr s manželkou a dcerou, které byly tři roky, stejně jako našemu synovi. Koupali se v malém nafukovacím bazénu. A protože se v té době ještě tolik sexuálně neharašilo, byli oba nazí.
Chystali jsme se usednout k obědu, když se přiřítil náš syn a s očima navrch hlavy volal: "Mami, už jsem viděl tu dírku, co se s ní rodí děti!" Je jasné, jaké pozdvižení tím k radosti všech ostatních způsobil...

O tři roky později měl Vlastík nastoupit do první třídy. Manželka mu jednou vyprávěla, že tatínci mají semínko a maminky vajíčko a když se semínko spojí s vajíčkem, začne v maminčině  bříšku růst nové miminko. Když jsme pak večer leželi v posteli, z dětského pokoje jsme slyšeli, jak Vlastík vypráví Lukášovi o tom, jak vzniká malé miminko. Zopakoval vše, co slyšel od maminky. Lukáš chvíli mlčel a pak se zeptal: "No jo, ale jak se to semínko z tatínka dostane do maminky?" Pak bylo zase chvíli ticho a po chvíli se ozvalo: "To nevím, ale asi nosem..." V té chvíli jsme se snažili dusit náš smích pod polštářem a já si uvědomil, že mu to musím co nejdříve vysvětlit.

Bible se otázce sexuality a sexuální výchově nevyhýbá. Je tak přímočará, že církev ve středověku některé její části zakázala číst. Například Píseň písní. Ta je oslavou vztahu mezi mužem a ženou a současně ukazuje i na Boží lásku k člověku. Bible představí ideál a pak na konkrétních příkladech lidí také ukazuje, co se stává, když tento ideál opustíme.
Proto jsme se v naší rodině sexuální výchově nevyhýbali. Snažili jsme se synům představit biblický ideál. Dnes už jsou dospělí a záleží jen na nich, jakou cestou se v téhle životní oblasti vydají. Ale i kdyby v jejich případě byla biologie silnější než teologie, budeme je mít i nadále rádi. Stejně, jako je bude mít rád i jejich Bůh.

Hysterie okolo sexuální výchovy je zbytečná. Potřebují ji nejen naše děti, ale prospěla by i nám.
Realita zůstává, že většina rodičů se této oblasti vyhýbá. A pak je v oblasti sexuality lepší "nějaká výchova" než "žádná výchova". Jako křesťan vím, že předmanželská sexualita není v souladu s ideálem. Na druhé straně je lepší, když děti, které začnou předčasný sexuální život, dostanou informace třeba o antikoncepci, abychom pak nemusli řešit problém, co s dětmi, které se narodily dětem.
A paní učitelky? Ty by si měly uvědomit, že o kvalitě nakonec rozhodnou ony samy svým přístupem. Je na nich, zda tento předmět bude jen "návodem na sex" nebo skutečnou sexuální výchovou k odpovědnosti.

Sexualita je Boží dar. Správná sexuální výchova pomáhé ze sexuality udělat příjemnou součást našeho manželského života. Z vlastní zkušenosti vím, že je to pravda.

Na podobné téma si můžete přečíst "Sexuální výchova musí začínat doma".

PS: Pro vás, kteří máte pochybnosti o tom, že se v Bible skutečně píše o sexualitě pravdivě, malá ukázka ze zmiňované Písně písní. Pokud máte navíc rádi poezii a romantiku, určitě se Vám bude líbit:
„Jak jsi krásná, přítelkyně moje, jak jsi krásná,
oči tvé jsou holubice pod závojem,
vlasy tvé jsou jako stáda koz, které se hrnou z hory Gileádu.
Zuby tvé jsou jako stádo ovcí před střiháním,
jež z brodiště vystupují, a každá z nich vrhne po dvou,
žádná z nich neplodná nezůstane.
Jako karmínová šňůrka jsou tvé rty, ústa tvá půvabu plná.
Jak rozpuklé granátové jablko jsou tvoje skráně pod závojem.
Tvé hrdlo je jak Davidova věž z vrstev kamene zbudovaná,
tisíc na ní zavěšeno štítů, samých pavéz bohatýrů.
Dva prsy tvé jsou jak dva koloušci,
dvojčátka gazelí, která se v liliích pasou.
Než zavane den a stíny dají se v běh,
vydám se k myrhové hoře, k pahorku kadidlovému.
Celá jsi krásná, přítelkyně moje, poskvrny na tobě není.
Se mnou z Libanónu, nevěsto má,
se mnou z Libanónu půjdeš.
Rozhlédneš se z vrcholu Amány, z vrcholu Seníru a Chermónu,
ze lvích doupat, z hor leopardů.
Učarovala jsi mi, sestro má, nevěsto,
učarovala jsi mi jediným pohledem svých očí,
jediným článkem svého náhrdelníku.
Oč krásnější je tvé laskání, sestro má, nevěsto,
oč lepší je tvé laskání než víno.
Vůně tvých olejů nad všechny balzámy.
Ze rtů ti kane strdí, má nevěsto,
pod tvým jazykem je med a mléko,
a vůně tvých šatů je jak vůně Libanónu.
Zahrada uzavřená jsi, sestro má, nevěsto,
uzavřený val, zapečetěný pramen.
Vydáváš vůni jako sad s jablky granátovými,
s výtečným ovocem, hennou i nardem, s nardem a šafránem,
puškvorcem, skořicí, se vším kadidlovým stromovím,
myrhou a aloe, se všemi balzámy nejlepšími.
Jsi pramen zahradní, studna vody živé, bystřina z Libanónu."

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 23.12.2009 9:15 | karma článku: 23,85 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Jourová se prý úplně zbláznila

Tvrdí to o ní Andrej Babiš. Není to sice žádná žhavá novinka, protože to zveřejnil už před měsícem, přesto nebude na škodu se u jeho vyjádření ještě jednou na chvíli zastavit.

10.5.2024 v 10:39 | Karma: 32,80 | Přečteno: 3165x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

8. květen – nejdůležitější výročí mého života

V mém životě je mnoho významných dnů, ale 8. květen je od roku 1986 tím nejdůležitějším a nejvýznamnějším výročím a svátkem mého života.

8.5.2024 v 8:47 | Karma: 24,14 | Přečteno: 483x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

Díváte se rádi na své fotky? Třeba na momentky ze svého dětství? Nebo na ty maturitní či dokonce svatební? Já osobně se k tomu dostanu jen velmi zřídka, přesto je mám rád.

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,05 | Přečteno: 298x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,21 | Přečteno: 674x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39 | Přečteno: 716x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

  • Počet článků 3338
  • Celková karma 29,68
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.