Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Forrrest

9. 3. 2010 1:09
Rozum a bůh? Spíš rozum a náboženství!

Některé představy o bohu nemusejí nutně být zase tak hloupé (panteismus, deismus), co hloupé je a co se opravdu s inteligencí vylučuje... jsou náboženství. Např. křesťanství - tolik lží, hloupostí, protichůdných tvrzení a nemorálností snad nikde jinde nenajdete! http://skepticsannotatedbible.com

0 0
možnosti

Alka.24

3. 3. 2010 19:25
Ráda

Vás čtu. Je to takové pohlazení po duši. Děkuji :-)

0 0
možnosti

vaťák

3. 3. 2010 21:20
Re: Ráda

To mne těší. Děkuji.

0 0
možnosti

_-1-_

3. 3. 2010 18:05
Zcela nekokréný a

0 0
možnosti

_-1-_

3. 3. 2010 18:06
........ tak znovu :o)

Zcela nekonkrétní a neurčité výmysly.

0 0
možnosti

enrique

3. 3. 2010 15:17
Církev

Opět mám dobrý důvod nevěřit.Prznění malých chlapců po celé Evropě,které se nyní provalilo.Je to hnůj,který je potřeba zničit!!

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

3. 3. 2010 15:21
jasnacka, vzdyt pred par lety to sami priznali, viz video

http://www.youtube.com/watch?v=-HvQ8gmF_b4

0 0
možnosti

Propagátor království

3. 3. 2010 14:44
Autor je Bůh :-))

Ano - Bůh je nadrozumový, nadpřirozený. Již pouhá existence kosmu dokazuje, že ať jeho konečnost nebo i jeho nekonečnost je rozumem nepochopitelná.

Tradiční filosofie staví běžný rozum na krále hmotnosti, ale nad hmotou je duch, nad duchem praduch, nad praduchem božská sféra s archanděli a nad nimi je něco co nemá formu a jenom kvůli tvorům si ji občas obléká - BŮH !!

Takže pouhý rozum je malý pán na například moudrost.Například posoudit jestli je někdo dobrý člověk, nebo zda je něco krásné rozum nezvládá - proto potřebujete cit - intuici... prostě krása a jiné věci například moudrosti jsou tzv. iracionální a to nikoliv z důvodu že by byly hloupé, ale proto, že jsou nadrozumové - mimo jeho chápání.

I sám velký mistr rozumu Albert Einstein shrnul své uvědomění si omezenosti do "I want to know,mind of the God" nebo něco ve smyslu, že by chtěl vědět , jak Bůh přemýšlí.Podotýkám, že nešlo o větu ironickou, jsa sám nábožensky založen...Je bezpočtu velkých myslitelů, kteří byli věřící...

0 0
možnosti

Kru.El

3. 3. 2010 15:25
Re: Autor je Bůh :-))

Krása, rozum, cit i víra mají normální biologický a psychologický základ.  Stejně jako pocit, že se v tomto případě jedná "něco víc" než jen o normální fyzikální a chemické děje.

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

3. 3. 2010 13:54
tady se muzete poucit

http://adam.humanisti.sk/?p=39

0 0
možnosti

xurek

3. 3. 2010 13:41
Hmm

ne zebych byl expert v biologii ,ale co ja vim srdce je jen par svalu pummujici krev, ja nevedel ze ma i rozum

0 0
možnosti

SantaKlaun2

3. 3. 2010 13:13
.

Hezky napsáno. Karma R^

0 0
možnosti

Moravský Slovák

3. 3. 2010 11:46
Lidským rozumem

nelze pochopit nejen boha  (omlouvám se za malé písmeno, ale podle mého názoru  nejedná se o jméno nýbrž o profesi) ale spoustu jiných jevů. 

Pamatuji si z dětství spolužačku, které činilo značné problémy svým rozumem pojmout malou násobilku. Byla ze spořádané katolické rodiny a před každou písemkou se pomodlila. Příliš jí to nepomohlo.

Já pro změnu mám značné mezery v chápání účetnictví, což mi jako živnostníkovi působí potíže.  Asi k tomu nemám nadání od boha.  Ale žádat o to modlitbou nebudu.

0 0
možnosti

jirkaknop

3. 3. 2010 11:43
Měl byste si položit jednu otázku:

Když jste věřil v Boha od dětství, můžete vůbec pochopit někoho, kdo v Boha nevěří? Vy přece nic jiného neznáte a nemáte žádný odstup!  Neměl jste nikdy jiný názor.  Zažil jsem to u skalních komunistů , kteří byli pionýři, potom svazáci, následně komunisté a ti neviděli a nechtěli vidět svět kolem sebe, jaký je! Ztratili by totiž smysl celého svého života.

Představte si, že byste si musel říct, že dětské protesty proti hl.proudu té doby, jistá jakoby vyjímečnost - to vše byly výmysly a snaha se odlišit! Nic víc.

0 0
možnosti

KJV

3. 3. 2010 13:36
Re: Měl byste si položit jednu otázku:

Dovolím si reagovat, protože můj případ je právě opačný, k přesvědčení o existenci Boha jsem dospěl až po svých 30 letech. Před tím jsem byl ortodoxní ateista. Chci zdůraznit, že jsem k víře nedošel skrz nějakou osobní krizi, neštěstí a pod. jak se někdy zdůrazňuje. Prostě jsem chtěl přijít na kloub tomu, proč jinak velmi vzdělaní a rozumní lidé, které jsem znal, věří v Boha. A je to právě dokonalý soulad křesťanské víry s rozumem, co je přesvědčivé. Bůh od lidí požaduje jen to, co je v souladu s rozumem, co v žádném případě lidem neškodí, ale jen prospívá. Bůh přímo vyzývá člověka, aby se snažil ho poznávat, aby jeho víra nebyla slepá, ale v souladu s rozumem. Bůh člověka samozřejmě vysoko přesahuje, ale v Bibli poskytl lidem vše, co je potřeba, aby lidský intelekt i lidské mentální schopnosti došly k  spolehlivému závěru, že existuje a funguje vyšší moudrost, spravedlnost, láska a moc (tedy Bůh), než je lidská.  

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS