Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kop

23. 12. 2010 21:25
každý hledá duši

Veškeré pocity kolem smrti jsou jenom hra s mozkem.Platí li v likvidaci těla zákon o zachování hmoty nemůže se tělo ztratit ale musí  se jeho atomy účastni nových zrození.A tímhle koloběhem se znovu vracíme do života.Je nutné si uvédomit ,že živé jsou i rostliny .Toto asi měli moudří lidé na mysli.Aby se problém zjednodušil a nabyl lidského hlediska vytvořily se všechny ty báchorky o novém životě ve kterém vždy vystupuje dotyčná osoba a to je příjemné.:-):-):-)  

0 0
možnosti

Forrrest

14. 11. 2010 1:54
Věčný život = "lék" na strach ze smrti

Mysl má původ v hmotném mozku, není to nic víc než hromada elektrických impulzů a chemických reakcí. Smrtí mozek přestane fungovat, mysl přestane existovat.

Smrti se lidé bojí kvůli svému pudu sebezáchovy. Aby tento strach potlačili, zbavili se stresu, unikají do světa fantazie - sní o tom, že smrt je jen dočasná, že život bude pokračovat. Je to pochopitelné, ale přijde mi to dost dětinské - inteligentní dospělý člověk by měl být schopen realitu ustát, smířit se s ní.

Mimochodem, křesťanský posmrtný život dvojsečná zbraň - s vidinou věčné dovolené v ráji přichází hrozba věčného utrpení v pekle. A vedle pekla ta původní, reálná, obyčejná (ač nepopulární) smrt... najednou vypadá více než přijatelně, nebo ne?;-)

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

14. 11. 2010 10:44
Re: Věčný život = "lék" na strach ze smrti

Tak jednoduché to není. Každá buňka (i jednobuněčný organismus) se rozhoduje, medělá to náhodně a ani přesně podle programu (to by nefungovala evoluce). Rozhodnutí je projevem nehmotné vůle. I když je spousta domělých rozhodnutí produktem mozku. Mozek je shlukem buňek specializovaných na výkon rozhodnutí. Základní ovládání těla a člověka sice vyvěrá z mozku a "programu" ego, přesto, když člověk tvoří a používá třeba i fantazii nejde pro ty obrazy v hmotě mozku původ. Vědomí dokáže řídit i ego (i když se to často neděje:-). Vše čím jsme obklopeni jsou zhmotňelé nehmotné myšlenky. Člověk také přetváří hmotu do podoby myšlenek (řekněme fantasie). Z hlediska ateismus/teismu je to irelevantní - je však zřejmé, že nehmotný systém ovlivňuje hmotu (ať už je ten nehmotný systém cokoliv). Jistěže může být motivováno náboženství strachem a slouží jako "terapie", to však s podstatou existence vůbec nesouvisí. Matemasticky a logicky lze dokázat, že nová myšlenka nemůže mít původ ve hmotě.

0 0
možnosti

Forrrest

14. 11. 2010 1:43
Pastor, který nečetl Bibli? Nebo četl a ignoruje ji?

V Bibli je před peklem varováno 162x, z toho více než 70x samotným Ježíšem. Např.:

Matouš 5,22 ...kdo svého bratra zatracuje, propadne ohnivému peklu. 5,29 Jestliže tě svádí tvé pravé oko, vyrvi je a odhoď pryč, neboť je pro tebe lépe, aby zahynul jeden ze tvých údů, než aby celé tvé tělo bylo uvrženo do pekla. 30 A jestliže tě svádí tvá pravá ruka, utni ji a odhoď pryč, neboť je pro tebe lépe aby zahynul jeden ze tvých údů, než aby celé tvé tělo bylo uvrženo do pekla. (Btw, nebyl Ježíš tak trochu úchyl?;-)) Lukáš 12,5 Ukážu vám, koho se máte bát. Bojte se toho, který má moc vás zabít a ještě uvrhnout do pekla. Ano, pravím vám, toho se bojte!

0 0
možnosti

Forrrest

14. 11. 2010 1:44
Re: Pastor, který nečetl Bibli? Nebo četl a ignoruje ji?

Jak dlouhé to utrpení má být?

Matouš 25,41 Potom řekne těm na levici: `Jděte ode mne, prokletí, do věčného ohně, připraveného ďáblu a jeho andělům! 46 A půjdou do věčných muk, ale spravedliví do věčného života." Zjevení 14,10 ...a bude mučen ohněm a sírou před svatými anděly a před Beránkem. 11 A jeho muka neuhasnou na věky věků a dnem ani nocí nedojde pokoje...

Pokud to nestačilo, zde je toho víc (v angličtině): http://www.jesus-is-lord.com/hellreal.htm

0 0
možnosti

paul369

13. 11. 2010 14:45
Nad touto otázkou se také občas zamýšlím.

Nejsem přímo věřící člověk ani ateista. Věřím jen v to, že existuje někdo (něco), co je nám nadřazené. Někdo, kdo dal první impuls vzniku vesmíru a života. Jednou možná najdeme odpovědi, ať už poznáním vesmíru, sebe nebo po smrti.

Zajímavý článek, dávám karmu.

0 0
možnosti

vaťák

13. 11. 2010 17:15
Re: Nad touto otázkou se také občas zamýšlím.

Děkuji a přeji, ať se Vám v tom hledání daří.

0 0
možnosti

martin13

13. 11. 2010 10:45
Já mám pocit

že idea posmrtného života je jednou z nejhorších lží lidstva. V posmrtný život bvěřili vojáci, když je hnali na smrt - kdyby věděli, že žijí jen teď a jednou, možná by nebojovali a nezabíjeli. Nejmarkantnější je iluze posmrtného života u muslimů, sám jste to myslím kritizoval. Sebevražední atentátníci také věří v posmrtný život.. Není posmrtného života a nemá význam na základě této iluze ničit jiné životy, podbízet se Bohu a žít odložený život, že potom bude líp..nebo že se s někým setkám. A vůbec stárne se tam nahoře? A co sex a filmy?   

0 0
možnosti

SecondWisdom

13. 11. 2010 11:00
Re: Já mám pocit

Souhlas. Vědomí, že tenhle život je to jediné co máme nám umožňuje se soustředit na vytváření lepších budoucích podmínek pro nás i pro naše děti. Nebe a obzvlášť peklo jsou tak evidentně vymyšlená, že není o čem mluvit. Náboženství se dá rozebrat a složit po kostkách jako hrad z lega. Je to parazitování na vrozeném smyslu pro krásu. Kde ateista dokáže ocenit krásu zapadajícího slunce, tam věřící nastrčí jako mezivrstvu stvořitele a tím se ochuzuje o to důležité. O pocit neuvěřitelné shody okolností za jakých si můžu tento jev prohlížet a o to více si toho můžu vážit.

0 0
možnosti

Satyriana

13. 11. 2010 10:16
Věřit v Boha alespoň kvůli smrti?

I tak se dá uvažovat. Ovšem proti tomu stojí tisíciletá zkušenost, že pokud žijeme podle pravidel, jejichž většina je zapsána v destareru, má ten život klidný a čistý rámec, čerpáme z něj dost síly a tak se nemusíme bát otázky na stavy poslmrtné. Pokud žiju tak, abych se mohla sama sobě podívat do očí a viděla, že se všichni kolem bojí mne ztratit (to znamená, že nejsem osamocená jako tyran), nebudu se muset bát překročit práh fyzické existence.

No a protože jsem už u něj byla několikrát, snažím se tu čistotu držet, protože potom jde o naprosto klidnou a přijatelnou věc. Jestli je Bůh nebo ne, to potvrzeno nemám a  v souvislosti s tímto tématem vůbec mít nepotřebuji.

0 0
možnosti

vaťák

13. 11. 2010 14:16
Re: Věřit v Boha alespoň kvůli smrti?

Děkuji za zajímavý názor. Víra v Bohu mi pomáhá ve chvílích, kdy se zdá, že bych si životem podle nějakých pravidel jen škodil a že je výhodnější dělat si svá pravidla. Ale to, co funguje a vyhovuje mně, jiným vyhovovat nemusí.

0 0
možnosti

Pepan11

13. 11. 2010 9:33
ne, blabol

Je to blabol jak od Halika. Ale Halik blaboli jeste vagneji: Neni pravda, ze buh neni, a neni pravda, ze buh je. No neni to krasny blabol?

0 0
možnosti

Vlad IV

13. 11. 2010 16:23
Re: ne, blabol

R^R^R^!!

0 0
možnosti

kubik068

13. 11. 2010 8:16
Jaký posmrtný život?

Názory na Věčný život, Poslední soud, Převtělení, Boží soud atd. mně opravdu baví. Bible je něco jako Staré pověsti židovské. Vznikla jako nástroj vládců pro podmanění obyčejných lidí a pro získání vlastní vyjímečnosti. Je to nástroj jak krvežíznivé lidstvo trochu zklidnit. Desetaro přikázání je určitě důležitý morální počin. Podobných příkladů se dá od starověku až po dnešek najít stovky.

Na druhou stranu chápu, že víra v tyto věci může být pro člověka důležitá a dodává klid jeho duši. Ale proboha. Kdo nechce slepě věřit blábolům, tak si všechny příběhy o posmrtném životě a podobné nesmí vykládat doslova. Bůh, Hospodin, tisíce egyptských bohů, desítky pohanských a já nevím ještě jaké - to jsou jen lidské konstrukce, smyšlenky, pojmenování něčeho, co lze těžko chápat - a v průběhu staletí se to trochu zvrhlo.

pokračování následuje....

0 0
možnosti

kubik068

13. 11. 2010 8:19
Re: Jaký posmrtný život?

...pokračování...

Všechny vyjmenované věci samozřejmě existují. Mají ale úplně jiný význam než si většina lidí myslí. Mají jen lidský rozměr. Je v lidské povaze věřit pohádkám. Je to krásný útěk z reality.

Poslední soud, Boží soud - po smrti vás budou soudit přeživší, budou vás hodnotit kladně nebo záporně

Posmrtný život - budete dál žít v myslích svých blízkých, někdo bude vyjímečně přežívat staletí jako třeba Leonardo da Vinci. Ale na vlastní fyzickou existenci zapomeňte. Ostatně i Bible píše - jsi prach a v prach se obrátíš.

Tož tak.

0 0
možnosti

crutov

13. 11. 2010 4:18
Měl bys...

peklo je velký. :-/

0 0
možnosti

vaťák

13. 11. 2010 7:27
Re: Měl bys...

Děkuji za přání. Ale já věřím, že se setkáme v lepším prostředí. :-)

0 0
možnosti

richu.ch

13. 11. 2010 3:46
ale jo ...

to, co oddeluje cloveka od zvirete, je prave "rozum". Paradoxne ale tento rozum casto vede ke konstrukci neceho, co nema s prirodou vubec nic spolecneho.

0 0
možnosti

vaťák

13. 11. 2010 7:28
Re: ale jo ...

Myslím, že každý z nás svůj rozum používáme tak, jak umíme. Ale náš rozum asi není ta nejvyšší inteligence ve vesmíru. Tak proč ji nehledat?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS