Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

28. 2. 2011 10:08
Morální atrofie současné společnosti je jen důsledkem.

Už tři generace se rozjíždějí rozvody, mezi dnes dospělými lidmi je velké procento těch, kteří byli vychováváni bez svého otce. Stav společnosti tomu odpovídá.

A bude ještě hůř: v loňském roce víc než polovina prvorodiček rodila mimo manželství. A dalších asi 20 tisíc dětí přišlo o tátu v důsledku rozvodu manželství rodičů.

Jak bude vypadat společnost, až bude tvořena více než z poloviny lidmi, kteří dobrou rodinu nepoznali a otec pro ně byl jen ten platič alimentů, co na něj matka neustále nadávala?

0 0
možnosti
S

Satyriana

26. 2. 2011 18:34
Tak.

Mně se moc "líbí" argumenty o kdejakém tvorovi, co se páří bez ohledu na věrnost a historické exkurzy. Snad bychom si jako dospělí a myslící tvorové měli konečně přiznat, že jsme se někam dostali a proto výchova dalších človíčků potřebuje to nejlepší, co můžeme najít. Tedy oba rodiče v hnízdě bezpečném a jistém. Pokud hnízdo nevypadá nejlíp, měli by být rodiče povinni to napravit. Jestliže totiž přivádějí na svět dítě nebo děti, nejsou už tolik důležití oni a jejich sny, plné romantického vlání.

Proto dokážou fungovat mnohé smluvené sňatky kdesi jinde. Lidé jsou vychováni k důvěře, že jim budou vybrány protějšky co nejvhodnější a jejich povinností je vybudovat ono hnízdo a také vzájemný vztah. Ctí jeden druhého. To je to podstatné, nezabíhejme do debat o Indii. Úcta k tomu, s kým mám žít. Vzájemná úcta k námaze a obětem toho druhého. jednou jsem vyplivnutá já, podruhé ty.Neznáme ponižující práce a uděláme prostor pro hobby. A děcku umožníme vnímat, jak to mezi rodiči funguje.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

27. 2. 2011 16:43
Re: Tak.

Všechno má své hranice. jak daleko je člověk povinnen potlačovat svojí individualitu v zájmu zachování vztahu?

PS: I z dítěte z rozvedené rodiny vyroste většinou hodnotný člověk.

(mimichodem- jsem deset let relativně šťastně vdaná)

0 0
možnosti
S

Satyriana

26. 2. 2011 18:31
Tak.

Mně se moc "líbí" argumenty o kdejakém tvorovi, který se páří bez ohledu na věrnost a historické exkurzy. Snad bychom si jako dospělí a myslící tvorové měli konečně přiznat, že jsme se někam dostali a proto výchova dalších človíčků potřebuje to nejlepší, co můžeme najít. Tedy oba rodiče v hnízdě bezpečném a jistém. Pokud hnízdo nevypadá nejlíp, měli by být rodiče povinni to napravit. Jestliže totiž přivádějí na svět dítě nebo děti, nejsou už tolik důležití oni a jejich sny, plné romantického vlání.

Proto dokážou fungovat mnohé smluvené sňatky kdesi jinde. Lidé jsou vychováni k důvěře, že jim budou vybrány protějšky co nejvhodnější a jejich povinností je vybudovat ono hnízdo a také vzájemný vztah. Ctí jeden druhého. To je to podstatné, nezabíhejme do debat o Indii. Úcta k tomu, s kým mám žít. Vzájemná úcta k námaze a obětem toho druhého. jednou jsem vyplivnutá já, podruhé ty.Neznáme ponižující práce a uděláme prostor pro hobby. A děcku umožníme vnímat, jak to mezi rodiči funguje.

0 0
možnosti
S

Satyriana

26. 2. 2011 18:44
Re: Tak.

Koukám, že ERROR zafungoval přesně opačně, než sliboval ;-)

Chci jen dodat, že děcko v předškolním věku velmi dobře pozoruje a mimoděk se učí tomu, jak to doma funguje. takže odstranění otce v téhle době je dost drsné. V časech školy otec vyvádí dítě víc do světa, má větší nadhled než máma a dokáže ukázat - no, věci ve světě.

Měli jsme v péči předškoláka, který se u nás naučil i mluvit. Bylo to jen pár měsíců, ale bylo skoro traumatické sledovat, jak si dítě vychutnává cuchání fousů a zájem velkého chlapa (představte si trpělivého lva) a visí na nás. Ptalo se: Vy se nikdy nerozvedete, že ne? (Dané slovo držíme dodnes) Za necelý rok dohnalo tři roky vývoje, včetně vzrůstu. Psycholožka, která rozvoj sledovala, skoro nevěřila, co to harmonické prostředí udělalo. Pracovala jsem na směny, manžel jezdil, školáci šli do puberty.  A šlo to.  Potom jsme ještě byli v programu výletů děcek do normální rodiny - a naprosto v pohodě. Hodně věcí se opět shodovalo...

0 0
možnosti
R

rekyna

25. 2. 2011 17:15
hlavně rozum

Každé dítě okolo sebe potřebuje hlavně lidi inteligentní, rozumné a s nadhledem. Pokud je otec alkoholik a nezodpovědné individuum, je lepší vyřadit ho ze hry a nahradit ho mužským vzorem dědečka, strýčka, trenéra....A to samé platí samozřejmě i naopak. Dítě se dokáže obejít bez rodiče, který pro něj není kladným přínosem.

0 0
možnosti
RK

Renatus Karmín

25. 2. 2011 17:53
Re: hlavně rozum

Tak svým způsobem dítěti stačí, že má co jíst a kde bydlet a taky přežije. Mýlíte se, že Vy určíte dítěti kdo bude jeho mužský vzor. Ono si ho vybere totiž samo a právě největší šanci má otec, a to právě z titulu své pozice v rodině. Pak už je to celkem jedno. Může to být rozumný strýček, ale taky vůdce pouličního gangu. Matka má na to velmi malý vliv. Může se tak maximálně modlit, aby to nebyla ta druhá možnost. 

0 0
možnosti
MB

mARKETAVIK

25. 2. 2011 16:39
Opravdu nepotřebuje.

Pokud argumentujete biologií, tak v našich biologických kořenech je dáno, že dítě nepotřebuje oba rodiče - potřebuje jen matku.

Všichni savci a především primáti se starají o mláďata jednoduše: stará se o ně pouze samice. Vlčice, medvědice, lvice - žádná k mláďatům nikoho dalšího včetně otce nepustí, dokud nejsou soběstačná. V případě primátů často ani nebylo známo, kdo je otcem mláďete, protože samice se pro sichr často pářila s více samci, aby si všichni mysleli, že dítě je jeho a neublížili mu. U ptáků se o mladé starají oba rodiče, želvy se o mladé mestarají vůbec, k těmto zvířatům však lidé mají hodně daleko...

Civilizace trochu změnila přístup k rodičovství, a ani netvrdím, že náš savčí biologický základ schvaluju. Ale ignorovat tento fakt úplně nelze.

0 0
možnosti
VF

vaťák

25. 2. 2011 16:53
Re: Opravdu nepotřebuje.

Mám dojem, že jsem biologií nikde neargumentoval. Ale i tak. Umíte si představit situaci, kdy byste jako matka žila ve společnosti, kde nejsou žádné sociální dávky, obživu pro sebe i dítě byste si musela zajistit sama atd...?

Smyslem článku bylo jen připomenout, že bychom se měli snažit nabídnout našim dětem oba dva vzory - otce i matku.

0 0
možnosti
F

filin

25. 2. 2011 14:49
To co píšete, je teorie...

Přála bych Vám vidět otce mého syna-  alkoholik - troska, který umí jen řvát a do všeho bušit..... Ty kecy, co píšete, jsou naprosto k ničemu .....

0 0
možnosti
VF

vaťák

25. 2. 2011 14:57
Re: To co píšete, je teorie...

To, že byl Váš otec takový, jaký byl, neznamená, že přestává platit ideál. Přeji Vám při výběru partnera, abyste měla lepší odhad, než Vaše máma a Vaše děti jednou nemusely prožívat totéž.

0 0
možnosti
SB

Morgiana

25. 2. 2011 14:49
autor

má pravdu. Samozřejmě že soužítí s patologicky se chovajícím jedincem je težké a nelze ho doporučit, ale tad y jde pouze říct"kam jste dala oči". Žádný trenér, strýček děda nemůže nahradit otce . Pro díte je totiž hodně důležité naučit se žit ve vztahu a to se může naučit pouze pozorováním vztahu rodičů . Pokud tedy není ten strýček , myšlen otčím , tak je to stejné jako by jste zlomeninu léčili octanem. Opuchlina zmizne, ale zakladní problém zustava. Na lidech je strasne moc videt z jake rodiny pochazejí, ikdyž se to snaží zamaskovat. Chlapci vyrustající jen s matkou, babičkou prostě maji ve vztahu problemy. Hodně jich ty problemy vyřeší, ale stojí je to úsílí, které jedinec vyrustající v uplne rodině proste vynakladat nemusí. Dívky taky mají problémy. Takže ano je dobré, pokud détě vyrusta bez jednoho rodice sehnat aspon nahražku, ale není to rovnocene vychove v uplne rodine.

0 0
možnosti
VF

vaťák

25. 2. 2011 14:58
Re: autor

Děkuji.

0 0
možnosti
DK

Dagiss

25. 2. 2011 14:05
Víte

a manželem jsem se rozešla před dvěmi lety a udělala jsem jen dobře.Děti jsou klidnější,nevynervovaní atd. Byl to abnormálně chorobný žárlivec a agresivní člověk,který doma jen se vším mlátil a řval,i když mu nikdo nic neudělal.Děti z toho byly špatné,v noci se budily.Ne takového "tatínka",raději žádného.A takových případů je mnoho.

0 0
možnosti
VF

vaťák

25. 2. 2011 14:54
Re: Víte

Už jsem na podobnou připomínku reagoval dříve. Jsou případy, kdy se jeden z rodičů chová tak, že je pro dítě lépe, aby vyrůstalo s tím druhým. Můj článek je reakce na chování žen, které ani neplánují, že by dítě mělo tatínka.

Přeji Vám, ať dokážete klid a pohodu, kterou jste získala, využít ve prospěch Váš i dětí.

0 0
možnosti
HM

ellinor

25. 2. 2011 13:42
to by musel taky ten otec za něco stát

Co dělat v případě, kdy otec je otec i muž na baterky? Kdy není dobrým příkladem? Kdy se k matce chová jak k onuci? Kdy se k dětem chová jak k obtížnému hmyzu? Nemusí být ani alkoholik, ani násilník.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

25. 2. 2011 13:46
A co dělat,

když se tak chová matka k otci?

Nemusí být alkoholička, gamblerka, násilnice - ale štěká, hádá se, nic ji není dost dobré, sráží a zesměňuje manžele i před cizími lidmi... Jo, takových dvojic znám víc než těch, kde je manžel alkoholík (násilník se vyskytuje zcela výjimečně, takové případy ani neznám).

0 0
možnosti
JA

pefben2

25. 2. 2011 13:41
Ano

Úplná rodina je asi forma, která se za ty hromady let existence lidstva nejlépe osvědčila. Ovšem nefungovala vždy a teď je bohužel ta perioda, kdy zase pomalu přestává existovat.

Ony ty feministky a single "matky" jsou přesvědčeny (bytostně), že chlap je jakýsi trubec, kterého netřeba.:-/

0 0
možnosti
DK

Dagiss

25. 2. 2011 14:08
Re: Ano

to není tak úplně pravda,některé matky jsou samy ,protože ne že by chlap byl trubec,ale pro rodinu nepoužitelný .Na co je otec otcem,když je celý den v tahu,s dětmi se vidí jednou za týden a stejně se o ně nezajímá??

0 0
možnosti
  • Počet článků 3331
  • Celková karma 30,97
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.