Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

24. 3. 2011 18:00
A to je poučení nebo výsměch??

Přece není pravda,v uváděných případech,že šlo o početné přehlasování.Církev nepřehlasovala početně hvězdáře,měla podporu feudálu a svou pravdu přehlasovala ozbrojenými strážemi a hranicemi s katy.Ani Němci nepřehlasovali Židy.V Německu se ujala ozbrojené moci fašistická falanga,která pronásledovala nejen Židy a rozpoutala válku.Na sjezdech KS se odhlasovaly už připravené"pravdy",protože jinak by se i hlasujícím vedlo zle.

A my tu v diskuzích nehlasujeme,naše názory nikdo nepočítá a podle nich nesoudí.V případech Natálky a Patrika rozhodly takzvaně nezávislé soudy.My se jen divíme že jeden soud potvrdil absolutní tresty,a ten druhý(u Patrika)ho snížil na polovinu.A to už nešlo o vinu-ta byla dokázána.Jen o to právo,které se někdy hodí.

Mimochodem,král David,vzpomínáte na Betsabé,a smrt Uriáše?Jak že to bylo "Že právo je to,co se vám právě hodí??

Takže,jen si dole hlasujte a diskutujte,my nahoře sami rozhodujeme o tom co je právo a pravda.A hlavně žádnou obranu a pěst.Tak nějak?

0 0
možnosti
VF

vaťák

25. 3. 2011 8:05
Re: A to je poučení nebo výsměch??

Ani poučení ani výsměch. Jen otázka k zamyšlení.

A co se týká Davida, ten uznal svůj "hřích" a snášel si i jeho důsledky.

0 0
možnosti
B

Bobrufka

24. 3. 2011 15:18
Karma,

vypadá to, že dnes se dá za pravdu považovat jen holá skutečnost, jako např. že voda je tekutá  a pod. ;-)

0 0
možnosti
H

hafusak2

24. 3. 2011 16:52
Re: Karma,

I když zase na druhou stranu, nemusí to být pravda vždy, neboť se s ní můžeme setkat i ve skupenství pevném, popř.  plynném.:-)

0 0
možnosti
D

DOBR

24. 3. 2011 13:06
Pravda vždy vyplave na povrch.

Jenom to někdy trošíčku déle trvá. MK.

0 0
možnosti
D

DOBR

24. 3. 2011 13:04
Pravda vždy vyplave na povrch.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

24. 3. 2011 11:35
pravd je nekonečně mnoho

záleží na vztažné soustavě (A. Einstein)

P.S.: To jestli bude společnost na bílý či černý extremismus nahlížet stejně nebo diferencovaně navíc není vůbec otázka nějaké objektivní pravdy, ale jen a pouze společenského konsenzu....tj. opravdu to bude tak, jak si to "odhlasuje".....a nikdy tomu nikde nebylo jinak;-)

0 0
možnosti
VF

vaťák

24. 3. 2011 12:02
Re: pravd je nekonečně mnoho

Máte, žel, pravdu. Jen dneska díky nových mediálním technologiím je větší nebezpečí jejich zneužití k zmanipulování "mas".

0 0
možnosti
F

Faustino

24. 3. 2011 11:27
Biblický kánon

byl odhlasován na různých koncilech (viz např. deuterokanonické knihy). Dá se tedy pravda odhlasovat?

0 0
možnosti
VF

vaťák

24. 3. 2011 12:00
Re: Biblický kánon

V tomto případě (deuterokanonické knihy) máte pravdu. (Proto je protestantské církve ve svých biblích běžně nemají.)

U Starého zákona došlo na konci 1.století v Jamnii jen k jejich zpětnému uznání a uzavření, Židy byly používány už dlouho před tím. Podobné je to u Nového zákona, kde církev do kánonu zahrnula spisy, které byly v předchozích stoletích křesťany všeobecně používány a byly hojně citovány v díle církevních otců atd.

0 0
možnosti
K

KJV

24. 3. 2011 10:25
Pravda zůstává nad námi

Dovolím si uvést myšlenku z blogu p. Pince "Pravda vítězí" - Pravda zůstává nad námi, nejsme nikdy jejími majiteli, nýbrž nanejvýš jejími služebníky, proto je třeba ji hledat a nikoli tvořit, podřizovat se ji, ne být nad ní. Kdybychom byli odkázáni na pravdu kolem nás nebo na pravdu v nás, bylo by s námi zle. Vědecká pravda nevítězí, nevede sama o sobě k dobrému, (i když je k lecčemu užitečná), nevítězí nad smrtí, nad nicotou, nad nesmyslností života.

     Je velmi ošidné uvádět kontraverzního politika jako příklad člověka, který věří na pravdu. Tentýž politik je pro jiné člověkem, který je symbolem odmítnutí morálky, jako přežitku v ekonomice a politice a je představitelem současného ekonomického a morálního marasmu, ve kterém se tato společnost nachází. Autor tím relativizuje i samotnou pravdu, která je nad námi a vede to spíše k rozdělení lidí.

0 0
možnosti
VF

vaťák

24. 3. 2011 10:47
Re: Pravda zůstává nad námi

Jako křesťan věřím slovům Ježíše Krista, který o sobě prohlásil: "Já jsem cesta, pravda i život..." Takže já jako člověk mohu pravdu jen poznávat. Tuhle pravdu nerelativizuji.

Vím, že osoba Václava Klause "rozděluje". Pokud víte o veřejně známém člověku, který nerozděluje, rád si pro příště nechám poradit. To, co je mi u současného prezidenta sympatické, je jeho snaha poukazovat na nebezpečí globalizace. To ale neznamená, že bych si myslel, že tento pán má pravdu ve všem. V článku o jeho manželce jsem také vyjádřil svůj postoj k věcem, se kterými v jeho případě nesouhlasím.

0 0
možnosti
H

hafusak2

24. 3. 2011 10:07
Vytáhl jsem si před pár dny z knihovny opět

Nicollo Machiavelliho: "Úvahy o vládnutí a o vojenství". Dílo, které bylo napsáno počátkem 16. století a kde na příkladech uvedeno, kdy se který státník zachoval dobře, kdy zklamal a proč, dále tam je pečlivě rozebíráno, jak se vládnout má i nemá, kdy je státník ctěn a vážen a kdy má začít přemýšlet, aby zmizel včas, nežli mu jeho občané zakroutí krkem. To dílo je tak vysoce nadčasové, že jsem tam poznával dnešní dobu, jednu věc po druhé. Velice doporučuji k přečtení všem.

0 0
možnosti
H

hahasverus

24. 3. 2011 10:38
Re: Vytáhl jsem si před pár dny z knihovny opět

Přečtu si, jak se k tomu dostanu.   Je tam nějaká zmínka o sebereflexi politiků, kterou kdysi prezentoval p.Havel?

0 0
možnosti
F

Faustino

24. 3. 2011 9:39
Ale ta církev,

která "likvidovala hvězdáře, kteří poukazovali na to, že se Slunce netočí okolo naší Země", vycházela z Bible, tedy ze slova Božího.

0 0
možnosti
AA

Saša

24. 3. 2011 9:55
To není pravda.

Především šlo o jeden jediný případ a nešlo o likvidaci a zdůvodnění není v Bibli, ale v hloupé a Písmo svaté znásilňující interpretaci.

0 0
možnosti

Clara Shot

24. 3. 2011 9:19
Subjektivní pravda má většinou nevalnou hodnotu a objektivní

pravda je často nevyslovitelná, takže handrkovat se o pravdu patří spíš k lidským nešvarům..

0 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,37
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.