Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

marka40

17. 4. 2012 7:33
Zajímavý článek,

stejně tak diskuze. Já bych k ní měla připomínku. Myslím, že není až tak důležité, který den si která církev za den odpočinku zvolila. Důležité je, aby její členové tento den měli možnost odpočinek dodržovat. Některé firmy a supermarkety totiž nedodržují vůbec žádný den odpočinku, jedou na třísměnný provoz 7 dní v týdnu. Pokud by zaměstnanec přišel s tím,  že v sobotu či neděli dodržuje den odpočinku a tudíž žádá tento den nepracovat, tak by ho firma vůbec nezaměstnala. Takže dnes velké množství lidí vůbec nemůže "den sváteční světit", protože je nucen zaměstnavatelem pracovat. Ano - může si hledat práci v jiné firmě - ovšem v regionech, kde je vysoká nezaměstnanost, je něco takového téměř nemožné, lidé jsou rádi, že vůbec nějakou práci mají.

0 0
možnosti

lubanek

17. 4. 2012 8:11
Re: Zajímavý článek,

Litera zabíjí nejsme legalisti.Ježíš řekl:Mat.12:5..Aneb zdali jste nečetli v zákoně, že kněží v sobotu ve chrámě sobotu ruší, a jsou bez hříchu? 11 On pak dí jim: Který z vás by měl ovci jednu, a kdyby ta upadla do jámy v sobotu, nedosáhl ji a nevytáhl? A čím lepší jest člověk než ovce? Protož slušíť v sobotu dobře činiti. Zde se jedná o duševní odpočinek a Bohoslužbu,kterou nemáme zanedbávat, pokud to je možné. Ale co mohu udělat v týdnu tak to udělám, a nenechám to na neděli.Někteří věří, že je to Boží pečeť, ale Boží pečeť je K.Ef.4:30...(Římanům 14:5-6a). „Teď jste ale Boha poznali (lépe řečeno: Bůh poznal vás). Proč se tedy znovu obracíte k těm chabým a ubohým principům a chcete jim znovu otročit? Dbáte na dny, měsíce, období a roky!“ (Galatským 4:9-10).

1 0
možnosti

Tara.cz

16. 4. 2012 11:52
Pěkný systematický článek

chválím. Na sobotě se sice úplně neshodneme, ale neměla by nám být kámenem úrazu. Jsem rád, že se třeba shodneme na "rytinách", ty si myslím, že jsou mnohem víc znásilněné. A to, že první smlouva měla být věčná (což někdo níže rozporoval), to celkem souhlasím, jenže ji lidstvo zformálnilo a tím zabilo. Proto a jenom proto zřejmě došlo ke druhé smlouvě, nikoliv proto, že první byla špatná. Fakt je, že tím narážíme na "vševědoucnost" Boha, ovšem zase nám chybí ten rozhled, abychom mohli hodnotit Boží věci (když si nevíme rady ani s "lidskými"). God Bless.

2 0
možnosti

KJV

14. 4. 2012 9:06
Jen trochu odlišné hodnocení

S Vaším znázorněním příběhu Židů osvobozených z egyptského otroctví a volajících po návratu do Egypta na situaci u nás po r. 1989 lze úspěšně nesouhlasit. Dnes nejsou lidé zklamání jen z toho, že byl levnější bůček či pivo, ale daleko více z toho, že morální, mravní, politický i ekonomický marasmus snad ještě překonal poměry před r. 1989. Vládu jedné strany vystřídala vláda peněz a majetku, která se ukazuje  v mnoha ohledech jako ještě tvrdší, bezohlednější a bezcitnější než vláda předešlá. Lidé začínají cítit, že společnost přešla z jednoho otroctví do druhého, ne jako Židé z egyptského otroctví do svobody.   

        Měl bych ještě jednu faktickou poznámku. Vysvětlujete, že Bůh jinými slovy říká, že jeho smlouva se Židovským národem bude pro ně tak výhodná, že už žádnou další smlouvu nebudou potřebovat. Bible ukazuje, že tato smlouva měla Židy vést k poznání, že je nezbytný příchod nové smlouvy, která povede ke skutečnému, trvalému životu (skrze Krista).

3 0
možnosti

vaťák

15. 4. 2012 10:01
Re: Jen trochu odlišné hodnocení

Z toho, co se u nás děje, má asi radost málokdo. Pořád ale máme daleko více svobody, než před rokem 89. Je to samozřejmě věc názoru a toho, co jsme kdo prožívali. Vy to můžete vidět jinak. Já jsem rád, že mohu svobodně mluvit a psát o tom, čemu věřím, mohu si koupit knížky, které si vyberu atd... Záměrně jsem v úvodu citoval slova z kamarádova dopisu. Za to, co u nás máme, si můžeme sami. Ale snad se časem jako národ naučíme demokracii nejen zneužívat, ale i používat.

A k tomu, co píšete o smlouvě. Máte zato, že by Bůh "nové smlouvy" zrušil platnost toho, co je v Desateru? Mé poznání mi říká, že to byla katolická církev, která v Desateru něco zrušila a něco upravila tak, aby mohla učit to, co učí.

0 0
možnosti

Team

13. 4. 2012 20:46
......

Pěkné, v téhle době obzvláště R^

2 0
možnosti

vaťák

13. 4. 2012 20:55
Re: ......

Díky.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS