Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

"Křesťanství vzniká v době, kdy měly ženy vůči mužům podobné postavení, jako v současném islámu. Náprava nebyla snadná a šlo to jen pozvolna. Křesťanství totiž neměnilo svět revolucí, ale postupnou proměnou jednotlivců. "

Jinými slovy řečeno, v době zrození Krista měly ženy vůči mužům podobné postavení, jako v současném islámu. Tento stav byl v křesťanství více než 18 století zakonzervován a teprve ve století devatenáctém dochází v tomto ohledu k pomalým a postupným změnám. Volební právo bylo ženám přiznáno v roce 1893 na Novém Zélandu. V dalších zemích v průběhu 20 století. Jistě není bez zajímavosti že dříve v Turecku než ve Švýcarsku.

0 0
možnosti
Foto

Ad 4 -- To u křesťanství rozhodně není tak jasné. Bavil jsem se s jedním katolíkem a tvrdil:

Co se tyka uceni Cirkve o exkluzitive spasy v Cirkvi - tak to bylo uz minimalne trikrat dogmaticky (a tedy neomylne a nezmenitelne) definovano:

Bula Cantate Domino z roku 1441, papez Evzen IV.:

"Nejsvětější římská Církev pevně věří, prohlašuje a zvěstuje, že nikdo z těch mimo katolickou Církev, nejen pohanů, také Židů, heretiků a schizmatiků se nikdy nemůže podílet na věčném životě, ale půjde do věčného ohně 'připraveného ďáblu a jeho andělům' (Mt 25:41), pokud se před smrtí k Církvi nepřipojí... Nikdo, ať jsou jeho milodary jakkoliv velké, nikdo, i kdyby prolil svou krev ve jménu Kristově, nemůže být spasen, pokud nepřijme náručí a jednotu katolické Církve."

IV. Lateransky koncil, papez Innocenc III.:

"Existuje jedna univerzální Církev, mimo níž nemůže být vůbec nikdo spasen."

Bula Unam Sanctam, papez Bonifac VIII.:

"Prohlašujeme, říkáme, definujeme a oznamujeme, že je pro spásu každé lidské bytosti zcela nezbytné, aby podléhala římskému papeži."

0 0
možnosti
MP

No jo. V nebi možná budou mít katolíci svou zahradu, aby byli spokojeni, že tam jsou sami ;-). Ale už II. Vatikánský koncil tuto výlučnost zpochybnil a současný papež je ještě vstřícnější. A jste po p. Turnerovi už druhý, co pod blog evangelického pastora cpe katolickou dogmatiku.

0 0
možnosti
Foto

Nijak zvlášť by mne tento článek neupoutal, podobnými konfrontačními výlevy se to zde jen hemží,  kdybych si po té nepřečetl, že jste kněz. To mě zaujalo. Předpokládám, že kněz má znalosti z teologie i z historie vlastní církve. Pokud tedy napíše něco takového jako vy, nečinní tak z neznalosti a neschopnosti výše uvedené analyzovat. Činní tak účelově.

Nejsem znalec bible ani koránu, ale vím ( jako snad všichni soudní věřící i nevěřící), že oba tyto texty napsali lidé. Různé části v různých dobách. Poté škrtali, přepisovali a doplňovali. 

Podstatou věci není konkrétní text posvátných knih obou náboženství, ale způsob jak se vykládá, jak se využívá a aplikuje.

Bible byla křesťanskými církvemi mnoho staletí zneužívána k těm nejodpornějším lidským projevům. Dodnes se tak děje v případě různých pomatených jedinců a skupin. Pro korán platí totéž. Dnešní islamističtí vůdcové  a fundamentalisté zneužívají víru stamiliónů prostých lidí stejně, jako to dělali kdysi papežové, biskupové a inkvizitoři a dodnes kazatelé různých sekt.

Myslel bych si, že jedním z poslání pastora je hlásat obecný smír. Vy ve svém článku činíte opak. Nenavazujete na ušlechtilé tradice vaší církve, ale právě na její temní stránky.

3 0
možnosti
MP

Smutné, zrovna od Vás bych čekal nějakou schopnost komparace a analýzy. Vždyť i Hus byl konfrontační, pokud šlo o pravdu. Takto jste se přiřadil k nivelismu eurokomisařky Mogheriniové.

Náboženství se musí vykládat tak, jak je myšleno. Zatímco v křesťanství jde o stav lidského srdce, v islámu spíše o kladení požadavků. 

A propos, hebrejští písmáci neškrtali, pokud se ve svitku objevila jediná chyba, bez milosti jej vyřadili. Totéž platí o křesťanském kánonu. Jsou tam jen některá různočtení, která vyjadřují totéž.

Opravdu si myslíte, že západní civilizace mohla vzniknout bez křesťanských misionářů, kteří i za cenu svého ohrožení vyvraceli názory jiné? To bychom se ještě asi klaněli Odinovi či Svantovítovi.

0 0
možnosti
JP

J87i45ř16í 24P61e55š

20. 7. 2015 23:59

Krásný a výstižný článek. Díky autorovi.R^

1 0
možnosti
PH

P35a51v44e31l 68H16e87k

20. 7. 2015 23:27

Zajímavé, že citujete jen z hadísů či veršů Koránu, které vykreslují islám v nikterak lichotivém světle. Proč nepoužijete stejný přístup i u citování z Bible?

0 2
možnosti
LR

Protože celkkové vyznění Koránu a Nového Zákona je diametrálně odlišné:

4:34Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.

vs.

„Mistře, které přikázání je v zákoně největší?“

37On mu řekl: „‚Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘

38To je největší a první přikázání.

39Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘

40Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“

2 0
možnosti
PB

...... a nyčko to mosime nějak přelouskat ateistovi,- Alláh nemože byt můj Bůh, protože v Boha nevěřím,- a včil ať "Prorok" mudruje !!! 

(teda voni v tem maj jasno,- nevěřící psy utratit, ale to bude ten kámen úrazu!)

1 0
možnosti
HH

Vlastíku, což již začátek o chování muže k ženě  ti není schopen ukázat, jak se ve svém úsudku(bůh) a ty mýlíš? Není rozdílu mezi mužem a ženou, pouze v názoru na jejich  poslání.  Děti nesmí poznat menší lásku a bez spojení muže a ženy není další pokolení.

 Pokud nevíš, kdo ti to píše, Heřman a rok jsem spolu seděli  v jedné lavici - 1974.

Láska, jen láska, je pokrokem v lidstva, bůh neexistuje.Promiň. Heřman

2 1
možnosti
VF

Ahoj Heřmane, pořád bydlíš v Huštěnovicích?

Máš pravdu, láska je potřeba. Láska, která má určité mantinely. Nakonec, v Bibli je Bůh definován jako láska.

2 0
možnosti
ZB

Pane faráři,nevím jestli si to uvědomujete,ale děláte špatnou věc.Štvete jednu skupinu lidí proti druhé.Na Vás se přesně hodí jeden moudrý citát.Dobří lidé dělají dobré věci,špatní lidé dělají špatné věci a když dobří lidé dělají špatné věci je to náboženství.

2 23
možnosti
VF

Pane Bárto, to, že jsem pastor ze mne nesnímá odpovědnost za dění v mé zemi. Nemyslím, že by mé články štvali jednu skupinu proti druhé. Ale Vy máte právo na svůj názor.

14 0
možnosti
SB

Ten konflikt, kterému čelíme, jsem nikdy nepovažoval za primárně náboženský.

Je to konflikt mezi lidmi z kultury, která se musela připravovat každým rokem na zimu,  a tudíž si odvojila jisté návyky, a několika kultur, kde tomu bylo jinak.

Náboženské cítěni sice do hry vstupuje, avšak samotné kořeny problému jsou někde jinde, i když si to mnozí přímí účastníci ani neuvědomují.

2 1
možnosti
KA

K50a94r65e59l 88A84d20a45m

20. 7. 2015 19:06

Bůh? 

Vlastně je to takový alfa samec, kterého si dávní tvorové vytvořili, aby jim pomáhal ve světě kterému nerozuměli a hlavně pak v boji proti nepřátelům. Každý bojovník po totiž bál projevům moci cizího boha víc, než cizích válečníků.

A mnozí tomuto věří dodnes.

2 0
možnosti
KA

K37a41r17e28l 50A13d97a92m

20. 7. 2015 19:08

Dodám, že něco jako boha uctívají i různá zvířata. Z výše uvedených důvodů. Potřebují vzhlížet k něčí moci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3333
  • Celková karma 30,52
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.