Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Já jsem přesvědčená, že současná nálada ve společnosti způsobuje, že ŽÁDNÁ reakce kohokoliv ji nevylepší, nebude-li odpovídat té, co propaguje IVČRN (BPI). Tu výzvu jsem četla několikrát a to, že by se níže podepsaní nazývali elitou národa, tam nikde nečtu, pakliže to tam vidět nechci (=pakliže nejsem sám, odpusťte, zamindrákovaný jedinec). Jiná věc je, že ti lidé skutečně elitou jsou, ať se to jejich oponentům líbí anebo nikoliv. Podstatné však je, že mají stejné právo se k věci vyjádřit, jako kdokoliv z nás, stejně jako kdokoliv z nás, kdo s nimi souhlasíme, se můžeme k jejich výzvě připojit (či ji ignorovat anebo na ní nenechat nit suchou... )

Kdyby tito lidé mlčeli, bylo to špatně (ostatně, byli tu několikrát vyzýváni, aby se k věci vyjádřili). Když svůj postoj vyjádřili výzvou především k pospolitému rozumnému uvažování, je to špatně, kdyby vyzývali k militarizaci či mobilizaci národa, vnímala by to jako úlet zase jiná část populace včetně mne.

 Zkrátka není na světě člověk ten... a kdo che psa bít, hůl si vždy najde.

2 0
možnosti
JS

Ano, ti vědci jsou skutečnou elitou – z hlediska svého vzdělání, z hlediska pedagogického nebo z hlediska svého díla. Jenže ti vědci v té petici vystupují jako morální autorita – do té je však nikdo nepasoval. Do té se pasovali sami. A svou morální kompetenci zdůvodňují svým vzděláním. Jenže vzdělání není zárukou morálnosti. J. A. Komenský se nikdy do role morální autority nepasoval a přesto se jí stal. Filozof F. Nietzsche se prostřednictvím své geniální rétoriky pasoval do role zjevovatele nové morálky, ale ve skutečnosti stvořil nejabsurdnější a člověkem pohrdající filozofii, jaká kdy spatřila světlo světa.

Morální autoritou, která má právo k tomu něco říkat, je například dobrovolník, který se přímo o někoho stará – třeba právě o uprchlíky. Pro mne je morální autoritou Kristus, protože pro svou dobrotu a lásku položil život. Kdo z těch vědců ale Krista uznává? Mohou tito vědci vyloučit, že právě Kristus je reprezentantem pravdy?

Problém té petice není výzva k dialogu. S tím nikdo problém nenám. Problém té petice je deptavá kritika české společnosti. Když bylo životně nutné apelovat na permanentní a fatální porušování lidských práv v zemích, odkud lidé utíkají, vědci mlčeli. A teď, když se problém masově přesunuje do Evropy, vědci se rozhodli kritizovat společnost, která ten problém musí řešit. Není to absurdní? Tím chtějí té společnosti pomoci? Tím nepomohou ani nám – a už vůbec tím nepomohou společnostem, z nichž uprchlíci pocházejí – jenže právě tam je jádro problému.

Tím, že se vědci vymezili proti určitým náladám ve společnosti (které však zveličili) jen vytvořili další bariéru. Obavy lidí z islámu nejsou zcela neopodstatněné. Žádný pozitivní vývoj v jakékoli islámské společnosti ve světě nepozorujeme. Právě naopak. Podíváme-li se na oficiální prezentace místní "umírněné" muslimské komunity, spatříme myšlenkovou základnu, která je analogická té, kterou vidíme ve světě. Tak ať nám tedy ti chytří vědci řeknou, který islám máme vnímat jako ten správný.

6 0
možnosti
PRB

Tato petice "vědců" je především grandiózním pokrytectvím.

2 1
možnosti
JM

Vlastík Fürst: místo řešení další rozdmýchávání nenávisti, dtto. Okamura, masokostní  Konvička a spol.

2 0
možnosti
JS

To byste neřekl, kdybyste o panu Fürstovi něco věděl. Ten člověk umí pohladit i přiložit ruku k dobrému dílu způsobem, který rozhodně není samozřejmý. Právě proto má u mně jeho názor váhu. On, jako člověk, který dlouho a pečlivě studuje Bibli, dokáže velmi názorně rozpoznat zlo, které se ukrývá v islámu.

Žádný člověk, který alespoň trochu sleduje situaci ve světě, a je schopen používat selský rozum, nemůže ignorovat naprosto nezměřitelný destruktivní potenciál islámu - a to od okamžiku, kdy vznikl - až po současnost.

1 0
možnosti
JS

Pane Polický, ta "vědecká petice" skutečně používá rétorické elitářské východisko. Bylo by to v pořádku, pokud by se to týkalo nějakého vědeckého problému. Jenže tohle je petice, která má výhradně morální význam. A správnost této morálky autoři petice obhajují tím, že jejími signatáři jsou lidé s akademickými tituly. Názorně je to vidět z toho, jaký rétorický důraz je v té petici kladen na vzdělání. Jenže z historie víme, že akademické tituly nejsou zárukou správné morálky. Jana Husa odsoudilo k smrti jako arcikacíře šedesát církevních doktorů. Během druhé světové války pracoval ve jménu ideologie nacismu nespočet vědců, kteří do detailu propracovávali rasistické teorie, z právní vědy dělali parodii na gilotinu, nemluvě o lékařích, kteří se účastnili "experimentů" v koncentrácích. Vědec může vynalézat léky, ale také zbraně. Čili podstatné je, jakým hodnotám vědec věří a nikoli jak moc je vzdělán.

Ta petice je především velmi emotivní kritikou české společnosti. Text petice například říká, že je u nás "všeobecně tolerována etnická a náboženská nesnášenlivost". Jak to, že se vědci nepostavili proti tomu, když například M. Abbas v České televizi několikrát obhajoval právo šaríja? Vědci by přece měli jako první rozpoznat, že jde o naprosto barbarský právní systém. Když dokumentaristé České televize pomocí skryté kamery v českých mešitách natočili děsivé svědectví o tom, co se tam káže, jak to, že vědci nesepsali petici proti cenzuře tohoto dokumentu, který byl vyroben v rámci cyklu "Infiltrace" pod názvem "Já muslim"? A přitom v petici píšou: "Svoboda slova patří k tomu nejcennějšímu, co máme". Jak to, že se vědci nepostavili proti promlčení trestného činu M. Alrawiho, který v českých mešitách kázal proti Židům? Jak to, že vědci nejsou zděšeni obsahem oficiálních českých muslimských webů? Neudělali nic. A teď se vědci diví, že lidé se obávají islámu? K čemu je nám sebemrskačská elitářská petice, v níž není ani náznak příčin tohoto kolosálního problému?

5 2
možnosti
Foto

Pane Svobodo

Postavili se proti extremistům a postavili se za racionální diskuzi.

Vědci jsou opravdu co se týče vzdělání a práce s fakty naše elita-to není nic povýšeneckého to je fakt.

Všude ve vyspělých zemích na světě si názorů vědců váží a i u nás většina lidí považuje názory vzdělaných lidí za důležité.

Ostatně svým titulem se ohání i Docent Konvička a proto je úspěšnější než ostatní extremisté.

Výzvu proti Abbasovi a čt nesepsali zřejmě proto, že nemají pocit, že by tam bylo něco špatně nebo nemají o tom dost informací, nebo si myslí, že patřičné orgány to řeší spravně,nebo z jiných důvodů.

Ale mají spoustu ingformací o tom jakým směrem se u nás ubírá debata na téma islám a měli potřebu se proti tomu vymezit.

a jen k tomu Abbásvi-v demokracii je to tak, že aždý může žádat a obhajovat změnu zákonů a většina má právo to neakceptovat-všichni ale musí dodržovat platné zákony.

K tomu dokumentu o kázání-nevím neviděl jsem, ale je zvláštní jak ti samí lidé co kritizují neobjektivitu ČT a hovoří o její manipultivnosti okamžitě berou tuto za objektivnost samu když něco podporuje jeijch názor.

1 4
možnosti
Foto

J89a41n 35R77ý35z11n89a74r

20. 8. 2015 21:36

Slovo vědec je velice problematické zaklínadlo. Podstata jeho síly a vlivu na davy lidí mi naprosto uniká.

Neboť :

     a) slovo vědec vůbec nic neříká o morálních kvalitách dotyčného.

     b) kompetence vědce mimo jeho konkrétní obor je v podstatě nulová

     c) dotyční se nejspíše téměř všichni vyjadřují mimo svůj obor  .... asi tak stejně jako astrofyzik Grygar v Sysifovi.

    ......

    Ale když jim to lidi baští - tak proč by se nezviditelnili.

5 1
možnosti
JK

J83i40ř54í 20K48o34s65e68k

20. 8. 2015 20:20

Pane Pajonk za elitu národa v dnešní době nepovažuji nikoho. Z doby svého mládí prof. Wichterleho, prof. Kozinu a prof.Jirkovského. Z doby mého dětství Karla Čapka. Zapomněl jsem prof. Hayerovského.

1 1
možnosti
Foto

Tož to je smutné.

Pane Kosek a co pan profesor Pavel Pafko, pan doktor Pomahač, Prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D, atd.

Ve vašich technických oborech taky nic?

A kolik vrstevníků pánů, které jste uvedl si myslíte, že je znalo a když tak uznávalo?

2 0
možnosti
JK

J56i17ř18í 70K79o17s12e54k

20. 8. 2015 20:06

Pane Polický jsem člověk typu technického mající na svém kontě řadu technických řešení či patentů. Můj věk přes 76 let něco jsem zažil a něco znám. Moje praxe od dělníka po ředitele.

4 0
možnosti
PS

Tak, tak, skutky přesvědčují. Dělal jsem do patento-právní ochrany a vím, že vynálezy nepadají z nebe. Vyžadují trpělivou práci, i když nakonec člověk nemá úspěch. Pokud budete pane Kosku mít chvilku, najděte si mne na Facebooku a promyslete, jak se zkontaktovat. Chci totiž zmapovat osudy lidí úspěšných, úspěšných šéfů firem, podobně jako jste Vy. Prvním začnu Ing.Chalikovem Josefem, ředitelem Adastu Adamov, posléze Zetor Brno. Pod jeho vedením Zetor vyvážel ještě v roce 1990 do 80. zemí světa traktory a platili ve tvrdých měnách hned! Prostě jste dělali"kapitalismus" v "socialistických" podmínkách. A to nebylo vždy snadné, zavděčit se všem - těm nahoře i těm dole, že? Svět je malý, možná jste se s Ing.Chalikovem znal jako já, možná jste znal mého příbuzného podobně úspěšného. V oblasti kultury a showbyznysu jsou vyzdvihováni všichni, všichni se plácají po ramenou, ale ti, co úspěšně řídili firmy o tisícovkách lidí (ČKD Blansko - pan Pešl a pan Bouda, Metra Blansko - ing.Roučka, ing.Pernica, ing.Jirušek a další), o těch se moc nikdo nezmiňuje. Přitom takovcí tvoří výkonnost a prosperitu průmyslu a ten je podmínkou moci a blahobytu každého státu!

Mně bude třeba jen stačit, když mi napovíte kde jste působil. Díky za všechny ty šťastné, kteří mohli pod Vámi pracovat, tvořit.R^

1 0
možnosti
Foto

Výzva vědců především vyzývá, tak jak jsem ji pochopil já, k toleranci. Vědci varují před radikalizací společnosti. Nechtějí zlehčovat rizika plynoucí z imigrace. 

Cílem této výzvy není agitovat za konkrétní kroky ve vztahu k uprchlíkům.

Vyzývají k zajištění bezpečí a důstojnému zacházení všem, kdo přicházejí, ale zároveň(!) požadují, že jen Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu!

Varují před laciným politickým zneužitím této situace, před rozdmýcháváním a tolerováním nenávisti.

Těžko můžete chtít od vědců, doktorů atd., aby všeho nechali a začali vymýšlet jak vyřešit tuto krizi, stejně tak jako byste po nich chtěl, aby zastavili všechny války. Toto všechno je přece úkolem politických a silových složek země!

4 3
možnosti
JK

Přesně tak... nechápu jak může několik obecných vět apelujících na lidskost a rozum vyvolat takovou hysterii. Vědci nemohou nabídnout řešení, stejně jako ho nemůže nabídnout ulice (Konvička).

3 0
možnosti
  • Počet článků 3332
  • Celková karma 30,93
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.