Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Sedm" nejspíše znamená v Bibli "plnost, nekonečno". A "sedmdesát sedm" je nekonečno určitě... V to můžeme doufat u Boha, ale kdo z nás na to má?

:-)

0 0
možnosti

Možná to může být i to, abychom se při odpuštění dívali na Boha. Sedmička je také bráno jako číslo Boha a toho, co jsme schopni udělat jen v jeho síle.

0 0
možnosti

V srdcí odpouštím okamžitě,ale z pamětí to nějak nelze tak rychle vymazat.. :-/

0 0
možnosti

Odpuštění nemusí znamenat, že zapomeneme. Někdy nás pak právě to "pamatování" chrání před tím, abychom sami nedělali něco podobného.

1 0
možnosti

Je psáno: "Podej svému nepříteli krajíc chleba (nebo pohár vody) a shrábneš řeřavé uhlí na jeho hlavu." Já jsem odpustil, jsem z obliga, ale měl jsem dobrý pocit, když jsem viděl, že opravdu se to řeřavé uhlí sesypalo. Bránil jsem se tomu pocitu, ale moc to nejde.

1 0
možnosti

Víra je založena na odpuštění.

Ježíš jim odpověděl: "Mějte Boží víru.

Amen, říkám vám, že kdokoliv by řekl této hoře: ‘Zvedni se a vrhni se do moře,’ a nepochyboval by ve svém srdci, ale věřil by, že se děje to, co říká, bude mít, cokoli řekl. Proto vám říkám: Věřte, že všechno, oco při modlitbě prosíte, jste dostali a budete to mít.

A když se postavíte k modlitbě, odpouštějte, pokud máte něco proti někomu, aby i váš Otec v nebesích odpustil vaše prohřešky vám.

Jestliže však vy neodpouštíte, ani váš Otec, který je v nebesích, neodpustí vaše prohřešky vám." [Marek 11:22-26]

0 0
možnosti

Jako na řadu jiných mouder a myšlenek v Písmu, lze jak na Petrovu, tak Ježíšovu "radu" kolikrát nahlížet z více úhlů pochopení. Odpouštět neznamená přece znovu a znovu dávat důvěru. Neznamená to znovu a znovu vkládat víru v někoho, kdo ublížil. Odpuštěním může být vnímán přístup k situaci kde mi bude ublíženo tak, že nebudu prahnout po pomstě, že nebudu usilovat o princip "oko za oko, zub za zub",... ale prostě jen ponechám další v rukách té "Vyšší Spravedlnosti", aby sama posoudila a pak buď odpustila či potrestala. ;-)

2 0
možnosti

Kdysi jsem si myslel, že odpustit mohu jen tomu, kdo o to stojí. Později jsem pochopil, že odpuštění je cesta k tomu, abych našel vnitřní pokoj. Máte pravdu, součástí odpuštění je i to, že vše vložím dotukou "Vyšší Spravedlnosti".

Znám lidi, kteří se léta trápí křivdou, o které druhá strana už nemá ani potuchy. A tak ten, který ublížil, je v pohodě, a trápí se jen jeho oběť.

Jako křesťan věřím, že součástí odpuštění je i ta nová šance, úměrná ochotě druhé strany uznat svou chybu a případně i její náprava.

Líbí se mi myšlenka: "Je lépe dělat chyby na straně milosrdenství."

3 0
možnosti
  • Počet článků 3333
  • Celková karma 30,54
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.