Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V druhé polovině svého života pak zažil dobu, kdy se jako král mohl postarat o bezmocné, vdovy a sirotky.

Zdroj: https://vlastikfurst.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=715619

David nebyl jen kladná postava. Například, když se mu zalíbila Batšeba, tak neváhal zneužít svou moc. Cituji z Wikipedie o Batšebě.

Podle 11. a 12. kapitoly Druhé knihy Samuelovy ji v době, kdy její manžel Urijáš plnil vojenské povinnosti, svedl král David a otěhotněla.[2] Když se David o těhotenství dozvěděl, uvolnil jejího muže z boje v domnění, že se vrátí ke své ženě a poté co s ní bude mít styk, bude se mít za to, že je dítě jeho. Jenže Urijáš odmítl svou ženu navštívit. Jedním z důvodů mohlo být to, že byli formálně rozvedeni – ve starověkém Izraeli bylo totiž zvykem, že se všichni vojáci „před tažením do války povinně rozváděli s manželkami pro případ zajetí či ztracení, aby se jejich ženy mohly znovu vdát a nestaly se opuštěnými.“[3] David proto nakonec změnil strategii, poslal Urijáše zpět do vojenského ležení a nařídil veliteli Jóabovi, aby Urijáše postavil do nejtužšího boje a zařídil, aby Urijáš v boji padl. Když byl Urijáš v boji zabit, vzal si král David Batšebu za manželku a myslel si, že mu celá věc projde. Jenže z hříchu jej usvědčil prorok Nátan,[4] který předpověděl nejen smrt dítěte, jež mu měla porodit Batšeba, ale i nepokoje v jeho vlastním domě. Všechny tyto prorocké předpovědi se postupně naplnily. Král David však činil pokání a Bůh králi dopřál, aby Batšeba znovu otěhotněla a porodila mu syna Šalomouna,[5] který se později stál králem Izraele po svém otci Davidovi. O jeho nástupnictví se zasadil i samotný prorok Nátan.[6

https://cs.wikipedia.org/wiki/Batšeba

0 0
možnosti

V tom je právě kouzlo Bible. Pravdivě ukazuje nejen vítězství, ale i pády svých hlavních postav.

1 0
možnosti
Foto

R^:-) S tím plně souhlasím.

Osobně vidím Starý zákon jako sbírku židovských bájí a pověstí, nemíním to ve zlém. V té knize je hodně moudrosti. Líbí se mi na ní též, že hlavní hrdinové a židovský národ v ní nejsou až příliš idealizováni. Jsou v ní zmiňovány i jejich slabosti a chyby.

0 0
možnosti

Jsme lidé hříšní, i když si to odmítáme přiznat. Závist, nenávist, zloba, zášť se nám nevyhýbají ani v tomto století. Jak snadno jsem jimi plni? :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS