Smrti se nebojím

12. 11. 2010 15:50:37
Slova v nadpisu jsem si vypůjčil od klasika, který ve své básni říká: "Smrti se nebojím, smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého".

Smrt je zvláštní fenomén v našem životě. Je zvláštní, kolik názorů a postojů ke smrti můžeme zaznamenat i v naší "ateistické" společnosti. Vybral jsem čtyři, které považuji za nejznámější.

Smrtí vše končí
Tenhle názor je u nás asi oficiálně nejrozšířenější. Většina lidí, kteří věří na evoluci, považuje smrt za definitivní konec své existence.
Život je pro ně úsečka mezi dvěma body. Jedním je narození, druhým smrt.

Smrt neexistuje, jen se na chvíli zbavíme tělesné schránky a naše duše pak chvíli cestuje vesmírem, než si najde nějakou novou schránku.
Další názor, který se k nám šíří z východu říká, že život je nekonečné plynutí. Jednou jsme člověkem, jindy věcí nebo zvířetem. Postupně se vyvíjíme k lepšímu nebo naopak upadáme. A naším cílem je konečné splynutí s absolutnem.
Krásně to komentoval Jan Werich, který ve slavném dialogu s Jiřím Voskovcem pronesl: "Pane, já byl jednou patníkem. A pak jsem byl psem, abych se pomstil..."
Život je přímka, u které neznáme začátek ani konec.

Smrtí život nekončí, ale pokračuje v nebi, pekle nebo očistci.
Tento názor je hodně rozšířen mezi křesťany katolického vyznání. Ty dobré si Bůh vezme k sobě do nebe, špatní jsou do pekla a ti, kteří se zde ještě tak docela nevybarvili, stráví nějaký čas v očistci, než se nakonec i oni přidají k těm, kteří už budou s Jeřžíšem v nebi. Doufám, že mi prominete tento hodně zkratkovitý popis téhle filozofie.
Život je polopřímka, definovaná okamžikem mého narození a plynoucí do nekonečna.

Smrt je skutečná, přesto jí vše nemusí skončit.
Jako poslední jsem vybral názor, který je mi nejbližší. Dnes rozhoduji o tom, co se mnou bude poté, co jednou zavřu naposledy své oči. Po smrti budu ve stavu, o kterém moudrý Šalomoun napsal: "Mrtví nevědí zhola nic." (Kazatel 9,5) V tomto "bezesném spánku" počkám na okamžik vzkříšení. A pak, podle mého postoje k věčnosti budu mít možnost buď žít věčně nebo jednou pro vždy zaniknout.
Život je nejprve úsečka, popsaná časem narození a termínem smrti. Pak chvíli nic a poté polopřímka, definovaná okamžikem vzkříšení, plynoucí do nekonečna.

Je zvláštní, že první spor, který je zaznamenán v Bibli, se týká smrti. Bůh našim prarodičům řekl, že se stanou smrtelnými, pokud budou jíst ovoce ze stromu poznání dobra a zla. Had naopak tvrdil, že jim žádná smrt nehrozí. Diskuze o tom, zda smrt existuje či nikoli, jsou tedy staré jako lidstvo samo.

O tom všem uvažuji v souvislosti s názvem celého seriálu, který má název "A co když žádný Bůh není?" Pokud žádný Bůh není, pak mají asi pravdu ti, kdo říkají, že smrtí vše končí. I kdyby to byla pravda, mně se bude jednou lépe umírat s vírou, že jednou se uvidím s těmi, které opouštím i s těmi, kdo už mne opustili dříve.

Pokud žádný Bůh není a po smrti nic není, tak se to stejně nedozvím. Když umřu, nebudu nic vědět a bude mi to už jedno.
Ale pokud Bůh je a skutečně nám nabízí možnost žít věčně, tak by byla věčná škoda tuhle nabídku odmítnout. Protože pak bych v okamžiku vzkříšení litoval, že mne místo věčného života čeká definitivní zánik.

Je možné, že žádný Bůh není. Mně se ale myšlenka věčného života líbí. A tak rád věřím, že Kristus nelhal, když nám prostřednictví svého přítele Jana poslal závěrečný vzkaz: A viděl jsem nové nebe a novou zemi, neboť první nebe a první země pominuly a moře již vůbec nebylo. A viděl jsem od Boha z nebe sestupovat svaté město, nový Jeruzalém, krásný jako nevěsta ozdobená pro svého ženicha. A slyšel jsem veliký hlas od trůnu:"Hle, příbytek Boží uprostřed lidí, Bůh bude přebývat mezi nimi a oni budou jeho lid; on sám, jejich Bůh, bude s nimi, a setře jim každou slzu s očí. A smrti již nebude, ani žalu ani nářku ani bolesti už nebude - neboť co bylo, pominulo." (Zjevení Janovo 21,1-4)

Na bráně hřbitova na Velehradě je cedule s nápisem "Číslo poslední". Z toho, co jsem dnes psal by mělo být patrné, že tomu nevěřím. Hrob je jen místem, kde si chvíli odpočinu, než začne nový život bez konce.
Nejsem hrdina, který by volal, že se smrti nebojí. Smrt nemám rád. Proto se těším na okamžik, kdy Kristus splní svůj slib a smrt jednou pro vždy a definitivně odstraní z celého vesmíru. Pokud chceš, můžeš být u toho i Ty.

(Napsáno do rubriky: "A co když žádný Bůh není?")

Autor: Vlastík Fürst | pátek 12.11.2010 15:50 | karma článku: 40.21 | přečteno: 6501x

Další články blogera

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 126 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 40.42 | Přečteno: 3757 | Diskuse

Vlastík Fürst

Andreji, jak docílíš toho míru?

Je Andrej Babiš hrozbou pro naši zemi? To je otázka, na kterou můžeme mít odlišný názor. Sám šéf hnutí ANO se včera k této problematice opět vyjádřil.

20.3.2024 v 11:50 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 1010 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 582 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...