K mé práci pastora patří i seminář "Příprava na manželství". Absolvuje ho každý pár, který chce být oddán v naší modlitebně. Před třemi týdny jsem dal dvěma mladým, se kterými jsme zrovna měli předposlední setkání, ochutnat jedno z mých experimentálních jídel.
Nebylo to první jídlo, které jsem na nich testoval a tak jsem najednou uslyšel: "A co kdybys napsal kuchařku pro začínající kuchařky?" Odpověděl jsem, že nemohu napsat kuchařku, když jsem kuchař. "Tak napiš kuchaře pro začínající kuchařky!" navrhl budoucí novomanžel.
Říkal jsem si, že to není špatný nápad a tak jsem si založil novou rubriku, do které budu postupně přidávat jednoduché, levné, chutné a někdy i zdravé recepty. Tady je jeden z nich.
Letní kapustové osvěžení
Suroviny:
menší syrová kapusta (případně červené zelí),
zakysávaná smetana,
knedlík,
tři vajíčka,
pár rajčat a špetka soli.
Příprava: Kapustu najemno nastrouháme (nakrájíme), jemně posolíme a necháme asi hodinu odležet. Pak přidáme zakysanou smetanu a pořádně promícháme.
Nakrájíme knedlík, namočíme v osoleném rozmíchaném vajíčku (můžeme přidat trochu mléka) a osmažíme na pánvi.
Nakrájíme rajčata.
Vše dáme na talíř a servírujeme.
Zvláště v horkých letních dnech je tohle jídlo nejen mňamka, ale i příjemné osvěžení.
Přeji dobrou chuť.