Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyřeší naše problémy čas ?

        Můžeme se naučit zvládat konflikty v našem životě? Ty malé i ty větší? Je možné umět zvládat problémy, hádky či hněv? Mnoho lidí se domnívá, že vše spraví čas. Můžeme spoléhat na toto řešení?

        Vzpomínám na příhodu, která se odehrála skoro před dvaceti lety. Těsně před cestou k rodičům jsme se s manželkou nepohodli. Jeli jsme z Jeseníku do Zlína a v autě byla pěkně napjatá atmosféra. U rodičů jsme se snažili tvářit, jako že je vše v pohodě.
        Máma chtěla, abych s ní zajel pro vajíčka. Bylo to jen asi pět kilometrů. Cestou nás předjížděli hasiči v upravené Tatře 613. Předpisově jsem jim uhnul. Jejich rychlost jsem odhadoval tak na 150 km/h. Asi 20 sekund poté jsme uviděli záblesk a pak slyšeli pořádnou ránu. Pak jsme popojížděli okolo místa nehody a v protisměru viděli kus hořící Tatry, omotaný kolem sloupu trolejového vedení, a o sto metrů dál byla zbývající část auta.
        Když jsem chvíli stál několik metrů od hořícího a vybuchujícího auta, uvědomil jsem si, že jsem tamtudy před 15 minutami projížděl s celou rodinou. Kdybych se zdržel o 15 minut...
        V  Bibli je moudrá rada: "Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce!" (Ef.4,26) V každém manželství dochází čas od času ke konfliktům nebo hádkám, to není nic neobvyklého. Neměli bychom ale zapomínat, že čas k jejich řešení není zítra, ale dnes.

PĚT KROKŮ KE ZVLÁDNUTÍ KONFLIKTŮ
        Vydejme se nyní krůček po krůčku v umění zvládání konfliktů v mezilidských vztazích. Zvláště těch, které se často opakují.

1. Přiznejte si své pocity
        Protože vztek je jen příznakem a není vlastním problémem, nemusíte mít kvůli němu žádný pocit viny. Potlačíte-li své pocity, pak bude vše ještě složitější.
        Co vlastně cítíte? Je to například strach nebo se stydíte. Můžete být zraněni tím, co vám udělal váš protějšek. Možná máte chuť se pomstít a cloumá s vámi zlost. Když si uvědomíte své pocity, můžete přistoupit k dalšímu kroku.

2. Prozkoumejte, co tyto pocity vyvolává
        Položte sami sobě otázku: "Proč jsem vzteklý? Co tyto pocity vyvolalo?" Jakmile zpozorujete, že se začínáte vztekat, pokuste se dát si čas objektivně prozkoumat příčinu. Až ji najdete, (například strach nebo bolest), pak bude mnohem snazší najít také řešení problému..

3. Podívejte se na situaci z různých stran
        Indiáni mají moudré přísloví: "Posuzuj člověka teprve tenkrát, když jsi ušel jednu míli v jeho mokasínech!" Velmi dobrá metoda, jak zacházet s hněvem, je podívat se ještě jednou na situaci očima toho druhého. Lidé, kteří se velmi zvolna dostávají do vzteku, jednají většinou podle této metody. Prostě si na to zvykli. Pokoušejí se pochopit chování útočníka a najít pro ně vysvětlení. Tato metoda nového hodnocení často vede k novým a jemnějším reakcím, které mají větší účinek.

4. Přehrajte si tu situaci v myšlenkách
        Posaďte se a projděte si krizovou situaci ve své mysli ještě jednou. Představte si, jak se přiměřenou formou vypořádáte se svým protějškem. Můžete si, chcete-li, dokonce možný dialog napsat. Když si začnete představovat, jak se začínáte nadzvedávat, zabrzděte a začněte znovu. Nezapomínejte, že byste rádi zůstali otevřeným, přímým a jemnocitným člověkem a ne člověkem sarkastickým a ponižujícím.
        Tato "generální zkouška" funguje tak, jako vše, čemu se v životě naučíme. Naučíme-li se být malichernými, jednostranně naříkat a obviňovat, pak se nám stane tento druh roztržek zvykem. Cvičíme-li se ve vyrovnaném a blahosklonném chování, po čase zjistíme, že se nám tento způsob jednání stal samozřejmostí.

5. Hovořte o svých myšlenkách a pocitech
        Mnohdy je nejlepší, když chvíli vyčkáme, než se sami uklidníme. Často pomine zloba sama od sebe, stane se bezvýznamnou a brzy se na ni zapomene.
        Ale když vás vztek oloupí o pokoj v duši a vy se k danému problému musíte znovu a znovu vracet ve svých myšlenkách, měli byste si o tom pohovořit. Dejte si ale před tím dostatek času, abyste mohli promyslet shora uvedené možnosti, a pak, když jste se v odpovídající míře připravili, hovořte se svým protějškem o svých myšlenkách i pocitech!

        Možná se vám to vše zdá pracné a složité. A navíc si možná říkáte: "Za vše může on (ona), já jsem v tom nevinně! To já pořád odpouštím a snažím se mu (jí) vycházet vstříc. Už mne to přestává bavit."
        Chci ještě jednou citovat Bibli. Evangelista Matouš popisuje rozhovor Petra s Ježíšem o řešení konfliktů: Tehdy přistoupil Petr k Ježíšovi a řekl mu: "Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší? Snad až sedmkrát?" Ježíš mu odpověděl: "Pravím ti, ne sedmkrát, ale až sedmdesátkrát sedmkrát." (Mat.18,21-22)
        Manželství má pro manžele jednu velkou výhodu - mohou být stále spolu. A má také jednu obrovskou nevýhodu - musí být stále spolu. Je mezi nimi příliš mnoho "třecích ploch" a tak dochází k problémům. Uměli byste svému partnerovi odpustit za jeden den sedmkrát? A sedmdesátkrát sedmkrát?

        Učte se na problémy dívat i z toho lepšího pohledu. Vzpomínám, jak jsme mladšímu synovi koupili na trhu rifle. Bylo to pár dnů před tím, než šel do první třídy. Když si je oblékl a sáhl do kapsy, zjistil, že je rozpáraná. S klidem Angličana prohlásil: "To je z trhu? A víte, proč je to trh, protože se tam všechno trhá!" A pak měl radost, že se tomu smějeme.

        Závěrem jedna praktická rada, jak lépe zvládat všední problémy, kterou jsem kdysi dostal od mého kamaráda - lékaře. Říkal mi: "Snaž se mít pevně naplánovaný program každodenního pohybu. Máš-li málo pohybu, problémy se ti zdají podstatně větší. Mozek přijímá a vysílá informace prostřednictvím elektrických impulsů, které běží po nervových spojích, které nazýváme synapse. Proto, máš-li příliš málo pohybu nebo příliš málo spánku, pak v těchto důležitých synaptických spojovacích bodech v mozku dochází k jakémusi zkratu, jehož důsledkem je to, že se stáváš podrážděným, netrpělivým, rozmrzelým a pesimistickým..."

        Přeji Vám v příštím týdnu co nejméně "zkratů" nejen v synaptických spojovacích bodech Vašeho mozku, ale i ve Vašich rodinách.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 27.7.2012 20:10 | karma článku: 29,29 | přečteno: 1320x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 22,93 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 520x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

12.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6780x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Dnes by se to fotilo

To tak jedete po ránu žlutým vláčkem do Prahy, podřimujete, možná se vám i něco zdá. Pak něco přeruší vaše snění, podíváte se z okna a vidíte něco nádherného.

11.4.2024 v 9:00 | Karma: 17,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

  • Počet článků 3332
  • Celková karma 30,93
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.