Lidem dobrá vůle

A hned s andělem zjevilo se množství rytířstva nebeského, chválících Boha a řkoucích: „Sláva na výsostech Bohu, a na zemi pokoj, lidem dobrá vůle.“ (Lukáš 2,13+14 BK)

Tato slova většinou slýcháme o vánocích. Záměrně je cituji z překladu Bible kralické. Podle jiných překladů přejí nebeští poslové pokoj jen „dobrým lidem“. Podle Bible kralické je  pokoj na zemi přán všem, tedy i zvířatům a celé přírodě.
     Nám lidem je navíc přidáno přání dobré vůle, protože jen my, lidé, se můžeme svobodně rozhodovat, co uděláme. Na rozdíl od zvířat nejsme odkázáni pouze na instinkty a je tedy jen na nás, zda se rozhodneme sloužit dobru, nebo zlu.
     To přání zpívaly krátce po Ježíšově narození ohromné zástupy nebešťanů, kteří pozorně sledují život na naší planetě. Sledují, jakou katastrofou je pro naši Zemi hřích a vláda zla. To, co vidí, je pro ně varováním, aby před touto rakovinou chránili sebe i světy, které jsou jejich domovem.

     Vesmír nás sleduje a „drží nám palce“. Přejí si, abychom právě s pomocí Ježíše, který se narodil v Betlémě, porazili zlo ve svém nitru a dali v něm prostor Boží lásce.
     Čas od času se na chvíli zasním a představuji si, jak by vypadal svět, kdybychom se všichni zřekli sobectví a dali prostor „dobré vůli“. Svět bez zla, ubližování, výsměchu a ponižování.
     Je to krásná představa. Svět, na kterém zatím žiji, takový není. Bible ale při popisu budoucnosti mluví o tom, že právě na naší planetě Ježíš už brzy ustanoví království pro každého, kdo už dnes touží po pokoji a dobré vůli.

     Pokud chci být součástí tohoto království, mohu s tím začít už dnes. Jak? Třeba tím, že kolem sebe budu šířit pokoj a dobrou vůli.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | pátek 12.1.2018 21:35 | karma článku: 27,05 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 0

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,71

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59