Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda KSČ vadila jen tisícovce chartistů

Patříte k těm, kteří s nostalgií vzpomínají na „vládu jedné strany“? Stýská se vám po době, kdy ti obyčejní stáli ve frontě, přestože často ani nevěděli, co právě přišlo za zboží a zda se na ně vůbec dostane?

     V diskuzi pod mým posledním článkem „Za bolševika jsme žili v ráji“ kolega Jan Lněnička napsal: Problém je, když nějaký trouba, který v té době chodil do první třídy tvrdí, že za socialismu jsme nežili, ale přežívali. Žili jsme, nějak jsme netrpěli, krom těch kteří se postavili proti systému. Chartistů bylo asi 1000. Tahle tupá propaganda je otravná, každá doba má své. Jen ten gothaj byl lepší a levnější za socialismu.“

     Při čtení těchto slov se mi vybavily rozhovory s lidmi, kteří věří, že „sametová revoluce byla protistátním pučem, vyvolaným hrstkou nespokojených ztroskotanců, jako byl Havel a jemu podobní.“ Většina národa prý tehdy byla s vládnou KSČ spokojená a kdyby nebylo chartistů, mohli jsme si tu žít spokojeně a šťastně až doposud. Když poslouchám tyto lidi, kterých stále přibývá, mám stejné pocity, jako když jsem na záchodě čítával Rudé právo, protože fungovalo jako spolehlivé projímadlo.

     Z diskuze pod mým článkem si vypůjčím ještě další citát. Petr Burian v něm výstižně a s nadsázkou shrnuje, jak to štěstí vypadalo: „Proč bylo lépe za komunistů:
Když mi byly dva roky, byl mi rohlík po loket a dneska? Škoda mluvit. Za komunistů bylo deset deka salámu nějaká hromada na patnáct minut. Dneska je i dvacet deka dvakrát do huby.
Za komunistů se nikdo z mých kamarádů nepovyšoval, že byl na západě, anebo s rodinou ve Vídni na Vánočních trzích. Lidi měli tedy k sobě blíž.
Sdělovací technologie byly taky na větší úrovni. Co jsem řekl v deset večer v hospodě, to už ráno v sedm měli eSTéBáci zanesené ve složce.
Nemusel jsem v krámě bloudit mezi šestnácti jogurty, rozhodovat se jaké maso si koupím k večeři, či být nerozhodný u pečiva.
Nikdy mi neklekl internet, nikdy nezkolaboval telefon, výpadky signálu televize byly naopak součástí balíčku. Každá barva na obrazovce TV byl pak bonus navíc. Pokud jste tedy neměli černobílou za tři průměrné platy, což byla většina z nás.
Věděl jsem vždycky co bych si rád přečetl, nebo jakou muziku si poslechnout. Ale většinou jsem se tím nemusel zatěžovat. Historie měla 516 stránek, to se dalo zvládnout.
Když jsem šel cokoliv nakoupit, vždycky jsem přesně věděl pro co jdu a to jsem vyžadoval třeba i osmkrát po sobě, dokud jsem to nesehnal. Byl jsem tedy pevný ve svých zákaznických prioritách.
Důchodci za nás měli náš respekt, protože nikdo nevěděl, kdo z nich je komunista, estébák, anebo donašeč. Většinou byli všechno v jednom. Neotravovali nás žádní řemeslníci ani prodejci s nabídkami. Obchodníci vás neomaleně nelákali dovnitř provozovny, ale naopak ven.
Rodiče s vámi nechtěli mluvit o politice, necpali vám veřejná témata, naopak mluvili skrytě, v náznacích a šeptali, takže jste jako puberťák nevěděli, kdy se baví o sexu a kdy o šmelině masa na neděli.
Neotravovaly vás žádné pornografické nabídky. Takže katalog Prioru (Magnet) strany 68-72 spodní prádlo a 112-116 lůžkoviny, byly jasná volba bez přemýšlení.
Byly uhelné prázdniny a k tomu desítky hodin strávených v nekonečných frontách na cokoliv vás dostalo mezi lidi.
A dnes? Škoda mluvit. Proto jsme cinkali?“

     Vraťme se k víře některých spoluobčanů, že kdyby nebylo těch zmetků chartistů, mohli jsme si tu žít šťastně a spokojeně, protože všichni ostatní byli s vládou KSČ spokojení.
V listopadu 1989 jsem byl služebně v Praze. 21. listopadu jsem podvečer prožil na Václavském náměstí, kde nebyla jen hrstka chartistů, mezi které jsem nepatřil, ale sešlo se okolo 200 000 lidí, kteří dali hlasitě najevo, že jejich ochota podřizovat se diktátu KSČ skončila.
O tři dny později se demonstrovalo i ve Veselí nad Moravou, kde jsme tehdy s rodinou žili. Vše vyvrcholilo 25. listopadu, kdy se na Letné sešlo půl milionu protestujících. Tam jsem nebyl a nebyla tam spousta dalších lidí, kterým se vláda KSČ zajídala. Z toho můžeme logicky vyvodit, že s vládou nebyla nespokojená jen „tisícovka chartistů“, ale byla to většina obyvatel tehdejšího Československa.

     Pravdou je, že mnoho lidí se naivně domnívalo, že až padne vláda KSČ, budou se mít ze dne na den automaticky lépe než dřív. Nepočítali s tím, že se bude muset i nadále pracovat a že ta cesta k lepšímu životu nebude vždy jednoduchá a snadná.
Někteří pochopili, že je na nich, zda se budou mít lépe, jiní začali nostalgicky vzpomínat na ten ráj, ve kterém žili před „sametem“.

     Od té doby uběhlo už téměř 35 let. Mezi tím nám zde vyrostla generace lidí, kteří tu dobu nezažili a hrozí nebezpečí, že začnou naslouchat těm, kteří budou tvrdit, že bychom se měli znovu vrátit k třídnímu boji, protože pak bude zase ráj na zemi. Vysoké školy na západě jsou touto ideologií zamořeny a mladí lidé, kteří mají rádi „ideály“, podléhají řečem o spravedlivé společnosti.

     Jenže žádná spravedlivá společnost zatím neexistuje. Pokud se někomu stýská po vládě jedné strany, ať si zajede na dovolenou do Severní Koreje, a pokud bude mít to štěstí, že se i vrátí, bude nejpíše mluvit jinak. Karel Čapek, který byl nakloněn myšlence komunismu, po návštěvě Sovetského svazu napsal článek "Proč nejsem komunistou".

     V závěru uvedu ještě jeden citát z diskuze pod mým článkem. Pan Zbyšek Hlinka napsal: „Nějak si nemohu zrovna nic vybavit, po čem by se mi z té bolševické doby stýskalo. Možná by se něco dalo vyhrábnout, ale je to tak přehlušeno tím vším možným, co tehdy nešlo a dnes jde, že je dost namáhavé něco z té minulosti vylovit. Snad jen že jsem byl mladý, za to ale komouši fakt nemohli.“

     Nemyslím si, že bychom žili v dokonalé a spravedlivé společnosti. Přesto bych se nikdy nechtěl vrátit do doby, kdy u nás vládla jedna strana. I přes všechny problémy, které dnešní doba přináší, jsem přesvědčen, že je nám lépe, než tehdy. Važme si svobody, kterou zatím stále máme. V tomto světě a v této době to není samozřejmost.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 18.2.2024 10:41 | karma článku: 44,97 | přečteno: 9804x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,17 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,03 | Přečteno: 291x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,86 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 524x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,37
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.