Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Buckingham

24. 2. 2010 15:58
Závěr

Tak jsem si to všechno pozorně přečetl - a můj závěr je, že autor nám zřejmě chtěl sdělit, že věří v Boha...a v tomto s ním nikdo nehne. (A proč by měl, že?) Ostatní věci nemá cenu rozebírat, protože, jak pravil už můj předřečník v odstavečku pode mnou... logiku argumentů marno hledat. :-) Čili, já bych řekl, kdo chce věřit v Boha, ať věří, kdo ne, ať ne... A jaké si pro to najdou "podpůrné arguemnty", je na nich. Ostatně, jak vidno, v tomto heldání jde zajít hodně daleko! :-) Mj. právě čtu knihu Objevení Tróje...a když už bych měl věřit v Boha(y), tak v Bohy polyteistické, ti mi dávají větší smysl, než ten biblický arogantní, nenávistný, namyšlený páprda samožer! :-)Ten, co musel zahubit svého Syna (sám sebe?), aby sebe mezi lidem obecným trochu pozvedl...jináč by to s ním vypadalo nahnutě! :-) Ti řečtí Bohové se prostě jen tak bavili, byli taky egoisti a tvoři nespravedliví a ješitní, ale věděli to o sobě...a tím, jak v nich byla jistá pluralita...no, radši to nebudu rozmazávat. :)

0 0
možnosti
OR

oskie98

24. 2. 2010 16:11
Re: Závěr

"biblický arogantní, nenávistný, namyšlený páprda samožer! " domnival jsem se, ze Bible je jen jedna, ale ted mam pochybnosti, zda jsme cetli stejnou knihu ...:-/

0 0
možnosti
KV

_-1-_

24. 2. 2010 15:55
Když se mě někdo zeptá, zda věřím, že je

ve vesmíru život i na nějakých jiných planetách ... tak odpovím ... "ano, mohlo by to tak být".

Když se mě někdo zeptá, zda věřím, že by mohl být Bůh ... tak odpovím ... "ne".

A proč? ...... Někde daleko ve vesmíru mohou být podobné podmínky jako na zemi a též tam mohl proběhnout podobný vývoj jako na Zemi. Proto věřím, že nějaká forma života může existovat i někde jinde a my jí nepřisuzujeme nic jiného, než to, že existuje. ......... S Bohem je to však něco úplně jiného. Ti kdo v něj věří a cítí se být božími posly na zemi nám tvrdí, že Bůh stvořil Zemi, rostliny, zvířata i lidi a že řídí všechny naše kroky, atd., atd ....... tomu nevěřím!

0 0
možnosti
G

golemič

24. 2. 2010 15:56
Re: Když se mě někdo zeptá, zda věřím, že je

No tak jsi nevěřící, toť celé..

0 0
možnosti
K

kamil24

24. 2. 2010 15:49
Asi hlavni problem,

ktery vede k nekonecnym rozeprim je, ze ateista pripusti,ze buh muze existovat, ale verici nepripusti,ze buh nemusi existovat.

0 0
možnosti
JN

Cynyc

24. 2. 2010 15:54
Re: Asi hlavni problem,

Pojem ateismus se používá v různé šíři, chcete-li ho stavět do protikladu k víře, má to smysl pouze při nejužší definici, tedy jako aktivní víru v neexistenci Boží. Pak ovšem Vaše tvrzení postrádá smysl.

0 0
možnosti
J

jabrbla

24. 2. 2010 15:46
chroma logika

Logika clanku silne pokulhava. Kdyz vime, ze na Zemi existuje zivot, a vime, ze ve Vesmiru je mnoho planet podobnych Zemi, tak je prirozene predpokladat, ze existuje zivot i nekde mimo Zemi. Naproti tomu kdyz nemame zadne objektivni naznaky toho, ze by existoval Buh (treba ten krestansky), tak neni prirozene predpokladat, ze existuje.  Ale hlavne, hlavne: nikdo na Zemi se nesnazi vnucovat sve oblibene chovani ostatnim s oduvodnenim, ze si to preji nejaci mimozemstane - ze pokud se budeme chovat jinak, tak nas mimozemstane odvezou do nejakeho pekla, ze pokud nebudeme vzyvat mimozemstany, tak nakonec prijedou znicit Zemi, atd, atd. A to presto, ze existence mimozemstanu je daleko pravdepodobnejsi, nez existence krestanskeho Boha. Cili mozna by se cirkev mohla neco od stoupencu mimozemstanu neco naucit.

0 0
možnosti
JN

Cynyc

24. 2. 2010 15:51
Re: chroma logika

Chybně používáte Occamovu břitvu. Předpoklad existence i neexistence Boha je stejně "přirozený" ve smyslu jednoduchosti vysvětlení pozorovaných jevů. Opačné tvrzení v sobě nese implicitní předpoklad privilegovanosti jednoho ze stavů.

0 0
možnosti
JN

Cynyc

24. 2. 2010 15:44
Zvláštní

Autor vysvětluje (dokazuje by byl příliš silný termín), že věda nemůže dokázat neexistenci Boha (což skutečně nemůže), a dále vesele spekuluje o možnosti, že naopak dokáže jeho existenci. Až téměř na konci říká podstatné, že jde o nevědeckou otázku, tedy takovou, jíž věda z principu nemůže rozhodnout. Pojem "nevědecký" získal za socialismu skoro hanlivý nádech, což byl jeden z mnoha elementárních logických kiksů marxismu. Ve skutečnosti je každá interpretace reality z principu založena na víře a je v tomto smyslu nevědecká, víra v Boha je v tomto smyslu zcela rovnocenná kterékoli jiné interpretaci.

0 0
možnosti
I

ideozlocin

24. 2. 2010 15:49
Re: Zvláštní

to uz jsme nekde u teorii jako je matrix ... a presne tam je prave misto pro boha

0 0
možnosti
W

www.evlada.cz

24. 2. 2010 15:37
To je logicka konstrukce

jak z Vatikanu...Veda dokazala , ze ve vesmiru je zivot. Jsme to my. Zna priblizne na chemicke urovni jeho evoluci. Tzn dukaz tu je..Funguje to. Vime co je k tomu treba.

Kazdej taky vi , ze chemicke a biologicke reakce  funguji na urovni castic prvniho radu. A dnes se snazime zkoumat castice radu tretiho. A tam , zjevne zadnej Buh proste neni. A pochybuju, ze veda kdy nejake objevi. Maximalne objevi to, ze tu jsou

castice, ktere pochazeji jeste z dob pred velkym treskem. No a dal se asi nedostanem.  Ale urcite toho vyuzije banda kleriku a bude tvrdit , to je jasny to jsou bozi castice a ze Buh je nad vsim , casem i prostorem. I kdyby byl nas vesmir jen bunkou ritniho otvoru nejky multi vesmirovo hnusny larvy.  Osobne doufam v to, ze fyzika nebude zkoumanim existence boha travit moc casu a necha to na praci pro to vhodnejsim oborum. Jako je archeologie, historie , theologie a asi te nejpriznacnejsi discipline ve zkoumani boha a to je psychologie.

0 0
možnosti
J

JCage

24. 2. 2010 15:38
Re: To je logicka konstrukce

R^

0 0
možnosti
K

kamil24

24. 2. 2010 15:33
Vcelku zajimavy clanek.

Ovsem prirovnani vedy k vire, je uz ze samotne podstaty absurdni.

1.Veda a jeji poznatky jsou prukazne a v mezich soucasnych moznosti i overitelne.

2.V pripade vedy nehlasa kazdy vedec/stat/konglomerat zarucene jen a pouze svoji pravdu a neoznacuje ostatni za lhare a tmare.

3.Veda (i kdyz casto nerada) pripousti a reviduje chyby a nepresnosti.

4.Za nesouhlaseni s vedou, nenasleduje straseni/trest. Atd.

0 0
možnosti
G

golemič

24. 2. 2010 15:36
Re: Vcelku zajimavy clanek.

nesrovnává přeci víru a vědu...přečtěte si to ještě jednou...

0 0
možnosti
G

golemič

24. 2. 2010 15:28
My boha nechceme, tak neni, a dejte pokoj...

Kdo by se crcal s nějakou vinou, hříchem a odpuštěním. Učitelka na základce říkala, že bůh neni!

0 0
možnosti
J

JCage

24. 2. 2010 15:27
Je rozdil verit v boha

a hlasit se k nejakemu nabozenstvi. Kdyz verim v boha, k cemu je mi nabozenstvi, cirkev, papez, bible? To je vse vymyslene lidmi, kteri nam defakto nejen rikaji jestli mame verit ci ne, ale hlavne jak a na co mame verit. Z tohoto hlediska sam sebe, i kdyz treba na tu ci onu nadprirozenou formu verim, povazuji za ateistu. Buh tak jak ho prezentuje cirkev, bible, kostely atd. jsou pro mne pouze nastrojem k dosazeni moci. I proto v lidskych dejinach tolik lidi umrelo a i umira prave kvuli vire v toho ci onoho boha.

0 0
možnosti
G

golemič

24. 2. 2010 15:32
Re: Je rozdil verit v boha

Blábol člověka který Bibli nečetl, by vypadal přesně jako tento příspěvek.

0 0
možnosti
G

golemič

24. 2. 2010 15:26
HELEJTE, NECHTE SI TO,JO!?

Ve škole mi říkali , že bůh nejni, tata s mámou taky boha neznaji, v novinách si z něj dělaj srandu, tak co. Dejte mi pokoj s nějakým věčným soudem, zmrtvýchvstáním, hříchem atd. Já du večer dobře zapařit, a to je pravej život a rano sem jak znovuzrozenej. I kdyby Bůh byl, my ho nechceme!

0 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 29,78
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.