Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

clarkexxx

24. 2. 2010 14:10
asd

Nastesti existuji lide, kteri slepe neveri tomu, ze byl svet stvoren za 6 dni. Veda nam dala odpovedi na vse v cem jsme boha hledali (krupobiti, zatmeni, ...) krome smyslu nasi existence a naseho puvodu. Je spousta lidi kterym tato situace nevyhovuje a uchyluje se k vire v boha coz je vlastne porucha mysleni. Je totiz dost mozne ze nase byti zadny smysl nema.

0 0
možnosti
K

kdojsem

24. 2. 2010 14:38
Re: asd

Rv Je úsměvné jak ti, co mají poruchu myšlení ji promítají na druhé, tj. na ty co ji nemají nebo na ty, co jsou na tom s úrovní vědomí o dost lépe. Je to jakási obrana abych nenahlédl jak jsem pozadu, co jsem zanedbal a snaha, abych se i nadále udržoval jakémsi falešném klídku.

0 0
možnosti
JN

mahdi

24. 2. 2010 13:40
Důkazy

Doktor Plzák kdysi zdařile argumentoval, že věrnost nejde dokázat (lze dokázat jen nevěru). Stejně nejde dokázat, že je člověk poctivý a nejde dokázat, že jste neměli žádné příjmy. V tomto smyslu je teoreticky možný důkaz, že B(b)ůh existuje - prostě přijde na pokec. Jeho neexistenci dokázat nelze.

Ateismus vznikl v 18. století jako extrémní reakce některých osvícenců na "tlaky" oficiálních církví. Opravdovým vědcům jsou spíše bližší agnosticismus, deismus nebo panteismus. V Česku je ateismus tak frekventovaný díky kombinaci tradičního českého antiklerikalismu (Československo vzniklo katolické církvi navzdory) s dialektickým materialismem Karla Marxe, který zde nalezl jako na jednom z mála míst na světě úrodnou půdu.

0 0
možnosti
VC

Beegate

24. 2. 2010 13:39
Věda boha nevylučuje.

Zajímavé téma. Věda existenci boha sice nedokázala, ale také ho apriori nevylučuje.

Ve vesmíru, tak jak ho popisuje dnešní fyzika, pro boha místo JE. Ale pro boha diametrálně odlišného, než jak ho vidí většina světových náboženství. Vesmír není deterministický, na kvantové úrovni např. probíhají děje které ve velkých počtech sice přesně odpovídají statisticky spočtené pravděpodobnosti, ale v jednotlivých případech jsou absolutně nepředpovídatelné. A toto je například místo, kam může vstupovat zásah entity zvané bůh.

0 0
možnosti
DM

G4Danny

24. 2. 2010 14:03
Re: Věda boha nevylučuje.

Ne ze bych primo nesouhlasil, ale:

Na urovni kvantovych procesu ale muze Buh vstupovat porad jen jako generator pseudonahodnych cisel misto generatoru nahodnych cisel. jinymi slovy, zakony velkych statistickych souboru (atomu, elerktonu, molekul) museji zustat nezmenene, at jednotlive procesicky rozhodl Buh nebo Nahoda.

0 0
možnosti
JN

Wrunx

24. 2. 2010 13:39
Hezký,

čtivý, ale zhola zbytečný článek :-)

0 0
možnosti
R

Raffan.

24. 2. 2010 13:34
hlupak odmita to cemu nerozumi

chytrejsi muze pochybovat, ale nedmita. :-)

0 0
možnosti
L

Lewis

24. 2. 2010 13:36
Re: hlupak odmita to cemu nerozumi

Předpokládám, že tím narážíte na věřící, kteří odmítají možnost neexistence Boha, dokonce o jeho existenci odmítají i pochybovat, že?

0 0
možnosti
DM

G4Danny

24. 2. 2010 13:27
Souhlasim, hlavne...

...hlavne se drzte sveho kopyta. Dokazat neexistenci neceho je pro vedu nezridka nemozny ukol a to plati stoprocentne u neexistence cehokoli "nekde ve Vesmiru nebo i mimo nej". Veda nemuze vyvratit existenci Boha, to rikam jako neverici vedec.

Kdyz zduvodnuji ja, proc NEVERIM, pouzivam dva argumenty: 1) na vse, co je pro nas dosud ve Vesmiru pozorovatelne a meritelne (!) lze uspesne nasadit jak na modely zahrnujici existenci Boha, tak na modely, ktere Boha nepredpokladaji. Metodou redukce volnych parametru se pak dostavame vesmes k tomu, ze maximalne redukovane modely s Bohem obsahuji prave o jeden (toho Boha) predpoklad vic nez modely bezbozne. Z toho plyne, ze pro vysvetleni fyzickeho sveta (tedy odpovedi na otazku Jak veci funguji?) Boha neni potreba.

2) koncept Boha a viry obecne by spravne mel byt aplikovan prave jen tam, kde nelze aplikovat vedu. otazky dobra a zla, moralky a podobne nejsou vedecky uchopitelne, proto tam nastupuje - i u mne - vira. (na pokracovani)

0 0
možnosti
JS

crezpenan

24. 2. 2010 13:44
Re: Souhlasim, hlavne...

Prokázals,že Occamova břitva funguje,Bůh je tedy navíc,tedy zbytečný.

0 0
možnosti
P2

přezdívka 2

24. 2. 2010 13:19
Přečtěte si

knihu od DINESH D SOUZA : Křesťanství a ateismus - úplně jinak. Tam najdete odpovědi na všechny Vaše otázky a připomínky, které se v diskusi objevují.

0 0
možnosti
JK

jana.krcova

24. 2. 2010 13:17
moc hezky napsané,

vřele doporučuji film Creation. Věda a víra. Víra a věda. Darwinova teorie a popírání existence Boha, bolestná ztráta dcery a věřící manželka. Výborně natočené. A stále zůstává otázka, kdo má pravdu. Každý máme tu svoji. To, čemu chceme věřit a věříme. J.

0 0
možnosti
JS

crezpenan

24. 2. 2010 13:03
Bůh zemřel v Osvětimi,řekl Lustig,souhlasím.

Když si ten trouba,co si říká vědec, dá na začátek nesmysl jako je-Bůh existuje-tak dokáže cokoliv.

Z nuly totiž vždy vyplývá jednička,jak nás učí matematika.

0 0
možnosti
R

Raffan.

24. 2. 2010 13:31
Re: Bůh zemřel v Osvětimi,řekl Lustig,souhlasím.

pro nekoho v Osvetimi, pro nekoho v Pompejich. To je vec osobniho nazoru jedince nebo skupiny. Ja v boha verim a moje filozofie je, ze se tady chodime neco naucit. Jakkoliv je ten nas zivot kratky a po... jako zebrik od kurniku, ma svuj ucel. Buh vi co dela na rozdil od mnohych z nas. Neobvinuj Boha z jeho byti ci nebyti, proto ze se k sobe my sami neumime chovat.

0 0
možnosti
DK

Danny_Kay

24. 2. 2010 13:02
Az na to,ze...

...existenci zivota ve vesmiru lze na zaklade nasich poznatku predpokladat. Existenci Boha nenasvedcuje naprosto nic. Tedy alespon ne Boha jako bytosti, ktera nadeluje lidem podle toho, jak zili. Zadna takova zpetna vazba neexistuje. Pokud Buh je, pak je mu taky zcela jedno,zda nekdo v nej veri nebo ne...kdyby mu to jedno nebylo, nebyl by pro nej problem lidem dokazat svou existenci.

0 0
možnosti
TV

tomtop

24. 2. 2010 13:06
Re: Az na to,ze...

není to třeba o tom, že hledající dostávají odezvy, z nichž na jeho existenci mohou usuzovat, zatímco "intelektuálové" ateisté z fleku prohlásí cosi a víc se tím nezabývají ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 3333
  • Celková karma 30,49
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.