Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

musulman

27. 2. 2010 14:52
No, tak nějak,

je třeba pochopit, že víra (v boha) spadá do oblasti ideologie (stejně jako komunismus, rasizmus, liberalismus, konzervatismus... atd.) a proto je ze svého principu vědou "nedokazovatelná", stejně jako je bůh - součást ideologie - ze svého principu nedokazovatelný. Proto se v průběhu času zásadně mění (s poznáním a potřebami) jak samotná víra (v boha) tak i samotný bůh a jeho zpodobnění věřícími. Proto se ani věřící nejsou schopni domluvit na jeho jasné "roli", neboť bůh jako součást ideologie má v každé skupině, odvolávající se na jeho existenci, "roli" kterou mu tato skupina určuje dle svých potřeb. :-)

0 0
možnosti
Č

časman

26. 2. 2010 2:42
Bůh je vše,všichni jsme věřící

Boha máme přímo před nosem,a proto ho nevidíme,je vším co existuje.Bůh je komplexní univerzum, včetně nás.Celý vesmír je jeho tělo,jeho mozek, neboť  veškerý pohyb v univerzu zanechává otisk,informaci,kterou my vnímáme jako rozpínající se prostor a tím i plynoucí čas.Následně vše ostatní jest z prostoru složeno.Tedy vše, časoprostor,hmota,elm.zář.gravitace atd. nejsou níčím jiným než informacemi o každám šustnutí ve  vesmíru,jakousi Boží pamětí veškeré minulosti,ze které Bůh vytváří přítomnost:-).

0 0
možnosti
MN

Forrrest

26. 2. 2010 2:16
Nejedná se o vědu, ale o vědecký (skeptický) přístup!

Vyžadování důkazů, jejich racionální vyhodnocení. Occamova, Popperova břitva...

Lidé by prostě neměli věřit každému iracionálnímu výmyslu, který je napadne. A tím méně, pokud je má jedny ze základních atributů NEEXISTENCE - principiální nedokazatelnost a nevyvratitelnost existence.

Btw, slušná reakce: http://frankkrejci.blog.idnes.cz/c/125583/Veda-nemusi-dokazat-existenci-boha-proc.html

0 0
možnosti
A

Astartoth

23. 7. 2010 10:39
Re: Nejedná se o vědu, ale o vědecký (skeptický) přístup!

Lidstvo je iracionalni z sve podstaty a nesmyslum verit chce. V posledni dobe zejmena jsou v oblibe iracionalni nesmysly typu zbohatnuti pres MLM, uzdraveni se "obtiskem atomu lecive latky do vody" a zhubnuti pomoci vytazku z buhviceho. A to jsou tyto nesmysly objektivne vyvraceny a stale se jim veri!

0 0
možnosti
FK

manilaman

24. 2. 2010 23:32
Dam vam vedet

Vidim ze jste rozpoutal dobrou diskuzi, 301 prizpevku, zatim. Pro me je tu rano, pokusim se neco napsat, doufam e to bude hotove dnes.

Zatim se mejte.

0 0
možnosti
MV

marka40

25. 2. 2010 6:32
Re: Dam vam vedet

Pište, pište - a zkuste při tom být také trochu tolerantní;-)

0 0
možnosti
B

brnl

24. 2. 2010 20:46
Úsměvná náboženská demagogie

ale řekl bych že tímto způsobem lze obhájit víru v jakékoliv sektě i víru v absolutně jakýkoliv nesmysl, třeba na základě tohohle můžu věřit že existují draci co pojídají princezny, víly nebo Sněhurka a sedm trpaslíků.  

Věřit v mimozemské civilizace a Boha to není jedno a totéž, ten kdo věří v ty civilizace to nikdy nebere tak vážně aby tomuhle podřizoval zdejší bytí.  

0 0
možnosti
MV

marka40

25. 2. 2010 6:31
Re: Úsměvná náboženská demagogie

No jo, demagogie - ale jak potom vysvětlíte, že 90% obyvatel naší planety věří v různé Bohy? Česko je v tomto směru naprostá výjimka!

0 0
možnosti
SE

svetový exkrement

24. 2. 2010 19:07
Buh

Buh existuje na 50%. Bud je nebo neni. Hlavne je ale uplne zbytecne se to snazit zjistit ci po tom patrat. Nejhrsi jsou ale vnucovaci. Ty odmitajici boha nejsou tak hrozni a da se s nima rozumne bavit. Ty kteri stoji na druhe strane barikady jsou uz bohuzel horsi.

0 0
možnosti
OR

Ježkovy_voči

24. 2. 2010 19:22
Re: Buh

No jo, vrána k vráně sedá, ...

0 0
možnosti
VF

vaťák

24. 2. 2010 17:46
Poděkování za příspěvky

Během dne se jen sporadicky dostávám k počítači a tak jsem neměl možnost reagovat na jednotlivé příspěvky. Snad se k tomu dostanu ještě večer, až budu mít zase chvíli volno.

Ke všem příspěvkům k diskuzi mám jednu společnou připomínku. Asi jsem to v článku nezdůraznil, ale jeho cílem nebylo "dokazovat, že Bůh existuje". V rubrice "Viděl jsem Boha" chci v několika pokračování reagovat na argumenty, které jsou používány proti víře v Boří existenci. Až v závěru tohoto seriály dám  prostor i pro argumenty, které jsou zase věřícími uváděny jako to, co podporuje jejich víru.

Už v reakci na první příspěvek do diskuze jsem napsal: "Myslím, že vždy nemusí jít o "přesvědčování" těch druhých o své pravdě.

Ale o to, abychom se navzájem lépe poznali a uměli respektovat jeden

druhého." Takže všem děkuji za jejich diskuzní příspěvky. Mnohé z nich jsou pro mne podnětné.

0 0
možnosti
BI

Brkoslav IV

24. 2. 2010 17:57
Re: Poděkování za příspěvky

...v to jsem doufal ;-). Drzim palce.

0 0
možnosti
BI

Brkoslav IV

24. 2. 2010 17:38
hmmmm......

Drtiva vetsina diskutujicich musi byt ve veku do...nebo tak velmi malo pres dvacet let a predstavuje si boha , jako belovouseho starika, ktery sedi na oblacku a nad hlavou svatozar ..hlaven vsechno musi byt konkretni, aby se na to, pokud mozno dalo sahnout. Tak to je prvni totalni omyl. Ted ,.....buh je myslenkova konstrukce, ktera ma pomoci jednotlivcum a spolecnostem v orientaci ve svem zivote. Ma mu instalovat jistou sluzbu (oper system ) , ktera ovlada priority, ale s vedomim toho, kdo si ji instaloval. Z mela garazove cirkve se vyvinula mocna Microsofti krestanska cirkev . Existuje spousta dalsich firem vydavajicich svuj Bozi software a jak to tak chodi...v necem i lepsi...ale behem let vydava Softwarovy gicant z Vatikanu take zaplaty :-) na sva Bozi okna.

0 0
možnosti
BI

Brkoslav IV

24. 2. 2010 17:39
Re: hmmmm......

Ovsem ted pres pul stoleti spi... a programatori z Blizkeho vychodu objevili mezitim spostu uzasnych memovych sekvenci.... Pratele...vsechno je to o mysleni a vire. Vira je od slove verim. Verim, ze tohle...tenhle bozi mem v me hlave mi pomuze v jednani. Nemusim si vybrat boha , tedy krestansky program, mohu si ho treba i napsat sam, jsem -li dostatecne znaly sveta a programovani. Ale pak budu vedet, ze to, co jsem si napsal musi byt takove, abych tomu veril. A pak uz budu verit, protoze jinak se mi to nezapise do podvedomi.Memu Boha...a cokoli s cim pracuje mozek sam o sobe...musim proste verit. Jinak to naprosto nefunguje. To neni o dotykani se prsty ci spatreni... Jen si vezmete 'placebo' ... tak v jeho funci jasne vidite , co udela vira ( podvedomi ) s fyziologickymi funkcemi v tele... :-).

0 0
možnosti
OR

Ježkovy_voči

24. 2. 2010 19:21
Re: Na počátku bylo Slovo...

Na počátku bylo pusto a prázdno (SZ), a leckde i zůstalo.

0 0
možnosti
R

regazo

24. 2. 2010 17:12
Věřící si myslí, že mimo zemi je život?

O existenci Boha jsem přesvědčen, o životě mimo Zemi pochybuji, resp. nevěřím na to. Nedává mi to smysl. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 3330
  • Celková karma 31,33
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.