Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

K_ing

16. 6. 2010 19:58
Deset přikázání ?

Myslíte ty s "don't boil a goat in its mother's milk" apod ? Protože opravdové desatero obsahuje právě toto :)))

0 0
možnosti

Mojše

16. 6. 2010 20:28
Re: Deset přikázání ?

Není to moc důležité, ale moc by mě zajímalo, proč citujete původně hebrejskou knihu v české diskuzi anglicky;-) Ale k věci - máte samozřejmě pravdu v tom, že se přikázání "nebudeš vařit tele v mléce jeho matky" v bibli objevuje, ale rozhodně nepatří do DESATERA přikázání a už vůbec ne k tomuhle článku. Nepochybuji, že pan Fürst, který zná bibli jistě lépe než my oba dohromady, by dokázal napsat článek i o tomhle přikázání, ale v tomhle článku se věnuje jinému a nějak tu nevidím souvislost.

0 0
možnosti
JM

J i ř í

16. 6. 2010 19:54
Pěkný článek

A pokud přiměje aspoň jednoho z tisíce čtenářů k zamyšlení, tak díky za to.

0 0
možnosti
VK

K_ing

16. 6. 2010 20:02
Re: Pěkný článek

Kež by přiměl opravdu někoho k přemýšlení, třeba sebe sama a zbavit se víry v imaginárního přítele..

0 0
možnosti
KH

Tobinka

16. 6. 2010 19:47
i křesťané mají více bohů

Zmińovaní Ŕekové měli sice více bohů,ale vždycky se mohli obrátit na Dia jako nejvyšší autoritu. Když ale měli pocit, že je problém poněkud malicherný nebo specializovaný, řešili to dalšími bohy. Třeba při vítězství v soutěži pěvců vám mohl pomoci Zeus, ale praktičtější bylo požádat o pomoc patrona pěvců Apollona.

Křesťané dělají to samé. Prosí svatého Antoníčka, Terezičku a nemají sice soucitnou Bohyni, ale to nevadí, protože mají Bohorodičku... Takhle si monotheismus nepředstavuju. :-P 

0 0
možnosti

Mojše

16. 6. 2010 20:35
Re: i křesťané mají více bohů

Tak modlitba skrze svaté je v podstatě ryze katolická záležitost, a i tam by pokud vím měla být právě jen modlitbou SKRZE svaté k Bohu. Ale dál mi to nepřísluší rozvádět, jako evangelíkovi mi to celé taky neni úplně jasné

0 0
možnosti
JN

Cynyc

16. 6. 2010 19:42
Pane jo.

Dokazovat, že monoteistický Bůh je lepší než ostatní, tvrzením jeho následovníků, že je opravdu lepší, to chce opravdu vroucí víru - ve smyslu protikladu rozumu. Monoteistická náboženství jsou evidentně úspěšnější (patrně jsou lépe připravená na globalizaci), takže pravděpodobnost, že nám nějaký věrozvěst bude kázat zrovna je (a nikoli některé z polyteistických), je podstatně vyšší. To je tak vše, co lze k tomuto blogu říci, pokud vaše je vaše metoda poznání světa racionální (což neznamená lepší než jiná; tato metoda sice vede k hlubšímu poznání světa, zároveň ale k atrofii emocionálního prožívání a ztrátě radosti ze života - takové vyhnání z ráje za požití jablka poznání).

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 6. 2010 19:55
Re: Pane jo.

Monoteistický bůh je ten nejlepší bůh. Z definice. Zároveň ovšem platí, že je to ten nejhorší bůh. Z téhož důvodu. ;-)

0 0
možnosti
MB

bjerndi

16. 6. 2010 19:06
Bůh

tak kdo je ten pravý ? Hospodin, Kristus, Budha, Rá ( Re ), Višna, Šivu, Šinto,Odin, Zeus, Hašek či Jágr,  nebo nedej paneboze opravdu opravdu jen Bůh.

 

0 0
možnosti
KH

Tobinka

16. 6. 2010 19:48
Re: Bůh

Hašek?????

Kde jste byl posledních deset let.

Vokoun!!!!;-D

0 0
možnosti
JL

jyy

16. 6. 2010 17:39
Jediný Bůh stačí,

pokud to je můj Bůh, který je pro všechny : ne křesťanský, jen pro křesťany (jejich sekty); ne muslimský, pouze pro muslimy; ne komunistický, pouze pro komunisty; atp.. Ve jménu mého Boha nebyl zavražděn, mučen, tělesně i duševně znásilněn jediný člověk. Proto stačí.

0 0
možnosti

Mojše

16. 6. 2010 18:36
Re: Jediný Bůh stačí,

Zajímavý názor, děkuji za něj. Něco jsem ale asi nepochopil - píšete, že křesťanský Bůh je jen pro křesťany apod. Podle toho by něco, co se jmenuje "MŮJ Bůh", jak píšete, jen pro vás, ne? Mezi tvrzením, že ten Bůh je můj, a tím že je pro všechny je tu trochu rozpor, ne? Mimochodem i my křesťané věříme, že náš Bůh je tu pro všechny. A k poslední větě - kdybych tedy dejme tomu já ve jménu vašeho Boha někoho mučil, byl by tím váš Bůh pro vás zdikreditován a musel byste si najít nějakého jiného?

0 0
možnosti
ML

marlow

16. 6. 2010 15:48
Jste si jisty

ze se nad egyptany zavrelo Rude more? "Pastori" jako vy delaji cirkvi medvedi sluzbu... at uz je jakakoliv. Nedivte se ze se Vam lide smeji, nebo si Vas proste nevsimaji kdyz rikate takove bludy jako ze izraelci prosli skrz Rude more ktere pred nimi buh otevrel a egyptany v nem utopil...

0 0
možnosti
VF

vaťák

16. 6. 2010 16:10
Re: Jste si jisty

V Bibli je napsáno, že Židé přešli přes Rudé moře a já nemám důvod tomu nevěřit.

A jestli se tomu někdo chce smát, je to jeho věc.

0 0
možnosti
ML

m. l.

16. 6. 2010 14:57
Bozi jsou celkem čtyři,

dva reální, dva imaginární. Bible totiž byla mezitím několikrát zobecněna, je vidět, že nesledujete odbornou literaturu.

0 0
možnosti
VF

vaťák

16. 6. 2010 15:04
Re: Bozi jsou celkem čtyři,

Co tak uvést nějaké odkazy na "odbornou literaturu", aby se člověk, co ji nesleduje, mohl poučit?

0 0
možnosti
H

honzabar

16. 6. 2010 10:35
Přikládám desatero

http://www.online.bible21.cz/bible.php?kniha=exodus#20

1)Neměj žádné bohy kromě mne.

2)Nevytvářej si modly v podobě čehokoli nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Neklaň se jim a nesluž jim, neboť já Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivě milující. Trestám nepravost otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kdo mě nenávidí, a prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kdo mě milují a zachovávají má přikázání.

3)Neužívej jméno Hospodina, svého Boha, nadarmo, neboť toho, kdo by užil jeho jména nadarmo, Hospodin neponechá bez trestu.

0 0
možnosti
H

honzabar

16. 6. 2010 10:35
Re: Přikládám desatero

4)Pamatuj na sobotní den, aby ti byl svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci, ale sedmý den je dnem odpočinku, zasvěceným Hospodinu, tvému Bohu. Nebudeš dělat žádnou práci – ty, tvůj syn ani tvá dcera, tvůj otrok ani tvá děvečka, tvé dobytče ani přistěhovalec ve tvých branách. V šesti dnech totiž Hospodin učinil nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, ale sedmého dne odpočinul. Proto Hospodin požehnal sobotní den a posvětil jej.

5)Cti svého otce i matku, ať jsi dlouho živ na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh.

6)Nezabíjej. 7)Necizolož. 8)Nekraď.

9)Nelži o svém bližním.

10)Nezáviď svému bližnímu jeho dům. Nezáviď svému bližnímu jeho manželku, jeho otroka, jeho děvečku, jeho býka ani osla – nezáviď svému bližnímu vůbec nic.“

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 6. 2010 10:30
Jeden bůh

je víc než dost. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.