Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

janacz

29. 10. 2010 14:40
Je přece možné

že jak evoluční tak Boží  teorie jsou nepravdivé. Pro Boha to nic neznamená- pokud existuje. 8-o

0 0
možnosti

Isaac Rokosowski

1. 11. 2010 15:00
Re: Je přece možné

Či naopak- obě dvě teorie mohou být správné. Darwin mluví o vývoji života na Zemi- ne o vzniku! Tedy o vývoji něčeho co Bůh již stvořil, Darwin totiž nemluví o vzniku života, ale o jeho vývoji- což je zásadní rozdíl. Opravdu se Darwinovo teorie s Bohem nevyvrací--Darwin byl sám hlubokým křesťanem a umíral s Biblí v ruce. To co se vylučuje s Bohem je teorie abiogeneze- neboli že život vznikl z neživé hmoty- tato teorie vyvrací Boha- ale samozřejmě je to stále pouze teorie.

0 0
možnosti

scabies

25. 10. 2010 13:32
typicke krestanske kydy

"začal jsem si totiž uvědomovat, že evoluce je založena více na domněnkách

než na faktech. Bylo v ní příliš mnoho mezer, než abych na ní mohl

vsadit svou věčnost i svůj každodenní život."

----

pro evoluci je asi 10^10x vic dukazu nez pro pohadky z bible, jen idiot je nevidi

0 0
možnosti

vaťák

25. 10. 2010 16:14
Re: typicke krestanske kydy

Kdybych soudil podle Vašeho slovníku, pak by to evoluce určitě vyhrála.

0 0
možnosti

Roger Wilco Sr.

24. 10. 2010 14:17
.

Evoluce a existence Boha se nevylučují. S tím nemám žádný problém. Problém mám spíš s jinou věcí: "Ježíš zemřel, abychom my mohli žít věčně.". A co lidi před Ježíšem? S jejich dušemi se po smrti stalo něco jiného? To je blbost, Boží zákony platí stejně po celou dobu trvání tohoto vesmíru a je úplně jedno, jestli se na Zemi narodil nějaký Buddha, Ježíš nebo někdo podobný. Ježíš byl určitě mimořádnou osobností, dal lidem nějaké velké kladné poselství, ale že ho pak gauneři, lačnící po krvi,  zavraždili, to nemá s naší posmrtnou existencí nic společného. A jeho zmrvýchvstání? To je na každém, čemu věří. Ale něco velkého se tehdy stalo, to je pravda, jinak by křesťanství netrvalo přes dva tisíce let. R^ Za článek obvyklá karma a pište dál, ty Vaše úvahy mám moc rád.

0 0
možnosti

vaťák

25. 10. 2010 13:17
Re: .

Omlouvám se, že odpovídám až dnes. Ježíš zemřel za všechny lidi, kteří kdy žili a budou žít na naší planetě. Bez ohledu na to, zda to bylo před jeho smrtí a vzkříšením, nebo po něm. Záleží jen na tom, zda ve svém životě hledali dobro.

0 0
možnosti

martinxz

24. 10. 2010 0:50
Ach jo

čekal jsem nějakou inteligentní myšlenku jako třeba, že boha má každý v sobě a bůh je sysmbolem pro vyšší hodnoty. Místo toho vypustíte takový blábol, že v evoluci jsou mezery a z toho vyplívá, že bůh existuje ... :-) to je i na mě vážně moc. Křesťany jako jste vy nebudou lidi nikdy brát vážně.

0 0
možnosti

vaťák

24. 10. 2010 8:08
Re: Ach jo

Nic takového v článku není. Z toho, že jsem před třiceti lety vnímal, že evoluční teorie má mnoho mezer, nevyplývá, že je Bůh. To by pak každý, kdo se touto teorií vážně zabývá a přemýšlí nad tím, co se v ní předkládá jako fakta, musel věřit v Boha.

Napsal jsem: "Byla to paradoxně literatura, zabývající se evoluční teorií, která mne zase dovedla k přemýšlení o Bohu a o stvoření." 

Přeji příjemnou neděli.

0 0
možnosti

Anup1

23. 10. 2010 15:41
Vidíte

    pane autore,jak přemýšliví jsou ti tzv.ateisté? Můžete jim logicky vysvětlit,proč se nepromítá do naší reality Bůh jako dokonale spravedlivý,milující,milosrdný,vše odpouštějící?Doufám,že to neodbydete tak,jak je zvykem u všech církevních představitelů a jejich věřících,že "Cesty a úmysly Páně jsou nevyzpytatelné"....

0 0
možnosti

Lobo - poslední Czarnian

23. 10. 2010 15:48
Re: Vidíte

Sice nejsem autor ani věřící, ale jestli chceš detailnější rozpitvání teodiceje, tak to zkus s Leibnitzem. Prý je to komplikovaný, ale ne úplně blbý.

0 0
možnosti

Lesní sběř

22. 10. 2010 22:55
A proč...

...by nutně musel Darwin vylučovat Boha a Bůh Darwina? A skutečně je věda protikladem víry? Není snad právě snaha porozumět Božímu dílu tou nejupřímnější formou modlitby?

Věrouka je podružná: jen rádoby mystická podobenství, jen kouř a zrcadla. Je zbytečné memorovat si, že Enoch zplodil Iráda a Irád zplodil Maviaele a Maviael zplodil Matuzaele a Matuzael zplodil Lámecha, protože v konečném součtu dějin na ně, s prominutím, kálel pes. Skutečně s sebou musíme vláčet tuhle bagáž smyšlenek, pověr a úryvků ze starověkých matrik? ;-)

0 0
možnosti

vaťák

23. 10. 2010 7:05
Re: A proč...

Pokud jako křesťan vycházím z Bible, pak se Darwin s Bohem rozcházejí.

V článku píšu o své zkušenosti staré víc jak třicet let. A to, co se tehdy vydávalo za vědu, se s vírou určitě sladit nedalo. Ve škole jsem museli například studovat "věděcký komunismus".

Einsteina se prý jednou kdosi zeptal, co by dělal, kdyby někdo objevil matematický důkaz toho, že Bůh není. A on měl odpovědět, že by si počkal, až by se našla chyba ve výpočtu.

Nemyslím si, že opravdové vědecké bádání je v protikladu s vírou. Víra i věda mají stejný cíl - hledat odpovědi na otázky, které nás přesahují.

0 0
možnosti

Roman01

22. 10. 2010 21:07
...

Důkazů pro evoluční teorii je spousta, z řady různých oborů, i takzvaných mezičlánků je habaděj, psal jsem o tom už v jednom ze svých prvních článků:

http://polach.blog.idnes.cz/c/40861/Myty-okolo-vzniku-zivota-a-evolucni-teorie.html

Jinak v českém jazyce bohužel zatím nevyšla kniha, která by systematicky podala důkazy o evoluční teorii, takže je třeba se obrátit na zahraniční knihy jako "The Greatest show on earth" , "Why evolution is true" nebo na web: http://talkorigins.org/faqs/comdesc/

KAždopádně já, když jsem se s těmito důkazy seznámil, tak už nemám nejmenší pochyby o tom, že evoluce je fakt.

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

22. 10. 2010 21:17
Re: ...

Souhlasím, s jedním "ale".

-

Pro to, aby byla úvaha kompletní, je potřeba promyslet jednu věc. Pokud uvažujeme o alternativě Stvořitele, musíme vzít v úvahu, že mohl z neznámých příčit stvořit svět tak, aby vypadal jako by nebyl stvořen. Takové mimikry.

-

To je myslím nevyvratitelná alternativa. V praxi to vyjde na stejno, každý ateista by to měl vzít v úvahu.  Věřící by pak měli vzít v úvahu, že pokud zpochybňují evoluci, zpochybňují zároveň schopnost jejich Boha zamaskovat tvoření evolucí tak, aby bylo nerozeznatelné. ;-)

0 0
možnosti

marka40

22. 10. 2010 20:26
Něco podobného

znám;-)

0 0
možnosti

Lobo - poslední Czarnian

22. 10. 2010 20:41
Re: Něco podobného

Já to znám spíš obráceně.

0 0
možnosti

Faustino

22. 10. 2010 20:07
ThDr. O. Funda:

"Dějiny svou absurditou, svou ambivalencí nijak nenasvědčují tomu, že by měly Pána, který je má ve své moci. Vyznání křesťanské víry, že Bůh je Pánem dějin, že je všemocný a že "bez jeho vůle ani vlas s hlavy spadnouti nemůže", považuji za velmi nevěrohodné. Dějiny plné nesmyslného utrpení činí myšlenku Boha nepravděpodobnou. Naopak představa, že dějiny nemají žádného spravedlivého a milostivého Pána, že jsme ponecháni sami sobě a ambivalenci svého lidství, tedy že utrpení je beze smyslu, že je absurdní, tedy představa dějin bez Boha, činí skutečnost utrpení v dějinách přijatelnější a snesitelnější než představa dějin s Bohem. Absurdita utrpení v dějinách je méně absurdní bez představy Boha než s představou spravedlivého a milostivého Pána dějin."

0 0
možnosti

vaťák

22. 10. 2010 20:35
Re: ThDr. O. Funda:

Vidíte, a mně to připadá přesně naopak. Protože věřím v Boha, který může všechny křivdy napravit. I ty, které jsem napáchal já! V tom se možná s panem Dr. lišíme.

0 0
možnosti

Wrunx

22. 10. 2010 20:00
Hezké,

pokládáte otázku, píšete o více či spíše méně souvisejících věcech, otázku zopakujete (pro jistotu, taky vás asi napadlo že vlastně píšete pořád o ničem) a... odpověď žádná. Věru, výživný to tlach... ;-D

0 0
možnosti

wakan.

22. 10. 2010 20:11
Re: Hezké,

presne, napadlo me to same :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS