Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

Roger.Wilco

12. 12. 2010 22:12
.

Znám spoustu lidí, kteří jsou nevěřící, tj. odmítli Boha, jestli se to tak dá říci, a jsou to slušní lidé. Tedy nikoliv nacisté apod.. A myslím, že jsou takoví nikoliv pouze proto, že žijí ve společnosti, vystavěné na křesťanských základech, ale také proto, že se drží prostého pravidla "Žij a nech žít." nebo "Nedělej druhému to, co nechceš, aby on dělal tobě".  To druhé pravidlo je asi z Bible, že? Ačkoliv křesťanství ukázalo ve svém učení lidem, jak mají žít v morálce, nemyslím si, že je jejím jediným zdrojem. Jak už jsem psal v jiné diskuzi pod Vašim článkem: Myslím, že Bůh je, stanovil ve vesmíru pravidla jeho fungování, ale to je vše. O nikom nerozhoduje, nikoho netrestá ani neodměňuje, lidé se svým chováním odměňují nebo trestají sami, i když si kauzalitu mezi svými činy a jejich následky většinou neuvědomují. Ale ono to naprosto spolehlivě funguje.

Ale za Vaší další zajímavou úvahu obvyklá karma :-)

0 0
možnosti
VF

vaťák

13. 12. 2010 6:21
Re: .

Aby tento článek nebyl chápán tak, jak naznačujete v úvodu svého příspěvku, v závěru zdůrazňuji:  "Touto úvahou nechci tvrdit, že ten, kdo odmítne Boha, skončí jako

nacista nebo marxista. Jen je to určité varování, jakým směrem by se

svět mohl ubírat."

Jako křesťan nabízím to, co znám. Když každý z nás udělá to dobré, "co je v něm", pak bychom se o budoucnost nemuseli bát.

0 0
možnosti
C

Chikungunya

12. 12. 2010 17:40
Obrana vědy

Nacistické teorie o nadřazenosti nordické rasy nebyly nijak podloženy seriózním vědeckým bádáním. Jedná se tedy o zcela nevědecký  výmysl A. Hitlera a jeho přívrženců. Váš blog budí dojem, že věda byla strůjcem této zrůdné myšlenky.   

Morální hodnoty, jejichž úpadku se obáváte, zde byly daleko dříve než křesťanství a povědomí Boha jako jejich střážce. Jak jinak by mohly existovat veliké starověké  civilizace, kdyby její členové nepovažovali krádež či vraždu za nemorální činy. Jakékoliv společenství lidí, které by tyto dva zločiny považovalo za normální, by se velmi rychle rozpadlo. Ne Bůh, ale lidstvo je garantem zachování morálních hodnot a já nemám pocit, že by lidstvo se slábnoucím vlivem křesťansví stále více morálně pustlo a naopak, že by naši předkové, žijící pod každodenním vlivem křesťanských myšlenek, byly dramaticky morálnější než jsme my.

      

0 0
možnosti
VF

vaťák

13. 12. 2010 6:23
Re: Obrana vědy

Tady, kde žiju já, se některé hodnoty vytrácejí. Když jedu vlakem, autobusem nebo tramvají, tak vidí sedět spoustu mladých a staré lidi stát. Ve škole klidně prvňáček pošle paní učitelku někam... Myslím, že to před sto lety nebylo. Podobných příkladů by šlo najít více.

0 0
možnosti
MV

marka40

12. 12. 2010 7:25
Dnes karma veliká.

Fanatismus je to nejhorší, co kdy mohlo a může lidstvo potkat. Fanatici dokáží zneužít i tu nejušlechtilejší myšlenku (viz. středpověcí církevní fanatici).

Myslím, že bychom dnes v celé demokratické Evropě měli sjednotit síly a myslet hlavně na to, co nás v současnosti spojuje, a svobodu, kterou máme, bychom měli skutečně nekompromisně brátnit. Jinak nám naši svobodu zničí fanatici, kteří ji právě tím, že jsme jim ji dali, zneužijí.

0 0
možnosti
VF

vaťák

13. 12. 2010 6:23
Re: Dnes karma veliká.

Děkuji.;-)

0 0
možnosti
OS

Naivní volič

11. 12. 2010 21:39
Nepleťte si proletariát

a dělnickou třídu s politickou stranou. Nikdo nevyzdvihoval DT jako někomu nadřazenou skupinu lidí, ale Marx ji charakterizoval jako třídu zrozenou v buržoazních výrobních vztazích, specifickou a odlišnou od ostatních skupin pracujících. Být proletářem neznamená být nadřazeným a lpět na svém postavení, naopak, znamená být otrokem a chce-li se proleteriát tohoto otroctví zbavit, musí odstranit třídní společnost a tím se osvobodit. A protože je nepochybné, že majetná a vládnoucí skupina, třída, se dobrovolně svého postavení nevzdá, hovoří se tu o revoluci (ke které je právě DT předurčena svým postavením), která je vždy násilná, nemusí být ale krvavá. Tolik k teorii staré 160 let a odpověď na vaše tvrzení o "nadřazenosti" DT.

0 0
možnosti
AS

viveka

11. 12. 2010 22:20
Re: Nepleťte si proletariát

No fajn, a když se teda ta dělnická třída z toho otroctví vymaní a majetku buržoazie se zmocní, z jakého titulu vládne potom? Protože vládu dělnické třídy jsme tady měli přes 40 let a pamatuju, jak pro získání různých výhod bylo potřeba prokazovat dělnický původ, tj přímo dělnický rodokmen. Co to teda znamenalo, když ne nadřazenost?

0 0
možnosti
AS

viveka

11. 12. 2010 12:15
Já spoléhám na Boží moudrost.

On nastavil vesmírné zákony, kterými se řídí vše živé i neživé. A nastavil je moudře - tak, že každý odklon od nich se dříve nebo později stane neživotaschopným a dojede. Protože On je zdroj života a kdo se od Něj odkloní, ztrácí život stejně, jako ztrácí život ulomená větev. Ano, možná ještě rozkvete, ale plody zaschnou.

0 0
možnosti
H

hafusak2

11. 12. 2010 11:34
Dovolím si částečně oponovat:

Ve své knihovně mám o tomto období poměrně hodně knih, ale co se týče AH, ten mluvil hlavně o "prozřetelnosti", dost se vyhýbal mluvení o Bohu. Nemohl být otevřeně proti němu, neboť naprostá většina obyvatel byli lidé věřící, na druhou stranu ale nemohl strávit, že se v celé bibli mluví o Židech - a to zase nebylo vhod rasovým teoriím.

0 0
možnosti
AS

viveka

11. 12. 2010 12:16
Re: Dovolím si částečně oponovat:

Já myslím, že nacisté čerpali hodně ze starogermánské mytologie a částečně z tibetského lamaismu, ovšem vzali si jen to, co se jim hodilo.

0 0
možnosti
RH

robért hottmár

11. 12. 2010 9:18
měl, ale zatím pořád je trestný to říkat

0 0
možnosti

rezjir rezjir

11. 12. 2010 10:39
Re: měl, ale zatím pořád je trestný to říkat

Neměl pravdu, ale je chyba, že to není otázkou diskusí,ale trestního zákona. Což vede  k tomu, že vám v podstatě nejsem schopen ani vyargumentovat, proč ji neměl. Je to kontraproduktivní.

0 0
možnosti
LV

lubanek

11. 12. 2010 6:39
Hitler.

Celá věc kterou sehrál Hitler, má velkou duševní aplikaci a to pro stát Israel. Donutil aby se židé vrátili do své země. Israel jako stát byl ustanoven v roce 1948 a v Bibli je přirovnán k fíkovému stromu, před příchodem Mesiáše, kterého očekávají. Další proroctví které se vyplňilo.Přeji hezký den.

0 0
možnosti
VF

vaťák

11. 12. 2010 7:23
Re: Hitler.

Slyšel jsem podobnou myšlenku od jedné židovky. Říkala, že kdyby nebyl holocaust, nikdy by nedostali svou zemi a neměli žádný stát. Asi na tom něco bude.

Také přeji krásnou sobotu a Boží požehnání.

0 0
možnosti
MR

iluminat

11. 12. 2010 5:54
oni vsichni levicaci "zapomeli" ze Nacisti jsou socialisti

narodni socialisticka strana, ale to valkou to Hitler proflakl tak se k nemu nechteji znat.

0 0
možnosti
VF

vaťák

11. 12. 2010 7:31
Re: oni vsichni levicaci "zapomeli" ze Nacisti jsou socialisti

Syn o tom před časem psal článek na svém blogu:

http://vlastimilfurst.blog.idnes.cz/c/136685/Extremni-socialisticka-pravice.html

0 0
možnosti
K

kaktusak

11. 12. 2010 1:00
S komunistickým učením máme spíše dobré zkušenosti

Potvrzuje se tak správnost marxistické teorie.

0 0
možnosti
B

benito.juarez

11. 12. 2010 1:14
Re: S komunistickým učením máme spíše dobré zkušenosti

A teď by stálo za to vyjmenovat ty dobré zkušenosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3331
  • Celková karma 30,89
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.