Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AMF

farsky.blog.idnes.cz

2. 2. 2011 12:11
Rozdílné pojetí?

Je rozdíl mezi znásilněním mimo manželství a znásilněním v manželství? Může se odmítnutí sexu manželkou svému manželovi stát trestným činem nebo ne? Zamýšlím se nad tímto faktem ve svém textu a ptám se, co je horší zločin... Reakce čtenářů v diskusi jsou nadmíru zajímavé...

0 0
možnosti
L

Leff

2. 2. 2011 12:48
Re: Rozdílné pojetí?

chlap se pozná, že se dovede ovládat! Pokud musí nutit k souloži manželku, byť vlastní, když ona nechce, tak to snad není chlap. :-P

0 0
možnosti
J

Judita2

2. 2. 2011 12:09
Míra rizika -

- ano, nepůjdu sama večer přes park, raději pojedu taxikem nebo park obejdu. Ale když se budu dobře bavit na plese, kam jdu patřičně upravená a určitě mi to sluší, už tady je riziko, že si mě vyhlédne porouchaný chlap - jak asi mám chápat tu míru rizika? Mám si vlasy přikrýt šátkem, moc se nemalovat, žádný výstřih, žádné hezké šaty? To nemám co na plese dělat. I kdybych s někým flirtovala, čekala bych nějaké to seznamování, to ještě neznamená, že čekám, že hned cestou z plesu se na mě chlap vrhne. Prostě vždy!musí chtít oba, jinak je to trestný čin. Přece nemůžu za to, že mi to na plesu sluší a i když říkám ne, uslyším - je pozdě, tys mě vyprovokovala.

0 0
možnosti
RK

semelik

2. 2. 2011 12:31
jedna lidová píseň praví: Koupím si gumáky a nové tepláky

a pojedu do Oděsy na bál.

A tam v tý Oděse, já budu na plese

největší ze všech elegán.

I když - pravda - u nás se na bály chodí (většinou) v trochu jiným ohozu.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

2. 2. 2011 11:36
karma Vlastíku

umíte tohle téma uchopit bez toho aniž by jste se někoho dotkl, což si velmi cením:-)R^

0 0
možnosti
JP

Baky

2. 2. 2011 12:04
Re: karma Vlastíku

Zato vy neumíte uchopit češtinu a i v primitivní větě uděláte dvě hrubky, čehož si velmi necením.

0 0
možnosti
B

Bobrufka

2. 2. 2011 9:23
Máš pravdu, to se nedá škatulkovat,

a souhlasím s PS

karmaR^

0 0
možnosti
VF

vaťák

2. 2. 2011 9:54
Re: Máš pravdu, to se nedá škatulkovat,

Díky.

0 0
možnosti
TK

honda_mrkos_pajdusakova

2. 2. 2011 9:14
No, nevím.

V tom P.S. máte částečně pravdu. Ženy mohou do jisté míry svým chováním ovlivnit riziko. Opakuji do jisté míry, nechtějí-li být doživotně zcela vyloučeny z jakéhokoliv společenského života. Znásilněná může být i cestou do práce, jde-li v horkém létě v letních šatečkách. A našli by se tací, kteří by jí řekli, že si za to může sama, jde-li v pět ráno na vlak takto nalehko oblečená. Celé je to záležitost nějaké míry. Jak ze strany žen a jejich chování, tak ze strany těch "soudců z lidu". 

A přiznám se, že Váš výběr případů zrovna moc neilustruje to tvrzení o možnostech eliminace rizika. Ty dva poslední případy jsou dost jednoznačné. Ten první nechápu (ona se s ním vyspala a pak ho falešně obvinila??). V tom druhém snad k ničemu nedošlo, a i kdyby, tak to bylo cílené, ne?

0 0
možnosti
VF

vaťák

2. 2. 2011 9:54
Re: No, nevím.

Článek byl určen těm mužům (diskutérům), co tvrdí, že u znásilnění si za to může žena sama, protože kdyby...

Současně je článek určen ženám (diskutérkám), které naopak tvrdí, že mohou chlapa provokovat, svádět a když se pak něco stane, tak je to vždy jenom vina toho muže.

A v PS píšu, že ženy mohou svým jednáním ovlivnit míru rizika... Tím v žádném případě neříkám, že se mu mohou vyhnout úplně.

0 0
možnosti
AA

Saša

2. 2. 2011 9:08
Victimologie nás učí,

že v případě průměrného znásilnění (obvyklá oběť a obvyklý násilník) nese oběť cca 65 % viny.

Extrémní ukázkou je případ 72 leté paní, která byla v jediném roce znásilněna 3x (doopravdy, ne vylhaně) - uměla dobře provokovat, aby dostala, co chtěla.

A pak je zde také ta chmurná vyšetřovatelská statistika o tom, že většina ohlášení znásilnění je nepravdivých.

Těch patologických sexuálních násilníků, pro jejich oběti platí, že se jen v nesprávnou chvíli ocitly na nesprávném místě, je ve skutečnosti velice málo. Tyto případy jsou zřídkavé.

0 0
možnosti
EK

fitzie

2. 2. 2011 11:24
Re: Victimologie nás učí,

nemluvila bych tady o vině či o provokování. oběťmi trestného činu se skutečně někteří lidé stávají opakovaně, ale neplatí to jen pro znásilnění, ale i pro loupeže. a chcete říct, že jsou lidi, co se nechají obrat o prachy a zkopat pro plezír? cha cha!

stávají se oběťmi, protože VYPADAJÍ jako oběti. chodí jako oběti, rozhlížejí se jako oběti. mají držení těla jako oběti. vypadají jako slabá, snadná kořist. tak je to. to píšu jako bývalá oběť (co obětí přestala být do půl roku poté, co se dala ostříhat nakrátko a začala trénovat bojové umění). Proměna doslova zázračná - najednou si na mě nikdo netroufl. ;-)

0 0
možnosti
ÚNV

úplně nová Viktorka

2. 2. 2011 8:05
no...

asi nikdo nezpochybňuje prostý fakt, že každý člověk je schopen ovlivnit míru rizika, kterou podstupuje. Nejde jen o znásilnění, rizikové situace jsou tu pro každého a mají různé podoby. Zrovna tak nelze zpochybnit fakt, že k násilí, na ženách, mužích, dětech... dochází i na místech, které považujeme za nejbezpečnější na světě. 

Potíž je v tom, že se na toto téma vyjádřil náš kolega bloger  způsobem, který dosti vzbuzuje pocit, že s jeho chápáním vztahů, úcty k druhému člověku  a  zvláště pojmu násilí  není něco v pořádku.

Pokud by svůj názor vyjádřil podobně kultivovaným názorem jako vy, jistě by zde bylo nejméně o 4 články míň a diskuze by nebyly tak bouřlivé.

0 0
možnosti
JK

pesimistka7

2. 2. 2011 8:15
Re: no...

Naprostý souhlas!

0 0
možnosti
MV

marka40

2. 2. 2011 7:27
.......

No - nevím, jak může 12 letá dívenka ovlivnit míru rizika, když se na ni začne vrhat nadržený dědek proto, že s ním jeho manželka už nechce nic mít. Jasně, teď mi mnozí vysvětlí, že neměla stopovat v šatičkách. Dvanáctileté dítě skutečně NENAPADNE, že by jí mohl slušně vyhlížející starý pán ublížit. A ten starý pán už má mít tolik znalostí - při svém stáří - že VÍ, že na malé děti se nevrhá, a že existuje spousta veřejných domů, kde může svůj problém vyřešit.

0 0
možnosti
MV

marka40

2. 2. 2011 7:34
Re: .......

Na druhé straně velmí lehká dáma, která doslova zkouší, co ten chlap vydrží - tak tam samozřejmě souhlasím.

0 0
možnosti
A

ab1536

2. 2. 2011 7:16
ano

vase PS se mi libi.

To, ze se panove z vasich pribehu vymlouvali na to, ze se neovladli, je nemuze nikdy omluvit. Ja jsem cholerik a rada bych obcas nekomu fyzicky ublizila, ale umim se ovladnout a vim, ze kdyz mam doslova rudo pred ocima, tak se nemam ani pohnout, vybit vztek si musim nejak jinak. Neskoncim prece za mrizema kvuli tomu, ze jsem vztekloun. 

Ze se nektere damy krasne a svudne oblecou, flirtuji neznamena nejakou vyzvu k tomu, aby s nima nekdo zachazel jak s kusem hadru. No, ono to asi neni jen oblecenim a mladim, znasilnenych duchodkyn uz bylo asi taky dost. A rozhodne nesouhlasim s Kozlem, ze v gangu jsou chlapi ve vleku, to neni zadna omluva. Pokud mam mozek, tak ho mam pouzivat (pripomina mi to posledni serii Dextera a barrel girls gang....ja nic, to on mi to namluvil, ze ji chci znasilnit).

0 0
možnosti
VF

vaťák

2. 2. 2011 6:00
doplnění

Dovolil jsem si v článku doplnit pár slov, abych nemusel opakovaně odpovídat na některé útoky v diskuzi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.