Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Naivní volič

5. 2. 2011 22:53
Někde dole v diskusi říkáte,

že je propastný rozdíl mezi tím, co říká Bible a tím, co říkala středověká církev. Já myslím, že nejen středověká. Já zase říkám, že je propastný rozdíl v tom, co říká Marxismus a jak ho komunisté vysvětlovali a realizovali. Komunismus může také realizovat jen člověk, který pochopil Marxismus a ztotožnil se s ním.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

5. 2. 2011 23:17
Re: Někde dole v diskusi říkáte,

Já to vždycky tipoval spíš na mravence...

0 0
možnosti
OS

Naivní volič

5. 2. 2011 22:25
Má dnes ještě smysl číst

Kapitál, Mein Kampf, Káju Maříka, Němcovou nebo Jiráska? Má smysl dnes vůbec číst? Podle toho, co nám dnešní mládež vycházející ze vzdělávacích ústavů předvádí bych řekl, že rozhodně ANO! Bohužel opak je smutnou pravdou. Mimochodem, vážení čtenáři, všimli jste si, jak bez slova JAKO a JAKOBY dnes neslyšíte téměř jedinou větu? Tato dvě slůvka se do vět vkládají naprosto nepochopitelně a nesmyslně.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

5. 2. 2011 22:27
Re: Má dnes ještě smysl číst

A nudnější autory jsi vybrat nemohl?

0 0
možnosti
OS

OSLO

5. 2. 2011 21:36
Několik vážně myšlených otázek:

1) Komu byla B. určena? Kněžím? Gramotnost široké veřejnosti byla téměř nulová.

2) Proč je tak složitá, když v podstatě vysvětluje jednoduché věci a má být spíše návodem než filozofickým traktátem?

3) Proč jsou tak obsáhle popisovány rodové vazby? Ztrácí se souvislost mezi osobami, otec a matka, děti, sourozenci, příbuzenstvo, kdo, s kým a kdy.

4) Proč se spíše setkáváme s B. psanou archaickou češtinou než s B. v moderním jazyce? Nebyla by každému srozumitelnější? Většinu čtenářů to odrazuje.

5) Je-li B. určena široké laické veřejnosti, proč není v moderních soudobých vydáních doplněna vysvětlivkami (geografickými, archeologickými, doložitelnými fakty...) a poznámkami k pochopení souvislostí?

0 0
možnosti
VF

vaťák

5. 2. 2011 21:49
Re: Několik vážně myšlených otázek:

1)  Mezi Židy (Starý zákon), byla negramotnost něčím neznámým. Křesťanství přináší rozvoj školství. Knihtisk umožnil, že Bibli může mít každý, kdo po ní touží.

2) To základní v Bibli složité není -  životopis Ježíše Krista a jeho základní učení o spasení.

3) Bibli psali většinou Židé, pro které otázka původu hrála velkou roli.

4) Mohu doporučit překlad Průvodce životem, který vydala Česká biblická společnost. Letos by mělo vyjít nové vydání.

5) Překlad, doporučený v bodě 4 toto vše obsahuje.

0 0
možnosti
B

bajo.ano

5. 2. 2011 19:39
bible se nečte !

0 0
možnosti
B

bajo.ano

5. 2. 2011 19:41
Re: bible se nečte !

 jeden velice zanícený věřící flanďák, mě řekl, že bible se nečte, ale STUDUJE !! ach jo, na studiun sem už ale starý

0 0
možnosti
V

villík

5. 2. 2011 19:22
Nemá, pane Fürste, nemá....

Už to bude anachronismus.

Teď v příštích letech se budeme muset zaměřit na Korán, víte ?

Vždyť stejně jde o stejného imaginárního Boha....

0 0
možnosti
VF

vaťák

5. 2. 2011 19:24
Re: Nemá, pane Fürste, nemá....

Díky za názor. Ale já bych to neviděl tak černě. Možná nás dřív pohltí Číňané.

0 0
možnosti
VV

Bílý rytíř

5. 2. 2011 19:07
Na začátek uvádím,

že jsem Bibli nečetl a vyjadřuji pouze svůj názor. Bible je nástroj k ovládání davů. Zjednodušeně řečeno - řiď se božími přikázáními, dělej to, co ti poručí páni a církev, nereptej, nebuř se, a čím horší život budeš mít na zemi, tím líp ti bude v království nebeském. Je to geniální a funguje to. Nutno ještě dodat, že nejvíc zla, utrpení a válek má na svědomí náboženství. Lidé se celá staletí vraždí kvůli tomu, že ti druzí nevěří v toho pravého boha. Co je válka v Iráku a Afghánistánu? Je to válka mezi křesťany a muslimy. Jistě, zabíjelo se a zabíjí i kvůli penězům, územním ziskům, ba i kvůli ženám, ale "boží války" s přehledem vedou. Kdyby byl bůh, dopustil by, aby se v jeho jménu vraždilo? Jestli ano, tak by to byl špatný bůh, jestli by to nemohl ovlivnit, tak by to byl neschopný bůh. Obě možnosti vidím jako špatné.

 

0 0
možnosti
K

Kozel_

5. 2. 2011 19:19
Re: Na začátek uvádím,

Váš příspěvek skvěle vystihuje první věta. Nečetl jsem, nevím o co jde, ale docela dlouze se vyjádřím. Na základě čeho?

Pak je snůška dosti nerozumných názorů. Kdyby byl Bůh, proč by dopustil, proč je válka atd. Kupodivu, Bůh učinil lidi takové, že můžou dělat i zlo, můžou škodit jeden druhému. Nemusí, ale ta možnost tu je. A Bible je právě proto, aby to lidi nedělali, je tam plno příkazů, které se týkají chování vůči druhým lidem.

Ale příkazy, co mají lidi dělat či co dělat nemají, to není to nejhlavnější. Nejdůležitější je to, co Bůh udělal pro lidi v Ježíši Kristu. Pak až je důležité, co mají lidi dělat. První věc je uvěřit Bohu, věřit v Ježíše. Pak jsou skutky z této víry.

Bůh lidem svěřil zemi, kde měli možnost Boha neposlouchat. Výsledkem rebelie, tedy možnosti jednat proti Boží vůli, jsou právě ty vraždy, krádeže, lhaní a jakékoli další skutky nelásky vůči lidem i Bohu. Lidé měli možnost žít v harmonii s Bohem, zvolili ale druhou možnost. Bůh by nebyl lepším Bohem, kdyby

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

5. 2. 2011 18:50
Hm.

Pro věřící a religionisty asi jo.

0 0
možnosti
VF

vaťák

5. 2. 2011 19:23
Re: Hm.

Myslím, že by to prospělo každému člověku.

0 0
možnosti
H

hafusak2

5. 2. 2011 18:50
Bibli jsem četl, dokonce několik Biblí,

různých církví, různého stáří. Stále mám však dojem, že některé věci nejsem schopen pochopit, často mi připadá, jako by někdo z ní vytrhal některé části a některé popisy věcí mi připomínají dnešní techniku. Například: V jednom překladu, když se popisuje stvoření světa Bůh o sobě mluví v množném čísle, ale ne jako "my císař", ale "my skupina" a vyznívá to, že "stromů poznání" bylo také několik. Dále: Koho si to vzal za manželku Kain? Pomineme-li variantu z knihy R. Bradford:"Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti". V části, kde se mluví o "božích synech" před potopou, jakoby část textu chyběla, totéž u Enocha. Není mi jasná Trojice, když:"Otec je větší nežli já" - odpověď na otázku: "Jsi Bůh?". Tuhle se také psalo o tom, že existuje povícero evangelií nežli jen ty, které jsou v Bibli. Také Bible koptské církve má být údajně rozsáhlejší nežli je ta naše. Omlouvám se, nepovažuji se za žádného znalce, který je schopen se hádat o výklad, ale rád se nechám poučit.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

5. 2. 2011 18:52
Re: Bibli jsem četl, dokonce několik Biblí,

No tak koho si vzal Kain aby se vyhnul incestu? :D no přece zcela v souladu s darwinovou teorií to byla zoofílie... tu křesťanství explicitně nezakazuje.

0 0
možnosti

Clara Shot

5. 2. 2011 18:33
V Bibli jsou popsány všechny známé archetypy lidského konání

Už proto má smysl jí číst. Jsou však na světě i další díla, která učí moudrosti. Nikdy nezapomenu například na Petiškovi Staré řecké báje a pověsti, tam je život taky jako na dlani..

0 0
možnosti
KNC2

Kladivo na carodejnice 2

5. 2. 2011 18:20
Nema a nikdy nemelo.

Snuska zvastu

0 0
možnosti
  • Počet článků 3340
  • Celková karma 28,34
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.