Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

chlibec

25. 2. 2011 13:05
Máte pravdu.

Taky si myslím, že pro dítě je nejlepší, když má doma oba rodiče, aby se naučilo a okoukalo, jak to vypadá, když mají žít dva rovnocenní partneři v jedné domácnosti. Já měla vždycky jen jednu dospělou autoritu - rozvedenou maminku, a přestože nemůžu říct, že by mě vychovala špatně, tak to, že neznám zblízka soužití dvou dospělých cítím při budování svých vztahů jako handicap. I když má vztah vašich rodičů chyby, je možné se vůči němu třeba vymezit, máte se o co opřít. Pro mě je to ale terra incognita.

Je jasné, že to vždy nejde, nicméně rodiče by se o to měli snažit.

0 0
možnosti
VF

vaťák

25. 2. 2011 14:03
Re: Máte pravdu.

To, že si to uvědomujete, je už polovina výhry. Dnes je spousta kvalitní literatury a také jsou i dobří poradci, kteří umí lidem, co chtějí něco udělat pro kvalitní vztah i poradit.

Já mohu z vlastní zkušenosti poradit tzv. Manželská setkání, cože je týdenní "dovolená", kde má pár skvělou možnost posunout svůj vztah kousek dál.

Držím Vám palce, aby Vám to vyšlo. R^(Pokud jste věřící, tak Vás možná potěší, že se každé ráno modlím za lidi, se kterými se setkávám na blogu. A jsem rád, že jsou zase takoví, co se modlí za mne.)

0 0
možnosti
HK

fenix007

25. 2. 2011 12:45
jsem z úplné rodiny

kde máma furt makala a táta zahlásil, že když má doma 3 ženský (já, ségra, máma) že nic dělat nebude a fakt nedělal.  Jinak spořádaná rodina, jen rodiče na hraně rozvodu, který se nestal kvůli dětem.... Tak vám nevím s těmi vzory, kdo je dokonalý tak ano, ale jinak .... Čím víc podnětů, tím lépe...

0 0
možnosti
JC

Jarcho

25. 2. 2011 13:25
Fakt nic nedělal?

On byl nezaměstnaný a nechával se Vaší maminkou živit?

Nebo nosil domů aspoň peníze?

Jestli nedělal "ženské" domácí práce, to byste mu za zlé mít neměla. Kdyby je dělal, neměla by Vaše maminka prostor k tomu, aby je naučila i vás se sestrou.

0 0
možnosti
G

Gehenna

25. 2. 2011 12:21
Vývoj?

:D

"Stále více lidí má problém s tím, aby dlouhodobě vydrželi v partnerském vztahu. Jedním z důvodů může být i chybějící vzor jednoho z rodičů. Pokud si přejeme, aby z našeho dítěte vyrostl šťastný člověk, který bude dlouhodobě spokojený i v manželství, měli bychom udělat maximum pro to, aby vyrůstalo pod vlivem táty i mámy."

Vaše úvaha je směšná už jen proto, že ještě sto let zpátky bylo 99% dětí manželských z rodin "nenarušených" a stejně k rozpadu svazků na tomto základě došlo.

Připomíná mi to můj oblíbený křesťanský rozpor, totiž že 1) Evropa má své tolik významné křesťanské kořeny, a pro křesťany naprosto nepochopitelný "moderní" jev, že 2) právě na jejich základě je samé popírá:D:D

Udělejte si jasno v tom, kde je příčina čeho, pokud je.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

25. 2. 2011 12:46
Re: Vývoj?

Ano, autor se pokouší obhájit tradiční rodinu a říct lidem, jak se mají chovat, aby tradiční rodina fungovala. Ale pravda je, že tradiční rodina se přežívá a lpění na ní je brzdou, která snižuje porodnost a vrhá lidi do stresujících či neřešitelných situací.

-

Já bych naopak navrhoval hledat uspořádání, které lépe vyhoví potřebám lidí a ve kterém budou lidé šťastnější. Nové uspořádání rodiny by mohlo tuhle civilizaci dostat z krize a posunout i ekonomicky.

0 0
možnosti

Clara Shot

25. 2. 2011 12:14
Až zkrachuje princip sociálního státu, rodina prožije svojí

renesanci..

0 0
možnosti

Danny boy

25. 2. 2011 12:07
Ideál

To co jste popsal je známý ideál, který lze naplnit jen tak, že jeden z rodičů bude absolutně (především finančně) závislý na tom druhém. Tenhle model už tady byl. Myslíte, že to bylo pro děti (i dospělé) lepší?Jen vzácný charakter dokáže svého nadřazeného postavení nezneužívat. Čímž nechci říct, že se mnozí rodiče nerozchází kvůli malichernostem. Dost často toho pak litují, obvykle ale pozdě, protože ten druhý si už založil další rodinu.

0 0
možnosti
MV

marka40

25. 2. 2011 14:59
Re: Ideál

Já nechápu, proč by ve fungující rodině musel být jeden z rodičů finančně závislý na druhém.?8-o  To není vůbec pravda. Mohu zodpovědně říct, že naše rodina je fungující, a ani jeden z nás - rodičů není finančně závislý na druhém.

0 0
možnosti
PN

paulina

25. 2. 2011 11:28
karma

R^

0 0
možnosti
M

minx

25. 2. 2011 11:13
Je to složitější

Naši spolu tvořili úplnou rodinu, a přesto jsme viděli, že nejsou šťastní a často se hádají. Potom nevím, zda pro dítě není lepší žít v klidu s jedním rodičem.

0 0
možnosti
JP

lekaj

25. 2. 2011 11:18
Re: Je to složitější

Ja ti odpovim - neni. Pro dite je vzdy horsi kdyz zije bez jednoho z rodicu. Vyjimkou je pripad ze se jedna vylozene o nasilniky, alkoholiky apod.

Ale pokud jde jen o partnerske neshody, tak presto pokud jsou lidi normalni , inteligentni tak to neprenaseji na sve deti a nezneuzivaji je k tomuto.

0 0
možnosti
TL

lady ucho

25. 2. 2011 11:09
křesťanský názor?

Křesťanský názor to je, ale je k němu racionální vysvětlení, které podává T. Akvinský. "dítě potřebuje matku, a také otce, který by s matkou byl ne krátký čas, ale dlouho, ano, i na celý život"..a jmenuje důvody, které zmiňuje autor článku. Žádné z nich nejsou náboženské. Mělo se za to, že k uznání faktu, že dítě potřebuje matku i otce stačí normální rozum.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

25. 2. 2011 12:11
Re: křesťanský názor?

Rozum pracuje s argumenty. tady je trochu postrádám. Vy nepřinášíte žádný a autor přináší v podstatě jediný: aby mohlo dítě v budoucnu založit "normální vztah" musí takový vztah dobře poznat, tedy v něm vyrůstat.

-

A tady se ukazuje, že se prostě jedná o obhajování nějakého modelu rodiny a výchovy, který považujete za "normální". Nejde o péči o dítě, ale o udržení daného modelu. Křesťané to považují automaticky za totéž, nejsou schopni tyto věci rozlišit, protože si nedokáží představit, že by modely jiné mohly fungovat stejně dobře nebo i lépe.

-

Přitom původní model - předcivilizační - rodiny zahrnoval tlupu, rozhodně nepracoval s páry jako labutě. Větší počet dospělých jedinců v tlupě zajišťoval její větší stabilitu a lepší péči o děti. I v moderní době se ženy uchylují k využívání pomoci při péči o děti - shánějí au-pair, používají babičku, hledají jesle nebo školku. Péče o dítě je příliš obtížná a lidé si pořizují málo dětí, protože nechtějí tuto zátěž podstupovat.

0 0
možnosti
K

Kvatan

25. 2. 2011 10:33
No ja nejak nechapu

jaky smysl to ma resit. Ta rodina se snad nerozpadne jen tak, ti rodice mivaj nejaky duvod proc spolu nejsou a je uplne jedno jestli ty duvody jsou proste okolnosti, nebo sobecke jednani jednoho z rodicu. A nemyslim si, ze vzdycky jen matka pripravi dite o kontakt s otcem po rozvodu. Podle me je dost rozumnych chlapu, co chapou, ze nema smysl vrazet city a prachy do decka, ktere uz neni jejich, ale byvale. Decko si vzdycky muzete nasekat nekde jinde ;-D

0 0
možnosti
AA

Saša

25. 2. 2011 10:21
Psychologie zlého činu.

Matka připraví dítě o otce a pak se začne ospravedlňovat sama před sebou, před poškozeným dítětem, před širším okolím různými vymyšlenými hloupostmi, jako třeba že místo otce vidí dítě strýčka a tak mu mužský vzor chování nechybí. Nejlepší je, když to říká dcera rozvedené matky, jejíž jediná sestra se také rozvedla, takže jejich děti mohou o strýčkovi leda tak číst v nějakém pokleslém vtipu na internetu.

0 0
možnosti
IX

IfčaX

25. 2. 2011 10:43
Re: Psychologie zlého činu.

No, těch matek, co připraví dítě o otce zas tak moc není. (Notabene, aby se jim na to ještě navíc nepřišlo a neskončily za tu vraždu ve vězení.) Myslím, že tímto vzácným případem se zabývat nemusíme.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,16
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.