Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

ErSi

6. 3. 2011 9:05
Hodnoty

Nevim, jak dalece hodnoty chránili před venerologickými nemocni, když ve středověku, kdy vládli pánbíčkáři pevnou rukou, byla promořenost syfilis percentuálně mnohem vyšší než dnes AIDS.

0 0
možnosti
JS

sme_duro

6. 3. 2011 9:18
Re: Hodnoty

Mohol by si aj odcitovat nejake statistiky, ateickarko moj zlaty? Napriklad zaciatok stredoveku je tzv. temne obdobie o ktorom mame malo informacii, ale Tebe, ateickarko je jasne, ze syfilis bol percentualne rozsirenejsi ako AIDS. Mas pravdu ateickarko, zo stredoveku mame uplne presne statistiky. Nechces to publikovat, bol by z Teba spickovy historik. Mimochodom ked nieco chces o tych hodnotach, investuj necele 3 stovky pre prestuduj si tuto knihu

http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=144976&afil=1055

Maj sa pekne ateickarko ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MH

Martin_H

6. 3. 2011 1:27
Dvě otázky

1) Napište prosím alespoň jeden případ, kdy známá osobnost, nebo noviny, rádio, televize toto propagovaly: "potřeba změny partnera v okamžiku, když nás začne více vzrušovat pohled na někoho jiného." ??

2) Zapomněl jste zmínit, kolik lidí přišlo v té Vaší "krásné minulosti" plné mravních hodnot o život kvůli své nonkonfromitě. Kolika lidem zkazila církev život tím, že je vyhnala na okraj společnosti tak, jak to po ní dokázali snad jen komunisté?

0 0
možnosti
VF

vaťák

6. 3. 2011 7:13
Re: Dvě otázky

1) Myslím, že když si projdete život mnohých celebrit, uvidíte, že je to běžný způsob života. Jmenovat raději nebudu. (Nerad bych trávil čas u soudu.)

2) Ano, máte pravdu, že i křesťanství má za sebou dobu, kdy jeho představitelé odložili jeho zásady a jednali v rozporu s Desaterem. Pokud znáte počty, tak mi je dodejte. Já zatím nějakou věrohodnou statistiku nenašel.

0 0
možnosti
I

ixtlil

5. 3. 2011 23:06
Jsem toho názoru,

že člověk je a priori "naprogramován " na rozkoš a "provozování " rozkoše má automaticky za následek plození dětí , proto také , když nebyla v minulosti jednoduchá účinná a pokud možno neškodná antikoncepce,tak měly rodiny,např. v Paříži 18. století až 8 dětí , jenže se jich dožilo dospělosti tak 2 .

Takže je velmi dobře že je antikoncepce .

Jinak , vždy budou lidé,kteří mají prostě rádi rozkoš a nechtějí se vázat, já to řeším tak,že chodím každý týden darovat plasmu a seznamuji se ve středisku plasmy sdívkami a ženami, kterých tam dochází velký počet a jelikož jsme všichni dárci,je podmínka zdraví jaksi automaticky splněna.Dále také může být rodina,kde muž je třeba ochořevší a manželka touží po rozkoši,ale nechce přitom opustit muže a děti a mají také dům.Takže se seznámí na interetu s mužem a pak je velmi dobré,když je současně dárcem plasmy.Spolu prožijí pravidelně rozkoš a žena se vrací ke svému,sexu neschopnému muži a je přesto spokojená,má věrného milence Ing.Rémi SimeónPh.D.

0 0
možnosti
K

Kozel_

5. 3. 2011 23:16
Re: Jsem toho názoru,

Určitě máte pravdu, že na určité věci je člověk "naprogramován". Patří sem rozkoš - jak ze sexu, z jídla, při sportu. Biblické křesťanství neznamená odříkání, kdy člověk žije bez sexu, jí jídlo bez chuti, sport a tělocvik je zakázaný a život se skládá jen povinností, jejichž plnění je utrpením. Tak to vymysleli lidé, myslím že to má původ v antické askesi, ne v Bibli.

Ovšem člověk není zvíře, takže tu není jen rozkoš ze sexu, jídla a pohybu. A i tyhle potěšení těla mají své meze - sex manželství, jídlo - aby se člověk nepřežíral a nebyl na něm závislý a i na sportu lze být závislý (jsou lidi, co tráví svůj čas v práci a pak ve fitness, domů se jdou jen vyspat). Člověk je taky naprogramován (od Boha), aby měl s lidmi vztahy, dobré a kvalitní, přátelské vztahy. To je dle Bible důležitější než chutné jídlo. Zdravé vztahy se řídí určitými pravidly, např. u manželství to je věrnost. Nejdůležitější je vztrah k Bohu a jeho přikázáním. Kdo má dobrý vztah k Bohu, tak pak má i dobrý vztah k

0 0
možnosti
MB

brlayz

5. 3. 2011 20:37
cože?

Autor má pravdu snad v jediné věci - 89 milionů kondomů je opravdu hodně. Každopádně vidět v tom něco, co by mělo z lidí dělat nesvobodné ovce závislé na státě je už naprostá blbost. Já tyhlety české blogy fakt čtu už více-méně pro pobavení. Snad 90% pisatelů je schopných najít i v takové nejapnosti jako je rozdávání kondomů útok na jakési ''hodnoty svobody, liberalismu'' atd. A ten konec, to už je fakt trochu moc - tvrdit, že dřív bylo obyvatelstvo nějak více morální ... to je kravina. Zkuste se podívat sem:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Syfilis

0 0
možnosti
VF

vaťák

5. 3. 2011 22:40
Re: cože?

Uvažoval jste někdy nad tím, díky kterým lidem jsme ty "epidemie" přežili? Myslíte, že přežili ti, pro které morálka nic neznamenala?

Vám to možná připadá zábavné. Mně ne.

0 0
možnosti
P

petr_12345

5. 3. 2011 19:12
typická moralita od pánbíčkáře

Omezím se na závěr, který tvrdí "Opravdu už je to s naší společností tak zlé, že je podle nás jedinou prevencí proti AIDS kondom?"

Podle koho "nás"? Mluvíte za někoho kdo vám dal k tomu souhlas? Nebo jen tak plácáte ?

0 0
možnosti
K

Kozel_

5. 3. 2011 19:23
Re: typická moralita od pánbíčkáře

Články autora bych jen podepsal, stejně jako se na diskusi tak vyjádřila podobně řada jiných diskutujících. Není každý ateista, navíc nesnášenlivý, a těchto lidí určité procento je. Takže autor klidně může psát v tom množném čísle.

Pokud se vám jeho příspěvky nelíbí, nemusíte je vůbec číst. Autor uvádí, že je duchovní, tak nevím proč to čtete. Pokud už diskutujete, měl byste zachovávat určitou elementární slušnost i pravidla diskutéra na Idnes. Doporučuji přečíst. Je to urážlivé, věřící lidi označovat za pánbíčkáře. Docela se divím, že automat tyto příspěvky neblokuje, jak třeba u sprostých slov nebo neuctivých označeních pro homosexuály. Já pamatuji, když tu vládli marxisté, takže před ateisty nepadám na zadek. Musíte si zvyknout, že v demokratické společnosti se vůči nikomu nesmíte urážlivě vyjadřovat. To se netýká jen Romů, homosexuálů, cizinců. To se týká si víry a přesvědčení.

0 0
možnosti
VV

Bílý rytíř

5. 3. 2011 16:03
Ač tvrdíte,

že nejste odpůrcem antikoncepce, z vašeho příspěvku mám opačný dojem.

0 0
možnosti
K

Kozel_

5. 3. 2011 16:26
Re: Ač tvrdíte,

Přečtěte si radši ten článek, tam je to napsané jasně a víckrát. Vaše dojmy nejsou směrodatné, směrodatné je to, co autor skutečně řekl/ napsal.

0 0
možnosti
D

dannny

5. 3. 2011 15:56
Považuji za normální, že se stát snaží

chránit zdraví občanů. Ekonomické dopady nákazy HIV jsou katastrofální. Bohužel, stát nemůže suplovat rodinu, církev a občanskou společnost a věřit v to, že se mu zázračnou koncepcí boje proti promiskuitě podaří změnit morální cítění populace, a to i v dlouhodobém výhledu. Proto chápu akce typu kondom zdarma. Ne že by to spasilo svět, ale je to levná, rychlá a relativně účinná cesta, jak zachránit co se dá. A ke všemu je jakási šance, že ten kondom zafunguje jako spouštěcí mechanismus a donutí někoho přemýšlet. Nebo se aspoň bát...

0 0
možnosti
K

Kozel_

5. 3. 2011 16:35
Re: Považuji za normální, že se stát snaží

Pokud dá kondom falešnou iluzi naprostého bezpečí, tak účinek může být přesně opačný než ochrana. Znamená pak zvýšení rizika. Skutečnou a jedině bezpečnou ochranou je nemít promiskuitní vztahy (neřeším infekci jehlami, nakaženou krví atd.), ne se promiskuitně chovat, byť s kondomem. Přijde mi to podobné, jak někomu radit, jak něco bezpečně ukrást z hypermarketu a nebýt přitom chycen. Skutečně jsou určité metody, které do jisté míry fungují. Např. dát do alobalové tašky, čímž se vyřadí poplašné zařízení na zboží. Skutečným řešením je ale nekrást.

Pokud jde o výchovu populace a zejména mladých lidí, tak ti to pak chápou tak, že promiskuita s kondomem se zcela bezriziková. To ale samozřejmě není pouze je riziko několikanásobně nižší. Tady především existuje docela silný odpor vůči tomu, aby se mladí lidé učili chovat jinak v oblasti sexu. Přitom lze vysledovat, že během desítek let tu došlo v chování mladých lidí k značným posunům a uvolnění mravnosti.

0 0
možnosti
D

dampfer

5. 3. 2011 15:28
A tak asi

nikomu nevyvracím názor, avšak podle mne je ta sex-situation jedním z atributů zániku civilizací. Šárijá se snaží morální propad zhýčkaného člověka zbrzdit, činí tak surovou formou, křesťanské desatero miliardy, zdá se, nepřesvědčilo-- t.j. po dobrým. Tak se o to pokusí islám po zlým. Času na to má dost a současné generační vzpoury muslímského dorostu--- to velmi urychlí.

0 0
možnosti

Mablung

5. 3. 2011 15:18
kapku jiný pohled

Zkoušel jste si položit otázku: "Co je špatného na promiskuitě?"

Sex kdysi dávno sloužil k plození a potěšení z něj nám sloužilo coby impulz k zachování genů. Stejně jako chuť tuků a cukrů u lidí vždy vzbuzovala libé reakce, neboť jídlo znamenalo zásobu tuku a tuk znamenal přežití a možnost lepšího předání genů. Pudy ještě dělají hodně (proto ta epidemie obezity), ale máme daleko lepší možnost než nižší zvířata své pudy analyzovat a vědět co proč děláme (tak sportujeme a dietujeme :-) ). Sex už dávno není jen pro plození dětí. V současnosti je jeho hlavní funkcí zábava. Jsme svázáni svými vlastnickými pudy, morálkou a zvyklostmi. Ale ve skutečnosti, pokud lidé používají kondom, není důvod proč by si neměli v mládí užívat a opíchat vše krom nejošklivějších ovcí. Potom, když se svážou s partnerkou, přichází druhý rozměr - odpovědnost k druhé osobě(-ám). Pak záleží na nich jak si nastaví pravidla a jak je budou dodržovat. Ale ze začátku jde jen o zastaralou morálku ...

0 0
možnosti
M

masculine

5. 3. 2011 13:31
Prevence.

Když jste napsal výčet toho, co je údajně občanem státu požadováno, pak jistě uznáte, že nejlevnější je prevence. Vyrůstal jsem v době, kdy problematika AIDS byla značně medializována díky Freddiemu Mercurymu. Medializace jeho onemocnění měla podle mne zásadní dopad na země, kde byl znám, a na zodpovědnost (alespoň části) lidí, kteří neměli pouze jeden dlouhodobý sexuální partnerský vztah - lidí promiskuitních, jak by asi napsali někteří mravokárci. Trochu se musím pousmát nad Vaším názorem, že naše předky vykresluje věrnost, zodpovědnost, opatrnost či cudnost. Některé snad, ale jistě ne plošně všechny. Promiskuita tady byla vždy a Vaše návody na řešení možnosti přenosu pohlevních nemocí bych mohl doplnit o doporučení, aby byl jakýkoliv rizikový mimotělní přenos tělních tekutin realizován pouze za účelem plození dětí...taky řešení, ne? Mimochodem by mne docela zajímalo, kolik sexuálních partnerů měl v životě člověk, který má názory jakými se zde perezentujete Vy.

0 0
možnosti
MK

sarumánek

5. 3. 2011 13:42
Re: Prevence.

Podle mne jste vůbec nepochopil. o čem to bylo. O přenášení odpovědnosti na druhé. Například - vynalezne se bezva lék na kocovinu a lidé začnou víc chlastat. Budou se tedy chovat hůř než dříve (o tom, že alkohol škodí není sporu), přestože se budou cítit lépe a neponesou za své chování okamžité následky. Takže článek byl podle mne o tom, že čím více budeme potřebovat prezervativů, tím hůře. Jednoduše - o osobní zodpovědnosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3338
  • Celková karma 29,28
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.