Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BT

markyz.Gero

26. 3. 2011 11:26
dle mého názoru

Bible je svědectvím své doby, to co nám dnes připadá přinejmenším špatné či dokonce zavrženi hodné v chování mezi lidmi, to byla tehdejší realita, Bible byla napsána v určité době a je jejím obrazem, může nám připadat chování aktérů dle našich měřítek podivuhodné ale podle jejich měřítek to bylo v pořádku, doba byla krutá a hodnota lidského života nebyla zase tak vysoká pisatelé Bible jen zaznamenali to co se stalo a museli to zaznamenat věrně neboť tyto příběky byly tehdy živé a lidé si o nich stále vyprávěli

0 0
možnosti
L-KN

Lobo - krotitel nanotermitů

26. 3. 2011 11:42
Re: dle mého názoru

Ani nemusíš chodit tak daleko do minulosti, podívej se na 2.světovou válku, tu v bibli překonává snad jedině potopa světa.

0 0
možnosti
F

Faustino

26. 3. 2011 11:16
Soudců 21,10:

"Pospolitost Izraele tam ihned vyslala dvanáct tisíc mužů, chrabrých bojovníků. A přikázali jim: „Jděte pobít obyvatele Jábeše v Gileádu ostřím meče, i ženy a děti. Toto je úkol, který máte splnit: Vyhubíte jako klaté všechny mužského pohlaví i každou ženu, která poznala muže a obcovala s ním.“

Mezi obyvateli Jábeše v Gileádu se našlo čtyři sta dívek, panen, které dosud muže nepoznaly a s mužem neobcovaly. Přivedli je do tábora v Šílu, jež je v kenaanské zemi. Celá pospolitost pak vyslala mluvčí k Benjamínovcům, kteří byli na skalisku Rimónu, aby jim vyhlásili pokoj. Tak se toho času Benjamín vrátil. Dali jim ženy, které ponechali naživu z žen z Jábeše v Gileádu, ale nebylo jich pro ně dost."

Tady lze pochopit, že čtyřista panen bylo Mojžíšovi málo, v Nm 31, 35 jich získal 32 tisíc. Ale nezdá se vám to poněkud cynické? Jak se to vlastně zjišťuje, která dívka je panna?

0 0
možnosti
L-KN

Lobo - krotitel nanotermitů

26. 3. 2011 11:24
Re: Soudců 21,10:

Pohmatem, musíš najít hymen. Ale v dnešní době tampónů, vibrátorů, hymenoplastik apod. to není zrovna spolehlivý. Taky se můžeš zeptat.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

26. 3. 2011 8:41
Jaderné elektrárny?

Jaderné elektrárny jsou dílo bezbožné a státy, kde jsou mají být zničeny?

0 0
možnosti
L-KN

Lobo - krotitel nanotermitů

26. 3. 2011 9:08
Re: Jaderné elektrárny?

Myslíš Japonsko, Írán nebo KLDR?

0 0
možnosti
F

Faustino

26. 3. 2011 8:33
První Paralipomenon

Král David udělal sčítání lidu (aktuální téma). Se zlou se ale potázal. Bůh se rozzuřil a řekl Gádovi: 1Pa21,10: "Jdi a promluv k Davidovi: Toto praví Hospodin: Chystám na tebe trojí. Jedno z toho si vyber a já tak s tebou naložím." Gád přišel k Davidovi a řekl mu: "Toto praví Hospodin: Zvol si: Tři roky hladu, nebo tři měsíce být ničen protivníky a stíhán mečem nepřátel, anebo po tři dny Hospodinův meč, totiž mor v zemi, a Hospodinův anděl bude šířit zkázu po celém izraelském území. Nuže tedy, co mám vyřídit tomu, který mě poslal?"

David Gádovi řekl: "Je mi velmi úzko. Nechť prosím upadnu do rukou Hospodinu, neboť jeho slitování je přenesmírné, jen ať nepadnu do rukou lidských."

Jaké to bude přenesmírné slitování?

Hospodin tedy dopustil na Izrael mor. I padlo z Izraele sedmdesát tisíc mužů. Bůh vyslal k Jeruzalému anděla, aby v něm šířil zkázu.

70000 mrtvých, kteří byli potrestáni kolektivní vinou, ač s tím neměli nic společného. A hlavní viník, král David? Zůstal nepotrestán.

0 0
možnosti
F

Faustino

26. 3. 2011 10:59
Re: První Paralipomenon

Steven Weinberg, nositel Nobelovy ceny za fyziku: "Vím, že nemáme posuzovat Boha podle lidských standardů, ale vždyť v tom je problém: pokud ještě nejsme přesvědčeni o jeho existenci, pokud hledáme důkazy jeho laskavosti, jaké jiné standardy můžeme použít?"

0 0
možnosti
D

duhacenzor2

26. 3. 2011 7:24
Upřímně řečeno,

nevšiml jsem si, že by Bible byla až takový krvák, pod krvákem si představiuji něco zcela jiného. Mimochodem, že Bible nepřikrašlovala obrazy svých hrdinů, nemlží a nekamufluje je i pozoruhodný důkaz o její pravdivosti a přesnosti, kdo by chtěl Bibli padělat, ty "krváky" by tam vynechal.

0 0
možnosti
VF

vaťák

26. 3. 2011 7:26
Re: Upřímně řečeno,

To samé si také myslím. Díky.

0 0
možnosti
MM

MirdaCB

26. 3. 2011 6:25
Největší krváky jsou klasické pohádky

Draci tam baští mladé krásné princezny, vodníci topí lidi kvůli duším, král dá setnout hlavu příteli zlatovlasé princezny jen aby on sám s ní mohl obcovat, čerti dávají lidi na pekelné lože, stařenky si vykrmují malé děti aby je poté mohly sníst, vlci spolknou babičku i s vnučkou a celé to korunují černokněžníci kterým dělá potěšení druhým ubližovat.

0 0
možnosti
VF

vaťák

26. 3. 2011 7:27
Re: Největší krváky jsou klasické pohádky

Krása pohádek, alespoň těch klasických, je v tom, že nakonec vítězí dobro. V tom se podobají Bibli, která také přináší poselství o tom, že nakonec bude vítězem dobro a zlo zanikne.

0 0
možnosti
KS

karels

26. 3. 2011 6:05
Zdravím,

někdy je jí těžké porozumět, ale pro mě je každodenní inspirací, protože pán Bůh nejvíce promlouvá právě skrze Bibli. Díky za článek.

0 0
možnosti
VF

vaťák

26. 3. 2011 7:28
Re: Zdravím,

Já děkuji za ten Váš, na který jsem dával odkaz. pokud právě chystáte kázání, tak přeji Boží požehnání a pomoc Ducha svatého.

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

26. 3. 2011 2:25
Můj názor

Já bych spíše řekl, že Bible je pro hlupáky. Pouze hlupákovi někdo musí říci, že Bůh zakazuje vraždění. Inteligentní člověk to ví i bez Bible a nevraždí.

0 0
možnosti
KS

karels

26. 3. 2011 6:04
Re: Můj názor

Možná dneska to ví, ale před 3000 lety se mu to muselo jasně říct...

0 0
možnosti
FK

manilaman

26. 3. 2011 1:55
Naivni clanek

Rikate, ze je to kniha, kde casto najdu sam sebe, obycejneho hrisneho cloveka? Ze jsme stejni jako ti, o kterych se v bibli pise? Takze za 2000 let se nic nezmenilo, to jasne priznavate. Na co pak buh odsoudil sveho syna k smrti? Aby zemrel za lidskou verbez, ktera se dosud nenapravila? Kde jsou nejake vysledky z toho ukrizovani? A nevedel nahodou te vas pan buh ze to tak dopadne? Je prece vsemohouci, jak mohl naivne cekat, ze se mu dilo podari, kdyz uz vedel ze nepodari? Syna popravil, nas nechal ale zit a ted se teteli z toho, ze se k nemu tisice nesmyslne modli a otravuji ho se svymi problemy, ktere jsou stejne jake byly za casu bible? Skutene, nechapu o cem mluvite. Ale pokud vas to naplni radosti, budiz. Piste dal. Mam docela rad pohadky.

0 0
možnosti
F

frnek

26. 3. 2011 6:16
Re: Naivni clanek

Dobry den pane Krejci. Kdybyste prozil znovuzrozeni tak byste takoveto otazky nedaval. Stale se pricite Bohu i presto ze jste uz jednou mel srdecni zachvat. Nevime dne ani hodiny. Kdo je silnejsi hrisnik nebo spasitel? kdyby nebyl hrisnik tak by nebyl spasitel atd,   Ano je vsemohouci a vedel dopredu ze se najdou lide kteri ochotne budou s nim v budouctnosti spolupracovat. A proto ta obet. Stal se clovekem.   On vse povolil aby vystavil sve atributy a ukazal jak je mocny.   Ano Buh nas dal na svobodne rozhodnuti a podivejte se kde dnes jsme. Clovek bez Boha se nici. Buh se nemeni. Odplata za hrich jest smrt a proto se stal clovekem. On nepopravil syna ale vzal na sebe ty hrichy a dal nam milost. Samozrejme kdo ji prijme. Preji hezky den.:-)

0 0
možnosti
P

PPetr

25. 3. 2011 22:43
Karma

Dnes to asi pěkně schytáte ;-).

Dám do diskuse to, co jsem vypozoroval sám na sobě:

Moje první "srážka" s Biblí ve mě vyvolala smích, ťukání na čelo a otázku "jak tomu blábolu někdo může věřit?" Po nějakém čase (letech) mi smích zmrzl na rtech s myšlenkou, že křesťanský Bůh je nervor a pletichář a je lepší se mu vyhnout... Postupem času jsem z Bible začal čerpal sebepoznání a ponaučení zmíněné v článku....

Mnoho částí, zejména ty hororové, krvavé příběhy často nechápu, ale je to jedna z věcí které mne nutí číst biblické příběhy dál a dál a objevovat nové souvislosti. Chci tím naznačit, že pokud by tam nebyly, možná bych předčasně Bibli odložil jako knihu přečtenou i "pochopenou" a následně časem zapomenutou.

Taky bych rád upozornil, že Bible nejsou jen slovíčka a věty, ale má také svůj duchovní náboj, ke kterému "hmotňák" ani "něcista" přístup nemá, dokud se tohoto svého přesvědčení nevzdá.

0 0
možnosti
VF

vaťák

25. 3. 2011 22:47
Re: Karma

Díky. Myslím, že jste to vystihl. V diskuzi je to odstupňované podobně. Vnímám to podobně. Také prožívám radost z toho, jak postupně do sebe zapadají různé detaily. Také mnoha textům nerozumím. Ale je to jak z mozaikou. Když se člověk soustředí na nějaký detail, může mít pocit, že to nedává smysl. Když pak kousek poodstoupí, najednou vidí něco úplně jiného.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3338
  • Celková karma 29,70
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.