Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ladal

13. 9. 2011 21:15
Civilizace

Naše civilizace opustila jednu možnost zaměstnávání starou již více jak 2000 roků: sjednání práce na 1 den a po skončení okamžitá výplata mzdy. Myslím si, že pro určitou skupinu lidí je to zajímavá varianta.

0 0
možnosti

Lanolin

13. 9. 2011 18:40
prostě Bolševikovo "příživnictví"

mělo něco do sebe. Nepracuješ, šup do chládku.

Podobně jako se ukazuje, že některé diktatury v Africe mají svůj důvod pokud se tyto země nemají stát hrozbou pro okolní svět. Ukázkou je Irák, Tunisko, Egypt a brzy přibude Lybie, tyto země se stávají solidními bojišti o moc a vítězí spíše radikální islám se všemi negativními důsledky. Včetně tisíců uprchlíků zaplavujících Evropu.

Prostě ne každá kultura je připravena na svobodu a demokracii západního stylu.

Třeba 1774 zavedla Marie Terezie povinnou školní docházkua kdy to fungovalo i na Romy? Jen za režimu, který to tvrdě hlídal a trestal.

0 0
možnosti

KJV

13. 9. 2011 15:15
Je to i důsledek vývoje západní civilizace.

Chápu Váš postoj, ale myslím, že je nutno vzít v úvahu skutečnosti, které přinesl čas a vývoj vyspělé západní civilizace. Až detailní dělba práce, která přinesla vysokou efektivnost produkce, ale také naprostou nesoběstačnost a vzájemnou závislost člověka a rodiny na společnosti.  Dalším jejím důsledkem je odloučení členů rodiny v důsledku zaměstnání podle specifických pracovních kvalifikací členů takové rodiny. Dalším velmi nepříznivým vlivem je rozklad rodin vlivem liberalizace morálky, t.j. rozvody, nemanželské svazky, střídání partnerů a.t.d. Ve společnosti vítězí tendence být nezávislý na druhých a umět se postarat sám o sebe. A jsou i další vlivy, které rozkládají tradiční rodinu. Proto je přirozené, že společnost musela v zájmu svého rozvoje a existence převzít řadu povinností a zodpovědností, které dříve patřily rodině. I křesťanská rodina musí často počítat s takovýmto uspořádáním společnosti a spoléhat na něj, i když se snaží ze všech sil být k sobě navzájem odpovědná.

0 0
možnosti

repanak

13. 9. 2011 11:10
Pokud se nesníží natalita Romů

a pochybuji, že zrušení porodného, přídavků a jiné "pomoci" bude mít nějaký výraznější vliv, tak nás nečeká nic jiného než Bronx a Harlem v každém městě. Jako v USA - dobrá a špatná "area". Ale když masově přicházejí do Čech ze Slovenska, tak je to zřejmě i vlivem drastického omezení dávek na Slovensku. Samozřejmě to není jediný vliv. A když připočtete vliv zdravotnictví na průměrný věk, dětskou úmrtnost atd, tak tato skupina raketově roste a a navíc s majoritním obyvatelstvem dochází k mísení jen minimálně.

1 0
možnosti

zajicek8

13. 9. 2011 13:40
Re: Pokud se nesníží natalita Romů

Za 1. republiky, kdy příspěvky na děti nebyly, byl průměrný počet dětí v cikánských rodinách stejný jako v českých. Dokonce i první poválečná generace se od průměru neodchylovala.

Takže žádné příspěvky za porod, a příplatky na děti - jen na omezený počet dětí a podmíněné jak školním prospěchem, nejen docházkou, tak i prací rodičů.

0 0
možnosti

hafusak2

13. 9. 2011 10:52
Ale fuj,

práce je pro socky a kdo pracuje nemá čas vydělávat peníze. Práce je něco opovrženíhodného, čemu se člověk dnešní doby musí zdaleka vyhýbat, aby se společensky neznemožnil. Vydělávat peníze je to nejdůležitější. Je jedno jak, jestli je to poctivé, morální, ani kriminalita není na závadu - jen když to vynáší zisk. Zlaté tele je tou dnešní modlou........... /to je ironie. Vysvětlení pro méně chápavé: vtip/

0 0
možnosti

neznámý pachatel

13. 9. 2011 11:16
Re: Ale fuj,

Já celý život vydělávám peníze prací a mám jich dost. A znám spoustu dalších takových lidí, vlastně většina mých známých k nim patří. Pravda, neházím lopatou, ale i programování a projektování snad uznáte za práci. A i můj zaměstnavatel, hnusný kapitalista, se musí pěkně snažit, aby svoji firmu udržel.

Jinak už za bolševika se ironicky říkalo, že práce je poslední zoufalý pokus získat peníze. Takže to není žádná novinka, žádný výdobytek kapitalismu. Vždycky existovali lidé, kteří byli velmi vynalézaví v tom, jak získat co nejvíc peněz za co nejméně muziky. Ale nikdy jich nebyla většina, ani dnes.

0 0
možnosti

Bobrufka

13. 9. 2011 10:39
Přesně !

R^

0 0
možnosti

Woren 1

13. 9. 2011 10:35
Zdravý selský rozum

i staré, obecně platné pravdy, jsme popřeli. Úpadek společnosti je neodvratný a koresponduje s tím i dnešní vyjádření našeho pana presidenta, o tom, že je třeba tu protestující bílou lůzu na severu pořádně zmlátit ....

0 0
možnosti

lost

13. 9. 2011 9:29
jak jednoduché ... ale

když ti lidé mohou makat načerno, nebo v rámci obchodu v organizovaném zločinu, tak se mohou ztrhat. státy neumějí tuto energii využít .:-)

0 0
možnosti

marka40

13. 9. 2011 8:47
Naprosto souhlasím.

R^ Kdo NECHCE pracovat, ať nejí.  Je totiž mnoho lidí různě postižených, kteří by pracovat skutečně chtěli, ale pro své postižení nemohou, a jsou z toho nešťastní. S těmito KAŽDÝ slušný pracující soucítí a rád jim pomůže. Je ale smutné, když lidé, kteří sami mají několik dětí, které je třeba uživit, musejí odvádět celou třetinu ze své superhrubé mzdy na soc. pojištění, aby živili i rodiny těch, kdo pracovat nechtějí (kdyby šlo jen o skutečné živení v původním slova smyslu, tak by mi to ani tak nevadilo, ale ono se jim platí i chlastání, cigarety, hry na automatech a podobně).

0 0
možnosti

petrph

13. 9. 2011 8:46
kdo nepracuje ať nejí?

Po celá tisíciletí byla přece nastavena společenská pyramida od vládce přes šlechtu, církev, státní správu, rychtáře,dráby,,ať se jmenovali jakkoliv a makat museli až jenom ti dole. Možná pro apoštola Pavla byla smůla že židovský  stát už v té době byl  římskou provincií, takže , kromě úzké vládnoucí skupiny kněží museli skutečně makat všichni...:-(

0 0
možnosti

Draggo

13. 9. 2011 8:48
Re: kdo nepracuje ať nejí?

no makat museli i ti nahore. ona takova sprava panstvi a jeho ochrana taky neni jednoducha.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3331
  • Celková karma 30,83
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.