Diskuse
Voňavá vzpomínka na babičku
Děkujeme za pochopení.
I76v58a80n76a 36L30a64n95c96e
Ja jsem milovala bramborove placky s makem.
L62u69c47i41e 17M35i64c89h40a48l48o72v31á
, Hezké vzpomínky, hned jsem začala také vzpomínat na ty dobroty, co se dnes už nepodávají, Já milovala škubánky s česnekem opečené na sucho na tálu. Nebyla už pec.
M15i94r55k27a 14P67a35n30t87l98í63k74o72v93á
A ještě byly lepší "brambůrky na půlky," ty jsme jako děti milovaly. Rozkrojené a neokrouhané, upečené na plechu v troubě. Nejlepší na nich byla ta křupavá kůrečka ze spodu... Jedli jsme je všichni společně vidličkou z plechové mísy. Oloupané, omaštěné vepřovým sátdlem a posypané utřeným česnekem, chutnaly výborně. S mlékem, kyškou nebo podmáslím neměly chybu. Dělávám je i dnes, v zimě...
J15i73t62k36a 17Š30t72a51n45c51l54o21v46á
Ano, u nás se tomu říkalo pečáky. Dělávám je často i dnes
J26i57t33k32a 25Š89t75a53n90c86l43o19v18á
Vlastimile, úplně se mi sbíhají sliny. Brambory na cibulce, podmáslí, nebo kyška...tak to byl náš častý jídelníček a vůbec nám to nevadilo. Nakrmit sedm krků, to dalo nějakou práci. Na "pečáky" s česnekem taky nedám dopustit. A vůbec všechna ta obyčejná jídla jsou úzce spjata s mým dětstvím, mládím. Moc děkuji za voňavou vzpomínku
J73a69r83o65s43l40a59v 25Z76a21j40i51c58e39k
Babicka skutecne dusila cibuli na oleji? By me zajimalo, v kterych letech to bylo.
V sedesatych letech stala pullitrova flaska kalneho a rybinou pachnouciho oleje
16 Kcs - vice nez trihodinovy plat. Pro zapometlive: nastupni plat prumyslovaka v r. 1962 byl 945 Kcs, vysokoskolaka 1050 Kcs (oboji hrubeho!), coz v prepoctu na hodinu (pracovni tyden mel tehdy 46 hodin, mesic ca. 166) bylo mene nez 5 Kcs/hod. cisteho. Pro zajimavost, kostka masla stala tehdy 10 Kcs!
V68l53a10s15t67í76k 18F71ü64r76s47t
Tak to někdy zkuste a uvidíte, že právě osolení cibule podušená na trošce oleje (nebo jiného tuku) vyvolá pocit, že brambory plavou v oleji. V tom je právě to kouzlo.
V83o95k50o23u86n 29V27l98a55d12i67m79i17r
Brambory stouchany na cibulce jsou pochoutka. Podmasli, to znam jen z podmaslovyho chleba, spis mi k tem bramborum sedi dobry pivo.
V73l84a31s32t52í84k 29F65ü10r45s19t
Ještě lepší je domácí kyška.
J92a45r80o47s89l45a37v 57C93h41u94d55á70č87e45k
Moc pěkné vzpomínky.
- Počet článků 3333
- Celková karma 30,57
- Průměrná čtenost 785x
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.
Seznam rubrik
- Inspirováno biblickým Žalmy
- Novozákonní rezonance
- Na počátku všeho bylo Slovo
- Rady moudrého starce
- Komentáře
- Křesťanství je...
- Kuchař pro začínající kuchaře/
- Paprsky
- Přísloví a Perly krále Šalamou
- 50+
- Společnost
- Střípky nejen z prázdnin
- Vážím si
- Vztahy
- ZOO nebo ráj ?
- Život není fér
- Osobní
- A co když žádný Bůh není?
- Co když Bible nelže?
- Dopisy apoštola Petra
- Evangelium svatého Pavla
- Hádanky
- 365 dnů s Matoušem
- Viděl jsem Boha
- Pořádek nebo anarchie?
- Začalo to zklamáním
- sobotní blog
- Jaký je Bůh ?