Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

1. Spoustu lidí jsem při pohledu na noční oblohu slyšel říct "nádhera", ale ještě nikdy jsem neslyšel, že by někdo řekl "náhoda". Nicméně, to, co vidíme na obloze, nemá na svědomí žádná náhoda, ale gravitace.

2. Na to, abych si z Bible odvodil, že Země je středem vesmíru, nepotřebuju "zneužívat" vágní poezii Žalmů - bohatě stačí si přečíst první stránku:

"...Bůh je [Sunce, Měsíc a hvězdy] umístil na nebeské obloze, aby osvětlovaly zemi,..." Gen:1,17.

3. Že je Země středem vesmíru, to je to první i poslední, co každého napadne, když se na nebe plné hvězd podívá. Není nijak těžké vypozorovat, že noční obloha se otáčí. A když člověk stojí na zemi a vidí, že se kolem něj něco otáčí, tak se to v 99,9 % případů opravdu otáčí. Jediná další možnost je, že se otáčí sám pozorovatel, ovšem toho by si na zemi stojící člověk snadno všiml. Jediná zákeřná výjimka je pohled na oblohu. Jak má chudák člověk vědět, že se s ním přímo pod jeho nohama otáčí celá planeta?

4. Církvi myslím nikdo až tak nevyčítá, že hlásala geocentrismus. Lidé mají spíš problém s tím, jak se chovala k těm, kdo nebyli s jejími dogmaty konformní, a to se netýkalo zdaleka jen geocentrismu. Církev je zkrátka hierarchická organizace, která vládne značnou mocí. A chovala se (a dodnes chová) jako každá jiná taková organizace. Naštěstí pro všechny je dnešní moc církve již jen stínem starých časů.

5. Je úsměvné, jak se organizace, která by údajně měla lidem zprostředkovávat kontakt s všemohoucím a vševědoucím tvůrcem všehomíra, musí spokojit s šířením toho, co vydedukují nějací ubozí vědci, zhusta dokonce neznabozi. Člověk by tak nějak čekal, že v knize inspirované Bohem, která má přes 1300 stránek, se alespoň tu a tam najde nějaká skrytá pravda o Zemi a vesmíru. Ale kupodivu ne - jen samé báje a naivní představy, které odpovídají znalostem lidí doby bronzové.

0 0
možnosti

6. Ad "Tam někde nad mraky je můj Bůh" - úplně vidím nějakého Vašeho věřícího kolegu v Austrálii, jak v tu samou chvíli upíná zrak na opačnou stranu Vesmíru a myslí si to samé ;-)

7. Ad "věčný život po boku Stvořitele" - zajímavé je, jak věřící neustále hledají ve všem smysl, nejsou s to spokojit se s odpovědí "nevím" a už vůbec ne s představou, že by něco třeba žádný "v hvězdách zapsaný smysl" ani nemělo... A potom skončí s tím, že oni budou mít věčný život po boku Stvořitele. Jako by snad věčný život nějaký smysl měl. Když se nad tím zamyslíte, tak věčný život je dokonalý nesmysl a pro lidskou bytost v podstatě nekonečný trest.

Jestli myslíte, že ne, tak si na mě vzpomeňte, až budete po boku Stvořitele slavit první trilion let. A jestli odtamtud budete mít možnost pozorovat ten náš zkažený vesmír, tak se schválně podívejte, jestli měl Stephen Hawking pravdu. Tou dobou už by sice nemělo být nic vidět, protože poslední hvězdy už budou dávno vyhaslé. Ale za to by mělo být možné pozorovat, jak se pomaličku odpařují černé díry. To je takový tip pro případ, že by Vám po tom trilionu let došla témata ke konverzaci. Protože až se jednou odpaří i poslední černá díra, tak potom teprve vypukne ve Vesmíru ta pravá nuda ;-)

Nic ve zlém - a příjemnou neděli!

0 0
možnosti

Já to mám jednodušší. Mým "tvůrcem" jsou mí rodiče. Tečka. Právě jse ušetřil jeden sáhodlouhý blog.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3331
  • Celková karma 30,88
  • Průměrná čtenost 786x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.