Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IA

Velmi dobré upozornění - pýcha je jed a ten stravuje lidskou osobnost.R^

0 0
možnosti
PS

P14e71t44r 85S93k10á89c63e14l

26. 10. 2019 23:23

Pýchu člověka spatřuji v tyto dny zvláště. Vystihuje ji On varováním v Žalmu č.127 odst.2. Přesný popis tzv. "letního času", který člověk ve své pýše prosazuje u nás od roku 1979 (40 let výročí) a vůbec se neohlíží na následky. Na škodlivé účinky na zdraví dětí školou povinných. Jich se nikdo neptá a 40 let trvale jim nařizují vlády (i ta "demokratická"), že musí denně vstávat od března do října o hodinu dříve! Dospělý člověk si režim dne může upravit podle svých potřeb, což poslanci a další profese (banky,státní úřady, aj.) činí. Hlavně, že mají všichni rádi děti, ale jejich (ne)zdravý vývoj je nezajímá. Zdravého rozumu je nám třeba...R^

0 0
možnosti
Foto

J13a80n 16P60e94c46h10a

26. 10. 2019 22:07

R^ Díky za vaše pravidelná duchovní zamyšlení.

0 0
možnosti
Foto

Dík ta článek. Každý z nás si má dávat pozor na pýchu.

Je řada silných a výstižných evangelních podobenství věnujících se tomuto vážnému varování. Nejzákeřnější ale je "pýcha vlastní existence". Někteří teologové a filozofové používají termín "(domnělá) ontologická soběstačnost". Je to nesmysl, protože člověk jako takový není "ontologicky soběstačný". Může soběstačnost vlastního bytí předstírat a může si to nerozumně myslet, ale prostě ontologicky soběstačný není. Bez Boha nic nejsme.

Na rozdíl od toho je například ješitnost, nadutost nebo namyšlenost, která je bezděčně považována za pýchu, spíše komická. Pýcha je ve skutečnosti mnohem hlubší a může být velmi dobře zamaskovaná za jednáním a vystupováním navenek "skromným", "slušným", "dobře vychovaným", "uměřeným", "blahosklonně vlídným", atd.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,22
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.