Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zuuz

14. 12. 2010 6:54
mrazi mne, kdyz...

"z globálního pohledu jsou křesťané nejpronásledovanější skupinou. Ročně jich, zvláště v muslimském světě, zemře několik tisíc.... Podle Darwina vyhrává a přežívá silnější, odolnější a zdravější. Vše slabé zaniká."

Jsou krestane jsou ti slabsi a zanikajici zatimco vyhravaji a prezivaji ti silnejsi, odolnejsi a zdravejsi muslimove (verim-li, ze islam je ted nejrychleji rostouci hnuti na svete)?

Svedomi neni dano. Rodice, kteri zabijeji sve deti, zadne vycitky  nemaji. Byli vychovani v tom, ze rodinna cest je pro jejich spolecnost (a jejich Boha) dulezitejsi nez jeden neposlusny zivot - byt i zivot jejich potomka. Vidite, jak k tomu vedou i sveho syna? Odchod od viry = smrt. Pak se jeden nemuze divit, ze je to nejrychleji rostouci nabozenstvi, kdyz se lidi boji z toho odejit.  Dobyvaji ohnem a mecem a  udrzuji strachem. Smutne, ale nic noveho. Prectete si Rebelku od Ayan Hirsi Ali. ;-(

0 0
možnosti

janacz

30. 9. 2010 12:17
Vražda je...

pokud zabijeme přislušníka  Svého druhu. U zvířat  je to zabití.  !

0 0
možnosti

WetSinglet

9. 6. 2010 14:39
svedomi

nam neni dano...clovek, ktery bude vyrustat bez kontaktu s jinymi lidmi nebude mit zadne svedomi, zadny soucit... Svedomi, pocit toho, co je spravne, v nas vychovava kultura, ve ktere zijeme a nase interakce s ni. Dite, kteremu bylo spis krivdeno, bude mit svedomi pokrivene. Nekomu svedomi nedovoli zabit, nekomu nedovoli ani krast, pro nekoho je diky svedomi tabu kazda vdana zena, nekdo diky svedomi nedokaze ani zalhat. A nekdo dokonce ma svedomi, ale odmita mu naslouchat, protoze odmita jakekoliv autority - a svedomi, to je "hlas" nasich rodicu, ucitelu a dalsich autorit, ktere clovek behem sveho zivota uzna...me napriklad svedomi nedovoli prekracovat povolenou rychlost (nechci mit problemy se zakonem, nechci platit pokuty, nemam na pokuty atd, duvodu je mnoho, dohromady se skladaji v jednu cast svedomi) a to ani kdyz jasne vidim, ze nikde zadni certi nejsou a jsou tri hodiny rano, pospicham domu..presto jedu podle predpisu.

0 0
možnosti

viveka77

8. 5. 2010 10:33
Je vražda zločinem?

Otázka má tři roviny a v každé z nich různou odpověď.

První rovina je společensko právní a odpověď je jasná - Vražda člověka je zločinem podle paragrafu xxx Trestního zákona nebo tak nějak a basta. Odpověď samozřejmě platí jen v našem kulturním okruhu - v oblasti platnosti našeho nebo podobného Zákoníku, a pouze pro lidi.

Druhá rovina je hmotně živočišná: Zabití kohokoliv je prospěšné pokud mi jeho smrt pomáhá přežít a množit se (potrava, peníze, dědictví, konkurence, sok v lásce), a je neprospěšné, pokud by mi ten druhý mohl být v budoucnu nějak užitečný jako živý (potrava příště, spolubojovník). Zabíjet slabší mám právo proto, že jsem nejsilnější. Bude-li nejsilnější protivník, zabije on mně. Mluvím o lidech i o zvířatech.

Třetí rovina je rovina duchovní a tam jednoznačně platí, že silnější slabšího chrání a pomáhá mu. Jak se člověk vymaňuje z živočišnosti, cítí v srdci tento zákon, protože pravá podstata a původ člověka je právě duchovní. Opět mluvím o lidech i o zvířatech.

0 0
možnosti

janacz

30. 9. 2010 12:12
Re: Je vražda zločinem?

"člověk vymaňuje z živočišnosti"  ale špatným směrem ;-D

0 0
možnosti

Satyriana

8. 5. 2010 9:40
vraždy

Odebrání života není žádná legrace a a málokdy lze souhlasit, že je správné, žádoucí, nutné. Ono je sice hezké, že vražda na tyranu není zločinem, ale nějak mám pocit, že genialita jednoduchých řešení se může týkat především mechaniky, fyziky a dalších přírodních věd, kde jsou dost jasné zákony akce a reakce.

Myslím, že leckdo soudný uzná, že trest smrti je především výrazem a dokladem neschopnosti a bezmoci společenství. Usmrtíme bytost, která to odnese za celý společenský systém, který nenašel ani nehledal prostředky, ak jí umožnit nalézt jiné místo na světě.

Musí být tyrani nutně zabíjeni? Není jednodušší je jakkoliv zdiskreditovat, aby je jejich vlastní příznivci odstavili? Jsou tyrani víc vrcholnou mocí v jediné osobě nebo ztělesněním vůle zájmové skupiny? Je vražda na tyranu aktem odplaty nebo gestem za každou cenu? Zvednutím voříškovy nožičky a počůráním nohavice nějaké hydry za využití a zneužítí obětavých hrdinů? Včetně kalkulu s jejich smrtí a dalšími dopady? Tisíce otázek...

0 0
možnosti

janacz

27. 8. 2010 12:04
Re: vraždy

Kdyby mě někdo napadl, klidně jej zabiju. Vražda nevražda. ;-D

0 0
možnosti

Saša

7. 5. 2010 11:55
K první větě:

Zabití slepice nenazýváme vraždou proto, že slepice není náš nepřítel.

Slovo vražda je odvozeno od slova vrah, což byl původně ve slovanských jazycích nepřítel - a v ruštině je to nepřítel dosud. Možná to etymologicky souvisí se slovem Varjag, možná s vrčením psů a vlků - nevím.

Právnicky je to tak, že važdou je ÚMYSLNÉ usmrcení jiného - a slepice není ten "jiný", protože není osoba, ale věc.

0 0
možnosti

viveka77

8. 5. 2010 10:35
Re: K první větě:

Když ale někdo zabije stařenku, aby ji obral o úspory, tak ta stařenka přece taky nebyla jeho nepřítel, ne? Zabil ji kvůli svému prospěchu, stejně jako tu slepici, v tom po¨dstata nebude.

0 0
možnosti

ondulino

7. 5. 2010 8:10
slova moderniho krestana....

vite nabozenske vyznani by nemlo byt justifikaci proc jinemu cloveku vzit zivot... vy jste pouzil priklady muslimske rodiny ktera zabila svoji dceru po konverzi ke krestanstvi.... nicmene byly tady i doby kdy krestane vrazdili blizniho sveho za to ze nebyl stejneho vyznani (krizove valky ci nasilne katolizace 'tretich' svetu) ci nebyl in line se 'spolecnosti' viz hon na carodejnice...  atd atd.. takze ve finele zjistime, ze tu nejde o nabozenstvi jako takove ale jak jej lide interpretuji a jak dane uceni umi/neumi aplikovat do sveho zivota...... aby clovek dosahl urciteho duchovniho vyvoje musi hold bych schopen cist mezi radky a to vetsina vericich (nejen krestanu, ale i muslimu, hinduistu.. a kdovi ceho jeste-istu) neumi.....;-)

0 0
možnosti

lubanek

6. 5. 2010 18:06
Svědomí a morálka.

Zdravím. Následujeteli zdravého učení tak potom: Přísloví 3:24 Když lehneš,nebudeš se strašiti, ale odpočívati budeš, a bude libý sen tvůj.Přeji příjemný večer.

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

6. 5. 2010 14:01
Taky si říkám, proč je vražda

vůbec považována za zločin ... včera jsem četl titulek Musel jsem je zabít, nenáviděl jsem je!

   Velmi dobré zdůvodnění.

Nevšimnul jsem si, že by ve stylu či obsahu té zprávy něco naznačovalo odsouzení takovéto "moderní" ideje o nutnosti devitalizace toho, koho nemáme rádi ... možná to souvisí s Právem na internet a podobnými Lidskými právy)

0 0
možnosti

Lobo - poslední Czarnian

6. 5. 2010 10:45
Kooperace

může být pro přežití výhodnější než síla.

0 0
možnosti

janacz

27. 8. 2010 12:03
Re: Kooperace

Skoro vždycky, ale lidé na to nemají nervy ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,25
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.